Ontdek onze wegwijzer voor jouw medische gegevens online

Hoe kan ik mijn eigen medisch dossier inkijken? Wie heeft inzage in mijn gedeelde gezondheidsgegevens? En waar vind ik mijn openstaande voorschriften voor geneesmiddelen terug? Het zijn maar enkele van de vele vragen die je kan hebben bij de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens. De antwoorden zitten helaas erg versnipperd over tal van verschillende gezondheidsplatformen. Een kluwen van structuren waar de doorsnee consument haast onmogelijk zijn weg nog in vindt.
Jouw gids naar het juiste platform
Wij hebben daarom een praktische tool op poten gezet. We vertellen je voor haast iedere vraag waar jij die informatie kan terugvinden én leggen je ook stapsgewijs uit hoe je dat doet. "We willen daarmee mensen niet enkel meteen een antwoord bieden op hun concrete vraag, maar hen ook bewust maken van de reikwijdte van hun toestemming om hun gezondheidsgegevens te delen," legt onze gezondheidsexperte Martine Van Hecke uit. "Geef je je toestemming, dan stel je je medische gegevens open voor iedere zorgverlener die je in ons land behandelt én deel uitmaakt van een van de vele uitwisselingssystemen. Dat kan een apotheker zijn, je huisarts, een specialist in een ziekenhuis, een thuisverpleger … Maar dat is niet alles. Je toestemming geldt eveneens voor zorgverleners die in de toekomst meer gegevens zullen delen en raadplegen zoals voor kinesitherapeuten en tandartsen. Het is belangrijk dat mensen dit beseffen voor ze zomaar toestemming geven."
Meer over de verschillende aspecten van deze gegevensuitwisseling lees je in ons uitgebreid dossier.
Naar het dossier medische gegevens online
Je gegevens delen blijft hoe dan ook een belangrijk en positief gegeven. "Door dat te doen, kan een vlottere samenwerking tussen verschillende zorgverleners onderling (bv. huisarts, apotheker … ) worden bevorderd. Zeker in noodgevallen, wanneer je bijvoorbeeld een beroep moet doen op een dokter van wacht die je niet kent, kan zo’n gedeeld dossier een meerwaarde zijn. De arts krijgt dan een beter zicht op je medische achtergrond en zo kan bijvoorbeeld vermeden worden dat je een geneesmiddel krijgt toegediend waarvoor je allergisch bent."