Koopgids

Koopgids antirimpelcreme

02 september 2020
Antirides

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de meest geschikte antirimpelcrème te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Welke antirimpelcrème raden we aan?

In een labo maten we met de geschikte apparatuur bij 30 proefpersonen de diepte van hun rimpels voor en na 28 dagen gebruik van de crèmes. Alle crèmes bleken de diepte te hebben verminderd, al was dat verschil bij de meerderheid van de geteste producten slechts minimaal. Slechts twee crèmes lieten een verbetering van 20 % of meer optekenen, namelijk die van Clarins en Garnier, wat relatief goed is voor zo’n crème. Toch is zelfs die verbetering niet met het blote oog zichtbaar. Om je huid in vorm te houden, is hydratatie ook van groot belang. Een degelijke antirimpelcrème, moet je huid dus ook voldoende hydrateren. Toch stellen we vast dat twee crèmes uit onze test, die van Weleda Wilde rozen en Caudalie Grand cru, ook op dat vlak tekortschieten. Diadermine scoorde heel goed qua hydratatie.

Wat is het verschil tussen een dag- en nachtvariant?

Overdag wordt je huid blootgesteld aan een heleboel factoren die schadelijk kunnen zijn: airconditioning, uitlaatgassen, uv-stralen ... Dagantirimpelcrèmes bevatten daarom soms een zonnefilter om je huid te beschermen. Ze trekken meestal snel in, zodat je er nadien eventueel nog make-up op kunt aanbrengen. De nachtvariant daarentegen is iets dikker en vetter. Aangezien onze huid ’s nachts veel vocht verliest, bevatten nachtantirimpelcrèmes vooral hydraterende en voedende ingrediënten.
Dagelijks een hydraterende (antirimpel)crème gebruiken voorkomt dat het vochtgehalte van je huid ontregeld geraakt. Het gebruik van twee verschillende crèmes voor ’s ochtends en ’s avonds is daarbij echter niet onontbeerlijk volgens ons.

Biedt een antirimpelcrème bescherming tegen zonnebrand?

Sommige antirimpelcrèmes bevatten een zonnefilter wat op het etiket wordt weergegeven door de SPF(uv B)- en uv A-factor. Ze vervangen geenszins een zonnecrème. Gebruik je er eentje met factor 15, dan ben je wel een tijdje beschermd. Maar doordat een antirimpelcrème ’s morgens slechts in een dun laagje wordt aangebracht, volstaat dat niet om op een zonnige dag te gaan picknicken in het park. Sowieso gebruik je om zonnebrand te voorkomen het best een zonnecrème met uv A- en uv B-bescherming. 

Welke ingrediënten mag je antirimpelcrème wel en niet bevatten?

Allergenen

Kies je voor een antirimpelcrème én heb je een gevoelige huid, werp dan zeker even een blik op de ingrediëntenlijst. Eén op de drie producten die wij hebben getest bevatte stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. We baseerden ons hiervoor op de Europese lijst die 25 stoffen omvat. De producten van Weleda en L’Oréal Paris spanden de kroon qua aantal allergenen. En dat terwijl die van Weleda, net zoals die van Garnier, Nivea en Caudalie, wel de claim “dermatologisch getest” op de verpakking plaatst. Nogmaals een bewijs dat dit een holle claim is.

Zonnefilter: octocryleen

Vier producten uit onze test bleken de zonnefilter octocryleen te bevatten. Volgens studies kan daar waar de crème is aangebracht contacteczeem ontstaan, soms verergerd door blootstelling aan de zon. Dat is het geval bij mensen die al eerder een allergische reactie hebben gehad op bepaalde crèmes die niet-steroïdale ontstekingsremmers bevatten. In dat geval mijd je deze filter dus het best.

Erkende hormoonverstoorders

Geen enkele antirimpelcrème uit onze test bevatte een erkende hormoonverstoorder. Een goede zaak volgens ons.

Waarom is mijn antirimpelcrème slecht volgens Yuka?

De Yuka-applicatie geeft louter een score op basis van de aanwezige ingrediënten. Het ontbreekt soms aan nuance. Zo wordt er geen rekening gehouden met de hoeveelheid van de ingrediënten, hoe vaak je ze gebruikt, met de leeftijd (kinderen of volwassenen) en het geslacht van de gebruiker, met hoe lang het product in contact blijft met de huid, met de exacte plaats op de huid waar het wordt gebruikt, met het feit of de huid al vooraf beschadigd was of niet enzovoort.

