Dossier

Hoe kun je het beste epileren?

05 maart 2021

Ongewenste haartjes verwijderen kan op tal van manieren. Er zijn tijdelijke oplossingen met scheermesjes, crème of warme was, en meer permanente methoden als laserepilatie. We overlopen de opties.

Permanent of tijdelijk ontharen

Ongewenste haartjes verwijderen kan op tal van manieren. Voor welke methode je kiest, hangt af van je eigen voorkeur, je huidtype, je pijndrempel, het risico op complicaties en de kostprijs van de behandeling.

Tijdelijke ontharing

Scheermesjes, wax of ontharingscrème zijn voorbeelden van tijdelijke oplossingen om te ontharen. Afhankelijk van de gebruikte techniek keren de haartjes na enkele dagen of weken terug, waardoor je de behandeling telkens moet herhalen. Hoe vaak hangt af van de snelheid waarmee jouw haar groeit. Met methoden waarbij de haartjes bij de wortel worden uitgetrokken, wordt het haar normaal gezien zwakker en neemt het aantal haartjes in de behandelde zones op termijn af. 

Permanente ontharing

Epileren met een laser of met intensief pulserend licht is een meer permanente ontharingsmethode. De term "permanente ontharing" schept valse verwachtingen. De haren verdwijnen namelijk niet voor altijd, maar worden sterk verminderd in aantal, lichter en dunner. Het is dus juister te spreken van een drastische vermindering van de beharing dan van permanente ontharing. 

Wat is de beste ontharingsmethode?

Haartjes uittrekken met pincet of elektrisch epileerapparaat

Epileren houdt in dat de haartjes met het volledige haarzakje worden uitgetrokken. Dit kan je zowel doen met een pincet en epileer touw, als met een epilator.

Ontharingswax

Waxen kan zowel koud als warm. Maar wat werkt het beste en is het minst pijnlijk?

Ontharingscrème, -gel of -schuim

Ontharen met een crème, gel of schuim wordt ook wel depilatie genoemd. Ontdek meer over deze pijnloze ontharingsmethode.

Scheren

Scheren is geschikt voor alle lichaamszones en kan zowel elektrisch als met een mesje. Maar hoe werkt het precies?

Laser of Intensief Pulserend Licht

Lasering, een ontharingsmethode die steeds populairder wordt. Wat zijn de voor- en nadelen van deze methode?