Verzekeraars worden zuiniger met vervangwagens

Bij een ongeval met schade aan de auto zijn er twee mogelijke scenario's.
Ofwel is de auto wel beschadigd, maar kun je er nog mee rijden. Dan kun je je weg hervatten (nadat je het aanrijdingsformulier nauwkeurig hebt ingevuld) en neem je contact op met je garage om de herstellingen uit te voeren.
Ofwel kun je niet meer rijden met de auto en moet hij worden weggetakeld. Na het invullen van het aanrijdingsformulier kun je bijvoorbeeld met de takelwagen meerijden naar een garage.
Tot voor kort stelde de verzekeringsmaatschappij in beide gevallen vaak een gratis vervangwagen ter beschikking. Je moest dan wel gebruikmaken van haar netwerk van erkende autoherstellers.
Uit onze analyse van BA-polissen, die verscheen in Budget & Recht van november-december 2022, blijkt dat verzekeraars steeds minder geneigd zijn om een gratis vervangwagen toe te kennen als de verzekerde auto moet worden weggesleept. Ook wanneer de bestuurder het ongeval niet heeft veroorzaakt.
Strengere voorwaarden
Dit zijn enkele beperkingen die we tegenkwamen in de polissen (afgezien van de voorwaarde dat je naar een hersteller gaat die door de verzekeraar wordt erkend).
- Bij verschillende maatschappijen is een vervangwagen een betalende optie geworden wanneer de verzekerde auto moet worden weggesleept. Dat is het geval bij Axa, Corona Direct, Ethias, Optimco, P&V, Partners, Vivium en Yuzzu. Axa gaat nog verder, want je moet deze optie ook hebben onderschreven om een vervangwagen te krijgen voor de duur van de herstelling, ook al is de hersteller erkend door de verzekeraar (en zou je dus in principe automatisch een vervangwagen moeten krijgen).
- Sommige maatschappijen, zoals Aedes, eisen dat je de hulpdienst van de maatschappij gebruikt.
- Veel verzekeraars geven alleen een vervangwagen als je niet aansprakelijk bent voor het ongeluk (of een omniumverzekering hebt). Alleen DVV kent ook een vervangauto toe als je in fout bent (op voorwaarde dat de garage is erkend door DVV).
- Bij verschillende maatschappijen krijg je geen vervangwagen als je 's avonds laat of in het weekend een auto-ongeluk hebt waarbij je auto niet meer kan rijden. Alleen AG zorgt automatisch voor een auto als je 's avonds of in het weekend een ongeluk hebt, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt.
Kortere periode
De periode waarin je een vervangwagen mag gebruiken varieert volgens het contract en hangt soms ook af van je aansprakelijkheid.
Bij Axa bijvoorbeeld heb je recht op een vervangwagen voor maximaal drie dagen (betalende optie) als de auto niet meer kan rijden en niet meteen kan worden hersteld, of als jij aansprakelijk bent.
Is de auto total loss, dan mag je over het algemeen slechts zes dagen over een vervangwagen beschikken. Dat lijkt ons erg kort, vooral als je bedenkt dat de standaardperiode waarin je volgens verzekeraars immobiel bent als je auto total loss is door een ongeluk waarvoor je niet aansprakelijk bent, negen dagen bedraagt. Je zou dus minstens voor negen dagen een auto moeten krijgen.
Op zoek naar een autoverzekering?
Onze vergelijktool voor autoverzekeringen helpt je de meest interessante polis te vinden.