Dossier

Zelfstandige in bijberoep

06 mei 2020
Zelfstandig bijberoep

Al wat je moet weten wanneer je een zelfstandige nevenactiviteit plant naast je hoofdberoep. Wat moet je doen om met de papierwinkel in orde te zijn? En hoe kun je becijferen hoeveel dat bijberoep je uiteindelijk zal opbrengen?

Inleiding

Wanneer je een nevenactiviteit niet occasioneel uitoefent maar echt als bijberoep, moet je vooraf allerlei in orde brengen. Het vergt ook een nauwgezette boekhoudkundige opvolging.

Maar de eerste voorwaarde is dat je een volwaardig hoofdberoep hebt. 

De voorwaarde voor je hoofdberoep

Je zult maar het statuut van zelfstandige in bijberoep kunnen uitoefenen als je naast de nevenactiviteit nog een hoofdberoep hebt dat aan deze voorwaarden voldoet:

  • Als je werknemer bent, moet je hoofdberoep ten minste een halftijdse baan zijn.
  • Als je statutair ambtenaar bent, moet je hoofdberoep ten minste acht maanden of 200 dagen per jaar duren. Bovendien moet het aantal arbeidsuren per maand ten minste neerkomen op een halftijdse job. Wanneer het prestaties in het dag- of avondonderwijs betreft, moet je aan een uurrooster komen van ten minste 6/10.

De grootte van je bijverdienste maakt dus niets uit. Wat telt, is dat je een andere activiteit daarnaast hebt. Zelfs als je met de zelfstandige nevenactiviteit méér verdient dan bijvoorbeeld met je halftijdse baan als bediende, behoudt die het statuut van bijberoep.

Besef waar je aan begint

Wanneer je een bijberoep als zelfstandige wilt uitoefenen, heeft dat gevolgen op drie vlakken, die we in de rubrieken hierna zullen toelichten:

Wij kunnen je helpen

Als je met vragen zit, kun je altijd contact nemen met onze experten op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).

BEL 02 542 34 34