Nieuws

Overbruggingskrediet: bij welke bank vind je de interessantste intrestvoet?

16 mei 2023
Overbruggingskrediet: beste rente

Bij het kopen van een nieuwe woning kan een overbruggingskrediet van essentieel belang zijn wanneer je oude woning nog niet verkocht is. Dit type lening, verkrijgbaar bij banken, stelt je in staat om een deel van de opbrengst van je te verkopen woning te lenen. Zo kun je dat bedrag gebruiken om de financiering van je nieuwe woning te regelen.

Wat is een overbruggingskrediet en waarom is het belangrijk?

Een overbruggingskrediet is een lening die je kunt vragen bij de bank als je een nieuwe woning op het oog hebt, maar je oude woning nog niet is verkocht. De bank zal een bepaald gedeelte van de opbrengst van je te verkopen woning aan jou lenen zodat je die som kunt gebruiken om je nieuwe woning te financieren.  

Waarop moet je letten als je kiest voor een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is handig als je een nieuwe woning wilt kopen. Wij adviseren je om eerst goed na te denken of deze lening de beste oplossing is voor jouw situatie. Er zijn bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden.

Hoeveel hypotheek kun je afsluiten?

De meeste mensen of gezinnen die een hypotheek afsluiten, starten aan een afbetaling van een derde tot de helft van het netto gezinsinkomen. Van dat budget moet dan ook gedurende een aantal maanden het overbruggingskrediet worden betaald.  

Verborgen kosten bij verkoop van een woning

In diezelfde periode duiken er ook nog andere kosten op, gelinkt aan de verkoop van de woning (facturen voor opmaken van EPC-verslagen, onderzoek naar asbest, postinterventiedossier,...) of aan de nieuwe woning (toch niet zo instapklaar als gedacht, verhuisfirma...).

Vergelijking van overbruggingskredieten

De variaties in intrestvoet tussen de verschillende banken zijn enorm: bepaalde intrestvoeten zijn meer dan de helft duurder dan andere.

Looptijden, rente en dossierkosten

Wij onderzochten de overbruggingskredieten bij Argenta, AXA-Crelan, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, Keytrade, VDK en DefA/VDV. We gingen voor jou de maximale looptijd na, wanneer je de intresten moet betalen, of je de mogelijkheid hebt om enkel een overbruggingskrediet te nemen en hoeveel de dossierkosten maximaal kunnen bedragen. 

overbruggingskrediet tabel intrestvoet

Onderhandelen over officiële rentevoeten

Net zoals bij de klassieke hypothecaire kredieten kan er bij overbruggingskredieten nog worden onderhandeld. De reële interestvoet die je uiteindelijk moet betalen, hangt vaak af van jouw onderhandelingskracht. 


Conclusie: onze bevindingen en aanbevelingen

Een overbruggingskrediet is soms een pure noodzaak. Maar als het overbruggingskrediet hoge intrestlasten combineert met zware (garantie)kosten, is het in veel gevallen beter om geen overbruggingskrediet maar meteen een hypotheeklening aan te gaan voor wat je nodig hebt om de aankoop van je nieuwe woning te financieren.

Opmerkelijke verschillen tussen kredietgevers

De verschillen tussen de kredietgevers onderling kunnen groot zijn. We verwijzen hiervoor naar onze bovenstaande tabel. Bepaalde intrestvoeten zijn meer dan de helft duurder dan andere. Voor een overbruggingskrediet van € 150 000 met een looptijd van 12 maanden, betekent dit een verschil van meer dan € 4 300. Langs de andere kant mag je je daar niet te veel op blindstaren aangezien het veelal officiële tarieven zijn waarover je kunt onderhandelen.

Ontdek alles over overbruggingskredieten

Meer informatie over overbruggingskredieten en hoe je kunt onderhandelen vind je terug in ons online dossier.

Alles over overbruggingskredieten