Nieuws

Met een vaste intrestvoet heb je gemoedsrust voor je woonkrediet

28 december 2020
hypothecaire lening vaste intrestvoet veranderlijke intrestvoet

Vanwege de lage hypotheekrente kiest het merendeel van de mensen vandaag de dag een lening met een vaste intrestvoet. Dat raden wij meestal ook aan. Overweeg je toch een veranderlijke intrestvoet, vraag dan te becijferen wat je maximaal riskeert te moeten afbetalen.

Volgens BNP Paribas Fortis, de grootste kredietgever op de Belgische markt van woonkrediet, kiezen sinds begin 2020 maar liefst negen op de tien mensen die een hypotheeklening vragen, voor een vaste intrestvoet. Dat is niet zo verwonderlijk. Met een vaste intrestvoet kies je voor gemoedsrust. En de formule is des te aantrekkelijker wanneer de hypotheekrente zoals nu erg laag staat.

Wanneer je toch overweegt om voor een veranderlijke intrestvoet te gaan, vraag je beter een dubbele simulatie.

Het verschil tussen vast en veranderlijk is klein

Wanneer je de officiële tarieven van de banken bekijkt, is er nu bijna geen verschil tussen de goedkoopste vaste intrestvoet en de goedkoopste veranderlijke intrestvoet. 

In onze Koopwijzer hypotheekleningen blijkt het beste tarief voor een lening met een quotiteit van minder dan 80 % en een looptijd van 20 jaar tussen 1,09 % en 1,15 % te liggen als je een vaste intrestvoet kiest (het precieze percentage hangt van je concrete situatie af), terwijl de laagste vijfjaarlijks veranderlijke intrestvoet 1,01 % bedraagt maar ... naar 2,02 % kan klimmen als de rente stijgt.

NAAR ONZE KOOPWIJZER HYPOTHEEKLENINGEN

Hoe zal de rente in de toekomst evolueren? In 2021 zal ze normaliter nog laag blijven. Op langere termijn kunnen wij ons natuurlijk niet uitspreken, maar het lijkt ons weinig waarschijnlijk dat de rente nog verder zal zakken. Daarom blijven wij een vaste intrestvoet doorgaans aanbevelen.

Vraag een dubbele simulatie als je niet voor vast gaat

Bij een veranderlijke intrestvoet kan de intrestvoet gedurende de hele looptijd slechts binnen bepaalde limieten stijgen en dalen. Bovendien mag hij de eerste drie jaar met niet méér dan 1 % per jaar worden opgetrokken. En hij mag maximaal verdubbelen ten opzichte van het begin.

Probeert een bankier je te overhalen met het argument dat je voor eenzelfde maandelijks bedrag méér zult kunnen lenen via een veranderlijke intrestvoet dan via een vaste intrestvoet? Pas daarmee op, want je riskeert aardig in de problemen te komen als je bij de start eigenlijk al aan de limiet zat van wat je per maand kunt afbetalen en de rente plots stijgt.

Daarom laat je, als je een veranderlijke intrestvoet overweegt, de bankier beter een dubbele simulatie maken voor de slechtste hypothese, dus in de veronderstelling dat de rente stijgt en je overstapt op de hoogst mogelijke intrestvoet voor je lening:

  • enerzijds hoeveel je dan elke maand zult moeten afbetalen;
  • anderzijds het totale bedrag dat je dan zult moeten afbetalen.