Dossier

In welke mate ben je verzekerd via je kredietkaart?

26 augustus 2020
kredietkaart en verzekeringen

Er is soms een verzekering gelinkt aan je kredietkaart. Dat is goed om te weten, ook al is die verzekering niet per se interessant. Qua kwaliteit kan zo’n verzekering wel de vergelijking niet doorstaan met de beste klassieke polissen. Ook zijn er veel uitsluitingen.

Als je een kredietkaart hebt, kan daar een verzekering aan gekoppeld zijn. Je kunt dus maar beter weten hoe je die polis eventueel kunt benutten als je schade oploopt. 

Het soort verzekering dat je geniet, hangt af van kaart tot kaart. De prijs van de kaart is niet doorslaggevend. Maar we kunnen er niet buiten dat de meest uitgebreide dekking, onder meer inzake reisverzekering, het vaakst bij een dure kredietkaart wordt aangeboden. 

Welke soort verzekering kan het zijn?

De twee belangrijkste soorten verzekeringen die deel kunnen uitmaken van het pakket van een kredietkaart, zijn aankoopverzekeringen en reisverzekeringen.

Bij de aankoopverzekeringen gaat het bijvoorbeeld om de bescherming van een gewone aankoop (na een diefstal of een beschadiging), de bescherming van een onlineaankoop (indien niet geleverd of bij een foute levering), een verlengde garantie …

Bij de reisverzekeringen zijn er ook diverse mogelijkheden: reisannuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, bagageverzekering, franchise voor een huurauto …

Soms worden andere verzekeringen aangeboden, maar dat komt veel minder vaak voor.

Hoe weet je of er een verzekering aan je kaart is gelinkt?

In principe kun je dat lezen op de website van je bank, bij de algemene voorwaarden. Maar die informatie is niet altijd makkelijk te vinden. Het is simpeler om een bankbediende daarover uit te horen. 

Een deel van de informatie vind je overigens in onze Koopwijzer Kredietkaarten. Klik op “Details” en je zult zien welke verzekeringen aan de kaart zijn gelinkt.

Wat is zo’n verzekering waard?

Het is niet omdat je zo’n verzekering hebt dat je op safe zit. Om de dekking niet te overschatten raden we je aan om het antwoord te zoeken op de volgende vragen.

  1. Zijn er uitsluitingen? Bekijk de lange lijst met uitsluitingen in de algemene voorwaarden. De verzekeringen tegen diefstal en onopzettelijke schade dekken bijvoorbeeld geen juwelen en gsm’s. Lees ook aandachtig wie specifiek dekking kan genieten.
  2. Moet het goed of de dienst met de kaart zijn betaald? In bijna alle algemene voorwaarden is een betaling met de kredietkaart een conditio sine qua non opdat je de verzekering zou kunnen inroepen. Meestal moet zelfs het volledige bedrag met de kaart zijn betaald, maar soms volstaat een gedeeltelijke betaling. 
  3. Is er een beperking qua bedrag? Soms wordt alleen dekking geboden als de gedekte goederen een minimale waarde hebben. Of komt de verzekeraar pas tussen als de schade een bepaald bedrag overschrijdt.
  4. Zijn er territoriale beperkingen? Reisverzekeringen sluiten vaak bepaalde landen uit. En voor onlineaankopen geldt de verzekering soms alleen als je hebt gekocht bij een handelaar die in Europa of de VS is gevestigd.
  5. Word ik niet al via een andere weg vergoed? Dat is het geval voor sommige aanvullende verzekeringen. Een verlengde garantie bijvoorbeeld is alleen nuttig als ze verder gaat dan de wettelijke garantie van twee jaar. En wanneer een reis werd geannuleerd of vertraging heeft opgelopen, krijg je dikwijls niets of amper méér dan de wettelijk verschuldigde vergoeding.
  6. Wat zijn mijn verplichtingen in geval van schade? Je moet de schade tijdig aangeven. De termijn verschilt volgens de verzekeraar, dus kijk die goed na. Zo ook is het belangrijk dat je weet welke bewijsstukken je zult moeten voorleggen.
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/09/2020

Ik weet niet of ik de correcte discussie zit, maar bij het lezen van het artikel over de kredietkaarten vind ik de vergelijking die jullie maken op zijn minst vreemd.
Ik ben zowel klant bij Argenta als bij Belfius. Bij Belfius zijn er vier soorten/gradaties in de kredietkaarten. Bij Argenta twee.
Ik stel vast dat jullie voor Argenta de gratis kredietkaart noteren terwijl jullie bij Belfius de allerduurste bespreken. Ook bij Keytrade en BNP zie ik de vermelding "gold" en "platinum" wat er meestal op wijst dat er nog een goedkopere variant is.

Ik vind het daarom vreemd dat jullie voor Argenta alleen de goedkope versie vergelijken tegenover alle andere topversies.
Appelen met peren???
De goldcard van Argenta biedt net zoals alle andere kaarten verschillende verzekeringen en de herneming van dit type had een objectievere weergave gegeven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/09/2020
, Gereageerd:

Beste Patrick, bedankt voor je reactie. We hebben willekeurig vijf kredietkaarten van vijf banken gekozen. De tabel bevat hun prijs, de voordelen en de bijkomende verzekeringen die ze aanbieden. Het gaat dus binnen deze tabel niet over een vergelijking onderling, maar over een opsomming over de mogelijke verschillen tussen de verschillende kaarten en hun emittenten. 

Uiteraard wordt de uiteindelijke keuze van de kaart en bijhorende noodzaak aan verzekeringsproducten bepaald door een strikt aantal individuele parameters. Daarom is een vergelijk binnen een en dezelfde publicatie niet echt aan de orde, gezien de situatie voor elk individu verschillend is/kan zijn. Als je dus graag een vergelijkende tabel op jouw maat wenst te bekomen, dan kan je dat doen aan de hand van onze koopwijzer. Ik geef je graag de link ernaartoe mee : https://bit.ly/33O0oIR  . Twijfel ook niet om de experten van onze adviesdienst te bellen op het rechtstreekse nummer 02-542.33.51 (elke werkdag van 9u tot 16u). ^An

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies