Nieuws

Rechtsbijstandsverzekering kan belastingvermindering opleveren

29 augustus 2019

Voortaan kan de premie van een uitgebreide verzekering voor rechtsbijstand fiscaal voordeel opleveren als de polis aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als dat het geval is, moet dat uitdrukkelijk worden vermeld.

Zo’n polis biedt een uitgebreidere dekking dan de optie rechtsbijstand waarvoor je misschien bijbetaalt in het kader van je auto-, woning- of familiale verzekering. Hij dekt bijvoorbeeld ook geschillen met een handelaar, de verhuurder van je woning, je werkgever, je huwelijkspartner…

Anderzijds kan de dekking ook beperkter zijn. Zo zijn geschillen i.v.m. je auto niet verplicht gedekt en mag de verzekeraar zijn tussenkomst voor je advocaatkosten beperken. Er is een lijst met een maximum voor elke prestatie. Wat je advocaat daarbovenop aanrekent, betaal je uit eigen zak.

Marktleider D.A.S. heeft aangekondigd dat hij die nieuwe maxima per prestatie nooit zal toepassen voor zijn meest uitgebreide polis “Conflicten BeneFisc”. D.A.S. wil terecht vermijden dat de huidige klanten iets verliezen ten opzichte van vroeger als ze overschakelen op de nieuwe versie met belastingvoordeel.

Tot € 124 belastingvermindering

De belastingvermindering voor 2019 komt neer op 40 % van het premiegedeelte tot maximaal € 310, dus in het beste geval € 124. Ze is alleen mogelijk indien je effectief belasting betaalt. Als gepensioneerde of uitkeringsgerechtigde val je daardoor misschien uit de boot.

Hou er ook rekening mee dat de nieuwe contracten met ruimere wettelijke dekking vaak ongeveer € 120 duurder zijn dan de vorige contractversies. Het voordeel zit dus veeleer in de dekkingen dan dat je het in je portemonnee voelt.

De nieuwe regeling kan nadelig zijn voor wie nu al een uitgebreide polis heeft en niet overstapt naar de nieuwe versie met belastingvoordeel. De premie kan met ongeveer € 13 stijgen door een extra verzekeringstaks, die van toepassing wordt door het wegvallen van de vorige regeling.