Dossier

Epileren: technieken en tips

05 maart 2021

Ongewenste haartjes verwijderen kan op tal van manieren. Er zijn tijdelijke oplossingen met scheermesjes, crème of warme was, en meer permanente methoden als laserepilatie. We overlopen de opties.

Tijdelijke of meer permanente methoden

Scheermesjes, was of ontharingscrème zijn voorbeelden van tijdelijke oplossingen om te ontharen. Afhankelijk van de gebruikte techniek keren de haartjes na enkele dagen of weken terug, waardoor je de behandeling telkens moet herhalen. Hoe vaak hangt af van de snelheid waarmee jouw haar groeit.
Met methoden waarbij de haartjes bij de wortel worden uitgetrokken, wordt het haar normaal gezien zwakker en neemt het aantal haartjes in de behandelde zones op termijn af.

Epileren met een laser of met intensief pulserend licht is een meer permanente ontharingsmethode. De term "permanente ontharing" schept valse verwachtingen. De haren verdwijnen namelijk niet voor altijd, maar worden sterk verminderd in aantal, lichter en dunner. Het is dus juister te spreken van een drastische vermindering van de beharing dan van permanente ontharing.

Voor welke methode je kiest, hangt af van je eigen voorkeur, je huidtype, je pijndrempel, het risico op complicaties en de kostprijs van de behandeling.