Nieuws

Duurder wordend woonkrediet is geen reden om snel-snel te lenen

20 mei 2021
woonkrediet duurder

Sinds enige tijd is de rente voor hypotheekleningen heel lichtjes aan het stijgen. Sommige kredietgevers maken de mensen bang voor fors stijgende intrestvoeten. Die bangmakerij is goed voor hen, niet voor jou. Sluit pas een lening als het moment voor jou rijp is, niet eerder.  

De laatste tijd worden we overspoeld door mediaberichten over hoe de rente voor woonkrediet aan het stijgen is. Dat klopt. Maar als we naar de hypotheekleningen kijken die wij als Beste Koop naar voren schuiven, gaat het nog maar om een kleine stijging. 

Woonkredieten zijn pas sinds eind april lichtjes duurder geworden. Als we vergelijken met het begin van het jaar, dan gaat het om amper 0,10 à 0,15 %. Keren we terug naar meiœ2019, toen de hypotheekrente ook laag stond, dan lagen de intrestvoeten in feite zowat 0,20 % hoger dan nu. Een jaar later, in mei 2020, was het niveau ongeveer hetzelfde als dat van nu.

Anderzijds klopt het natuurlijk ook dat een kleine stijging van de intrestvoet op het einde van de rit een slok op een borrel kan schelen. Voor een lening van € 175 000 met een vaste intrestvoet en een looptijd van 20 jaar betekent een verhoging met 0,30 % dat je uiteindelijk zowat € 5 500 à € 6 000 méér op tafel zult moeten leggen.

De banken denken vooral aan zichzelf

Kredietgevers zijn maar wat blij met berichten die de mensen ertoe aanzetten om snel vastgoed te kopen. Voor hen is een woonkrediet immers de ideale manier om een klant voor een zeer lange periode aan hen te binden. Want wie een hypotheeklening sluit, opent bij diezelfde kredietgever meestal meteen ook een zichtrekening en een spaarrekening en neemt er ook een schuldsaldo- en een woningverzekering.

Maar je moet niet per se iets kopen omdat de hypotheekrente nog laag staat maar wel eens zou kunnen stijgen. De lening is één ding, de eigenlijke aankoop iets anders. Als de woonkredieten almaar duurder worden, is de kans groter dat de vraag naar vastgoed afneemt en de vastgoedprijzen minder stijgen, stabiel blijven of zelfs wat zakken. 

Haast en spoed is dus nergens goed voor. Neem de tijd om zowel de aankoop van een eigen woning goed te overwegen en de leningsvoorwaarden zorgvuldig te analyseren. Vergelijk diverse opties en laat je gelden om een zo goed mogelijk tarief te krijgen. 

Wij kunnen je helpen 

Maak gebruik van onze koopwijzer hypotheeklening. Die helpt je in de zoektocht naar de financiële instelling die de meest voordelige lening voorstelt. De resultaten vormen een uitstekende onderhandelingsbasis. 

NAAR ONZE KOOPWIJZER HYPOTHEEKLENINGEN

Wij beschikken ook over diverse rekenmodules die nuttig kunnen zijn in de context van woonkrediet. Bijvoorbeeld om de totale kosten van de lening te becijferen, dus rekening houdend met alle nevenproducten, of om de maximale afbetaling te bepalen die je per maand aankunt.

NAAR ONZE REKENMODULES VOOR WOONKREDIET