Hoe wij testen

Hoe testen wij antirimpelcrèmes?

02 september 2020
anti-rimpelcrème

Voor deze test namen wij 15 antirimpelcrèmes onder de loep. Antirimpelcrèmes zijn hydraterende crèmes die claimen rimpels te verzachten of ze te helpen vermijden. Wij kochten onze antirimpelcrèmes in de supermarkt, bij de apotheker en in de parfumerie.

Het onderzoek bestond uit meerdere delen. In het labo werd een hydratatietest  uitgevoerd alsook een werkzaamheidtest tegen rimpels. Daarnaast deden we eveneens een gebruikerstest, een analyse van het etiket en een controle op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke ingrediënten via de ingrediëntenlijst.

In onze koopwijzer antirimpelcrème vertellen we je welke crème je huid het meest hydrateert, je beschermt tegen rimpels en eveneens in de smaak viel bij onze testers. Je ontdekt er ook in een oogopslag hoeveel je kunt besparen door voor onze Beste Koop of Voordelige keuze te kiezen.

Naar de koopwijzer

Werkzaamheid en hydratatie

Wij vroegen 450 vrouwen tussen 30 en 70 jaar om de geselecteerde producten gedurende 28 dagen ’s morgens en ’s avonds op hun gezicht aan te brengen. Elk product werd door 30 vrouwen getest. Om goed te kunnen vergelijken en eventuele verschillen te kunnen meten, vroegen we hen om de ene helft van hun gelaat te verzorgen met de antirimpelcrème, de andere met een standaardcrème.

Bij het begin van onze test alsook na de periode van 28 dagen maten we bij alle testpersonen in het laboratorium de diepte van grove en fijne rimpels (Primos 3D) en gingen we de hydratatie van de buitenste huidlaag van de wang na door middel van een corneometrie.

Gebruikerstest

Dezelfde 30 vrouwen beoordeelden na 28 dagen de antirimpelcrème. De verpakkingen van de producten werden afgedekt, zodat de merknamen niet zichtbaar waren. De proefpersonen kenden een algemene beoordeling toe aan de producten en gaven aan of ze het product al dan niet zouden aankopen. We vroegen ook specifiek naar volgende aspecten:

 • uitsmeerbaarheid;
 • absorptie door de huid;
 • textuur;
 • vettigheid;
 • gevoel van hydratatie;
 • werkzaamheid tegen rimpels;
 • verbetering van de huidelasticiteit.

Analyse van het etiket

We testten niet enkel de crèmes zelf, we namen ook de verpakking onder de loep. Daarbij letten we op volgende aspecten:

 • contactgegevens van de fabrikant (wettelijk verplicht);
 • houdbaarheidsdatum (wettelijk verplicht); 
 • ongegronde of misleidende claims;
 • (leesbaarheid van) ingrediëntenlijst (wettelijk verplicht);
 • informatie in beide landstalen (wettelijk verplicht). 

Ingrediënten

We gingen na of het product parfum bevat of een of meerdere van de 25 substanties die allergische reactie zouden kunnen veroorzaken. Deze parameter was louter informatief en werd niet meegenomen in de beoordeling. We controleerden eveneens of er in de producten erkende hormoonverstoorders of andere mogelijke schadelijke ingrediënten aanwezig zijn. We baseren ons op adviezen die uitgeschreven zijn door het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) van de Europese Unie. De aanwezigheid van zulke ingrediënten laat zich wel voelen in de eindscore.

Alle factoren samen resulteren in een eindscore op 100.