Nieuws

Koop niet snel-snel een woning omdat de hypotheekrente stijgt

23 maart 2022
Woonkrediet begint duurder te worden

De intrestvoeten voor woonkrediet zijn sinds enige tijd aan het stijgen. Haast je je daarom beter om een woning te zoeken en een hypotheeklening te sluiten? Neen, heel zeker niet.

De hypotheekrente ligt momenteel gemiddeld zo'n 0,60 % hoger dan die van begin 2021. Zo'n schommeling kan snel een groot verschil maken. Neem bijvoorbeeld een lening van € 200 000 gespreid over 20 jaar tegen een vaste intrestvoet. Dan betekent een verschil van 0,60 % dat de eindafrekening dikwijls zowat € 12 000 tot € 15 000 zwaarder zal uitvallen.

Maar de stijgende trend van het woonkrediet is geen reden om zo snel mogelijk een hypotheeklening aan te gaan. Er is immers de lening, maar er is toch vooral ook de aankoop van de woning.

Niet snel-snel kopen

  • Neem de tijd om goed na te denken over alle gevolgen van de aankoop van een eigen woning. Vergelijk de aankoop met de huur van een woning. Veel consumenten willen te allen prijze kopen, hoewel dat financieel gesproken voor hen in principe niet de beste oplossing is.
  • Besef dat kredietgevers alles uit de kast halen om consumenten te laten lenen voor de aankoop van een woning. Een hypotheeklening is voor hen immers de ideale manier om een klant voor een zeer lange periode aan hen te binden. Want wie een lening aangaat, sluit bij dezelfde bank vaak ook een woningverzekering en een schuldsaldoverzekering en opent er een zichtrekening en soms zelfs een spaarrekening.
  • Trek de nodige tijd uit om aan hypotheekshopping te doen als je toch koopt en een lening nodig hebt. Vergelijk en onderhandel om tegen zo goed mogelijke voorwaarden te kunnen lenen. Met de lage hypotheekrente geniet een lening tegen een vaste intrestvoet nog altijd onze voorkeur. Als je dan voor een zeer lange looptijd kiest, bijvoorbeeld 30 jaar, wordt het wel dikwijls een dure grap. Het totaal van de maandelijkse aflossing voor een lening in 30 jaar plus de premie voor de schuldsaldoverzekering is in veel gevallen amper lager dan als je de lening over 25 jaar spreidt, maar je zult de lening wel 5 jaar langer moeten afbetalen. Met een kortere leenduur kun je duizenden euro's besparen.

Wij helpen je bij je zoektocht naar woonkrediet

Wij beschikken over een Koopwijzer Hypotheekleningen die je op weg helpt. Het is de bedoeling dat je de resultaten als onderhandelingsbasis gebruikt om nog beter te verkrijgen.

NAAR DE KOOPWIJZER HYPOTHEEKLENINGEN

Onze rekenmodules voor woonkrediet kunnen je ook van nut zijn, bijvoorbeeld om te berekenen welke maandelijkse afbetaling je aankunt.