Bovendien is de score van Yuka niet gebaseerd op laboratoriumtests, gebruikerstests of prijs. Een antirimpelcrème kan volgens Yuka een goede score halen, terwijl de crème niet voldoende hydrateert. Caudalie Premier Cru en Weleda Wilde rozen halen bij Yuka een hoge scores, terwijl onze labotest aantoont dat ze onvoldoende hydrateren en ook niet werkzaam zijn tegen rimpels.

Yuka is een pak strenger in de beoordeling van ingrediënten dan Test Aankoop. "Goede" Yuka-producten bevatten sowieso geen (gekende of vermoedelijke) endocriene verstoorders en allergenen.

Waar vind ik de beste prijs voor mijn antirimpelcrème?

De prijzen van antirimpelcrèmes lopen erg uiteen. Zo betaal je voor een potje van Cien of Boni slechts 2 euro, terwijl je voor de antirimpelcrème van Caudalie 100 euro moet neertellen. Een prijsverschil dat zich niet altijd weerspiegelt in de kwaliteit van de producten. Zo stelde de crème van Caudalie erg teleur, terwijl die van Boni wel van een voldoende kwaliteit bleek te zijn.

Over het algemeen zijn de crèmes gekocht bij de parfumwinkels bijna de helft duurder dan de producten bij de apotheker en bijna acht keer zo duur als producten uit de supermarkt.

Verkoopkanaal  Prijzen per pot  Prijzen per liter Merken

 Supermarkten

 € 2 – 12
gemiddelde prijs: € 8
 € 44 – 250
gemiddelde prijs: € 155
 Boni, Cien, Diadermine, Garnier, Kruidvat, L'Oréal Paris, Nivea
  Apotheken  € 18 – 99
gemiddelde prijs: € 44
 € 572 – 1982
gemiddelde prijs: € 972
Avene, Caudalie, Eucerin, Filorga, Vichy, Weleda 
  Parfumerieën  € 60 – 62
gemiddelde prijs: € 61
 € 1192 – 1237
gemiddelde prijs: € 1214
 Biotherm, Clarins

Een hydraterende crème is vaak even doeltreffend is als een antirimpelcrème. Gemiddeld betaal je ongeveer 20 euro voor een hydraterende crème, terwijl een potje antirimpelcrème je al gemiddeld 10 euro meer kost. In de apotheek betaal je gemiddeld genomen dubbel zoveel voor een antirimpelcrème in vergelijking met de hydraterende crème van hetzelfde merk, in de parfumerie is dat ongeveer de helft meer. In de supermarkt is het verschil iets kleiner. Daar betaal je gemiddeld 2 euro meer voor een antirimpelcrème dan voor een hydraterende crème.

Hoe voorkom ik rimpels?

Hoeveel rimpels je precies krijgt, is voor een groot stuk genetisch bepaald. Al heeft je hormoonhuishouding zeker ook een impact en bij vrouwen dan vooral ook de terugval van het oestrogeengehalte bij de menopause. We weten al geruime tijd dat de blootstelling aan uv-stralen een nefaste invloed heeft op rimpelvorming. Wie langer wil genieten van een gladde huid, blijft daarom het best uit de zon wanneer deze het hevigst schijnt rond de middag. Uiteraard zijn zonnebanken om diezelfde reden ook te mijden. Die sturen namelijk grote hoeveelheden uv A-straling uit en net die straling is de grootste boosdoener als het om huidveroudering gaat. Ook roken kan je huid in een razendsnel tempo doen verouderen. 

Het volstaat om een gezond leven te leiden, voldoende te drinken, uit de zon te blijven tijdens de middaguren, niet te roken, genoeg te slapen en een eenvoudige hydraterende crème van enkele euro’s te gebruiken. U kunt daarom ook gewoon kiezen voor een goede hydraterende crème in plaats van een antirimpelcrème. Leuk detail, vaak zijn de hydraterende crèmes enkele tot meerdere euro’s goedkoper dan de antirimpelvariant van hetzelfde merk.