Nieuws

Levensverzekeringen moeten duidelijker

31 oktober 2017
levensverzekeringen

Uit onze enquête blijkt dat er over levensverzekeringen nog veel misverstanden bestaan en dat mensen er vaak te weinig over weten.
Onze enquête over verzekeringen leverde een aantal opmerkelijke resultaten op. Belgen zijn over het algemeen goed verzekerd, wat op zich niet verrassend is, maar ze lezen niet altijd de kleine lettertjes van het contract. Daardoor weten ze vaak te weinig over hun verzekering. Zeker de levensverzekering (32 % van de Belgen heeft er een, 13 % zelfs meer dan een) is voor veel mensen niet transparant genoeg.
 

Schuldsaldoverzekering en hypotheeklening

39 % van de Belgen heeft een overlijdensverzekering (in dit geval een schuldsaldoverzekering) afgesloten om een hypotheeklening te kunnen sluiten en om op die lening een gunstige intrestvoet te krijgen. Het gevolg hiervan is dat mensen vaak voor de volledige aflossingstermijn van hun lening bij hun bank blijven voor hun verzekering.

Het is niet verplicht om je schuldsaldoverzekering te sluiten bij de bank waar je lening loopt, maar in de praktijk worden ze dus wel vaak gebundeld. Wie na verloop van tijd een verzekering bij de concurrentie zou sluiten, wordt daarvoor vaak bestraft met een hogere intrestvoet op zijn of haar lening. Maar gelukkig zien we ook meer en meer gevallen waarin de intrestvoet niet wordt verhoogd wanneer je na verloop van tijd voor een andere verzekeraar zou kiezen. Dit is onder meer zo bij Keytrade Bank en bij recente contracten bij BNP Paribas Fortis.

En soms is het gewoon interessanter om de korting op de intrestvoet te laten vallen en te kiezen voor onze Beste Koop bij de schuldsaldoverzekeringen.

Niet verplicht

Een schuldsaldoverzekering is echter niet verplicht bij een lening, en een op de drie Belgen sluit ook een lening zonder die verzekering. Het gaat bijvoorbeeld om alleenstaanden zonder kinderen: hij of zij laat bij een overlijden vóór de lening is afbetaald niemand na die financieel van hem of haar afhankelijk is.
Soms is een schuldsaldoverzekering ook zo goed als onbetaalbaar, bv. als je op latere leeftijd een (tweede) woning koopt. In onze Koopwijzer hypotheekleningen kun je nagaan welke kredietgever bereid is een hypotheeklening te verstrekken zonder schuldsaldoverzekering.

Naar de koopwijzer hypotheekleningen

Onwetendheid troef

De Belg weet vaak te weinig wat zijn of haar verzekering inhoudt en in welke mate hij of zij is beschermd. Dat is vooral het geval bij de schuldsaldoverzekering.

Daarnaast denken ook heel wat mensen dat ze onderverzekerd zijn. Meer dan de helft van de mensen met een overlijdensverzekering denk niet dat de som die aan hun nabestaanden zal worden uitgekeerd voldoende zal zijn om van te leven. Een kwart van de Belgen die een levensverzekering met spaarcomponent hebben, denkt dat ze minder zullen ontvangen dan aanvankelijk gedacht.

 Het is dan ook essentieel dat je de nodige uitleg over je contract vraagt aan je verzekeraar. Hij moet toelichting geven bij de kleine letters en op al je vragen een zo volledig mogelijk antwoord bieden.

Wat betreft de overlijdensverzekering, kun je zelf berekenen over welk bedrag je nabestaanden zouden moeten beschikken om comfortabel te kunnen leven als jij er niet meer bent. We schreven hier al over in Budget& Recht 252. 

 Meer weten? Bel 02 542 34 34