Rundsvlees wordt duur: biefstuk 18% duurder dan vorig jaar, américain natuur 17% duurder

Stijgende voedingsinflatie
Al meer dan drie jaar volgt Testaankoop de prijzen in zeven supermarktketens (Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl) en berekent ze op die manier de inflatie in de winkel. Sinds dit jaar ligt die inflatie boven de 3%, en vorige maand steeg ze zelfs door naar 4,35% In maart 2025 was de inflatie 3,97%, in februari 3,39% en in januari 3,29%.
Producten met chocolade blijven erg duur, zelfs na Pasen: pure chocolade kost nu 47% meer dan vorig jaar, melkchocolade 38% meer en chocoladekoekjes 22% meer. Sinaasappelsap (+19%) en allesreiniger (+14%) staan ook nog altijd hoog op de lijst.
Rundsvlees
Nieuw in de lijst met sterk stijgende producten is biefstuk. Die kost nu 18% meer dan vorig jaar. Een biefstuk van 1 kilo kost nu gemiddeld 22,23 euro in de supermarkt. Een jaar geleden betaalde je daar nog 19,24 euro voor. Ook rundsstoofvlees (+12%) en américain natuur (+17%) werden duurder.
De grootste reden ligt bij het blauwtongvirus, een ziekte die het voorbije jaar de runderen in ons land teisterde. Er stierven meer runderen, en er werden er minder geboren, zodat de totale veestapel daalde en ze niet aan de vraag kon voldoen. Daarnaast zijn er ook minder veehouders, zodat de veestapel structureel kleiner wordt en de prijs ook niet meteen weer naar omlaag zal gaan.
Toch ook dalende prijzen
Wie liever positief blijft, kan bepaalde producten goedkoper vinden dan vorig jaar. Brood bijvoorbeeld kost nu gemiddeld 3% minder dan een jaar geleden. Verder zijn ook mango's (-5%), fish sticks (-4%), frituurolie (-4%), en champignons (-4%) goedkoper.
Toegang pers