Persbericht

Testaankoop vraagt Van Peteghem om de btw op basisproducten niet te verhogen

02 maart 2023
inflatie supermarkt december 2022

Consumentenorganisatie Testaankoop is verbaasd over de btw-hervorming van federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Net op de dag dat de organisatie een voedingsinflatie van bijna 20% vaststelt in de supermarkten, stelt Van Peteghem voor om het btw-tarief op heel wat (voedings)producten te verhogen van 6% naar 9%.

Uiteraard is Testaankoop blij met het voorstel om de btw op groenten en fruit, geneesmiddelen, openbaar vervoer en hygiëneproducten naar 0% te brengen, maar heel wat andere noodzakelijke basisproducten komen in de categorie terecht waarvoor de btw verhoogt van 6% naar 9%. Zo zullen brood, zuivelproducten en eieren duurder worden, en net die producten zijn het voorbije jaar zeer sterk gestegen in prijs. Testaankoop stelt vandaag een inflatie vast van 24% voor brood, 27% voor zuivel en maar liefst 33% voor eieren. In zo’n context een btw-verhoging voorstellen, vindt de consumentenorganisatie onverantwoord.

We kunnen met Testaankoop vandaag alleen maar verbaasd zijn dat een btw-verhoging op basisproducten als brood, zuivel en eieren als een aanvaardbaar voorstel op tafel ligt”, zegt Laura Clays, woordvoerder van de organisatie. “De winkelkar is het voorbije jaar ontzettend duur geworden, dus wij vragen aan de regering om de btw-verhoging op die producten niet te laten doorgaan.”

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.