Nieuws

In welk buurland kan ik goedkoop boodschappen doen?

19 juli 2023
man duwt vrouw in winkelkar vooruit in de supermarkt

Ben je op vakantie of gewoon op doorreis in Frankrijk, Nederland, Duitsland of Luxemburg? Om hier geld te besparen op boodschappen kies je zorgvuldig je supermarkt. Maar let op: je favoriete Belgische merk is elders niet altijd het voordeligst.

De juiste supermarkt kiezen om geld te besparen 

Onze experts hebben de prijzen van 162 producten in de supermarkt geanalyseerd (80 internationale merken en 82 huismerken of goedkope equivalenten) in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Deze vergelijking werd uitgevoerd in maart-april 2023 en is gebaseerd op prijzen op de websites van online supermarkten.  

Het kan financieel interessant zijn om je boodschappen te doen in het buitenland. Toch raden we je aan om basisproducten zoals suiker, olie, honing en jam in België te kopen. In België zijn deze producten nog steeds het goedkoopst, ook al is het verschil met Frankrijk erg klein. In Nederland, Duitsland en Luxemburg betaal je namelijk tussen de 10% en 17% meer. 

Analyse van prijzen in verschillende landen

In Frankrijk 

Of je nu internationale of huismerken koopt, bij de Franse supermarkt E. Leclerc vind je de beste aanbiedingen. 

Verzorgingsproducten zijn ook goedkoper in Frankrijk dan in België. De shampoo Head & Shoulders Citrus Fresh vind je bijvoorbeeld al voor € 3,70 in Frankrijk. In België is de minimumprijs voor dit product € 4,91. 

Ben & Jerry's Cookie Dough ijs is gemiddeld 45 % goedkoper in Frankrijk. Ook interessant in Frankrijk: zuivelproducten, brood & ontbijtgranen, alcoholische & niet-alcoholische dranken, fruit & groenten in blik, schoonmaakproducten en in het algemeen producten van internationale merken.

Ga je graag naar de Colruyt in België? Dan zul je waarschijnlijk onaangenaam verrast zijn als je je kassabon van de Franse Colruyt ziet. Het is duidelijk minder interessant om te winkelen in Frankrijk. Dat komt omdat hun aanbod instapproducten erg beperkt is. Het huismerk Everyday is bijvoorbeeld 554 keer vertegenwoordigd op de Belgische website en slechts 72 keer in Frankrijk.  

Aan de andere kant is de Franse Carrefour gemiddeld 17,6% goedkoper dan de Belgische Carrefour. Het verschil loopt op tot 27,3% voor producten van internationale merken.

De goedkoopste supermarkten in Frankrijk:

 • E. Leclerc
 • U-winkels: + 5%
 • Carrefour: + 7,2%
 • Intermarché: + 8,3%
 • Colruyt: + 9,6%
 • Auchan: + 11,2%

In Nederland

Volgens onze prijsanalyse is de Dirk de goedkoopste supermarkt in Nederland, ongeacht het soort producten dat je koopt (internationale merken, huismerken of een mix van beiden). 

Voornamelijk de prijs van vis is vrij aantrekkelijk bij onze Nederlandse buren. Dit geldt vooral voor diepvrieszalm. Je betaalt tussen de € 10,17 en € 12,58 voor 1 kg filet. In België kunnen de prijzen oplopen tot € 27 in de duurste winkels. Aan de andere kant is vlees gemiddeld 8 % duurder in Nederland dan in België.  

Fan van Albert Heijn? Dan zul je zeker geneigd zijn om deze winkel in Nederland te bezoeken tijdens je vakantie over de grens. Het is niet de duurste winkel, maar hou er wel rekening mee dat je in de Nederlandse supermarkt 14,5 % meer betaalt voor gemengde producten, 13,9 % meer voor internationale merken en 15,5 % meer voor huismerken dan in België. 

De goedkoopste supermarkten in Nederland: 

 • Dirk
 • Jumbo: +4,7%
 • Albert Heijn: +7,4%
 • Plus: +7,6%
 • Coop: +11,6%

In Duitsland

In Duitsland vind je vooral winkels van Edeka en Rewe terug. Er is geen groot verschil tussen de twee, je betaalt slechts 1% meer bij Rewe dan bij Edeka voor huismerken. 

Over het algemeen biedt Duitsland lage prijzen voor verse groenten en fruit, aardappelen en verzorgings- en hygiëneproducten. Deze zijn 43% goedkoper dan in België. Dit geldt vooral voor Lenor Sea Breeze, Vanish Oxi Action en Ariel All-in-1 Pods Original. Calgon Gel is het schoonmaakproduct met het grootste prijsverschil. 

Drink je graag Coca-Cola? Koop dit dan in Duitsland. Je betaalt tussen de € 1,24 en € 1,87 voor een fles van 1,5 liter. In België kan dat tot wel € 2,25 oplopen. Dit is een uitzondering als je bedenkt dat de BTW op niet-alcoholische dranken in Duitsland hoger ligt (19 %) dan in de andere grenslanden (3 % in Luxemburg, 5,5 % in Frankrijk, 6 % in België en 9 % in Nederland), om nog maar te zwijgen over de kosten van het statiegeld dat we in rekening brachten. Denk eraan om je flessen terug in te leveren voordat je terugkeert naar België.

De goedkoopste supermarkten in Duitsland: 

 • Edeka-producten
 • Rewe 

In Luxemburg

Net als bij ons is Colruyt de goedkoopste winkel in Luxemburg. Colruyt in Luxemburg is gemiddeld 5,9 % goedkoper dan Colruyt in België, maar voor internationale merken loopt het verschil op tot 13,2 %. In andere winkels in Luxemburg zal het moeilijk zijn om huismerken te vinden. 

Alcohol en bier zijn in Luxemburg gemiddeld 27 % goedkoper dan in België. Als we enkel de prijs voor sterke drank berekenen, is het gemiddelde prijsverschil tussen België en Luxemburg 36 %. Een van de redenen voor deze lagere prijzen in Luxemburg is dat de accijnzen op alcohol hier lager zijn. Ook de BTW in Luxemburg ligt lager dan in België (17 %).

Mineraalwater is ook interessant, omdat het volgens onze analyse veel goedkoper is in Luxemburg. Gemiddeld betaal je in Luxemburg 82 % minder voor mineraalwater dan in België. Bij Colruyt in Luxemburg betaal je bijvoorbeeld € 0,20 voor 2 liter Everyday water. Bij Colruyt in Halle betaal je het dubbele (€ 0,39) voor dezelfde fles. Ook merkten we op dat gesneden Leerdammer Original kaas 49 % goedkoper is in Luxemburg dan in België.

De goedkoopste supermarkten in Luxemburg: 

 • Colruyt
 • Auchan: +18,6%
 • Cora: +22,5%