Nieuws

Supermarkten 15,3 % duurder dan jaar geleden

03 november 2022
vrouw in supermarkt met wcpapier - inflatie

De inflatie blijft maar stijgen en dat zien we terug in de supermarktprijzen van oktober. Deze zijn 15,31 % duurder dan vorig jaar. Vooral de prijzen voor melk, boter, toiletpapier en rijst zijn sterk gestegen. Voor spaghetti, gemalen koffie en mosterd zien we de prijsstijgingen afvlakken, maar die producten waren de voorbije maanden dan ook al heel duur geworden.

Op basis van de prijzen van 3 000 producten in de supermarkten Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl hebben we een gemiddelde prijsstijging van 15,31 % genoteerd tegenover een jaar geleden. In vergelijking met vorige maand is er alweer twee procent bijgekomen. Een gezin van 2 personen besteedt door de inflatie gemiddeld € 64 meer aan dezelfde winkelkar dan een jaar geleden. Dat komt neer op € 477 per maand tegenover € 413 in oktober 2021. Deze gemiddelde prijs is € 9 duurder dan vorige maand.

Geen cijfers om vrolijk van te worden met de wintermaanden voor de deur en de energieprijzen van het moment. En dan gaat het nog maar enkel om noodzakelijke voedings- en huishoudproducten die elk gezin nodig heeft.

Sterkste stijger: aluminiumfolie en papierwaren (+39 %)

De producten die deze maand het meest in prijs zijn gestegen in vergelijking met oktober 2021: aluminiumfolie (+39 %), papierwaren zoals keukenrol, toiletpapier en papieren zakdoekjes (+39 %), spaghetti (+37 %) en boter (+37 %). Een kleine troost, want voor spaghetti is de stijging minder hoog dan een maand geleden. Hopelijk zet deze dalende trend zich voort, omdat we zien dat de graanprijzen wereldwijd toch al enkele maanden in prijs gedaald zijn. Gemalen koffie en mosterd worden ook weer iets goedkoper. Mosterd was veel duurder geworden vanwege de oorlog in Oekraïne waar veel mosterdzaad vandaan komt.

Zuivel is 22 % duurder

De prijs van bijna alle boodschappen gaat gestaag de hoogte in.  Zuivelproducten zijn nu al 22 % duurder dan een jaar geleden. Zo betaal je nu in vergelijking met vorig jaar 37 % meer voor boter, 33 % meer voor halfvolle melk, 30 % meer voor jonge (gouda)kaas, 22 % meer voor room, 20 % meer voor yoghurt en 19% meer voor eieren. 

Onderhoudsproducten en kruidenierswaren 16 % duurder

Kruidenierswaren werden gemiddeld 16 % duurder dan vorig jaar. Deze producten zijn een stuk prijziger dan een jaar geleden: frituurolie (+34 %), mosterd (+31  %), worstjes in blik of bokaal (+30%), koffiepads (+26 %), bloem (+24 %), rijst (+17 %) en aardbeienconfituur (+15 %).

Voor onderhoudsproducten betaal je gemiddeld 16 % meer dan een jaar geleden. Poetsen met allesreiniger: +22 %. De wc schrobben met wc-reiniger: +19 %. Afwassen met vloeibaar afwasmiddel: +17 %. Ook dierenvoeding werd een stuk duurder. Je betaalt gemiddeld 17 % meer dan een jaar geleden.

Groente en vlees ook veel duurder, prijs voor fruit stijgt minst snel

Fijne vleeswaren zijn 15 % duurder dan een jaar geleden. Ook groenten en aardappelen ontsnappen niet aan de prijsstijgingen: deze zijn gemiddeld 14 % duurder, komkommer zelfs 34 % duurder. Vlees werd gemiddeld 13 % duurder en voor gevogelte betaal je zelfs 23% meer. Ook bij diepvriesproducten gaan de prijzen de hoogte in, weliswaar minder sterk maar toch 13 % duurder.

De productcategorieën die gemiddeld het minst in prijs stijgen zijn fruit (+5 %), brood (+ 8%) en producten voor persoonlijke hygiëne (+ 8%).

Hoe kun je besparen in de supermarkt?

In onze winkelkar zitten in verhouding veel meer producten van supermarktmerken, en in mindere mate bekende merken of (inter)nationale merken. “Wij raden aan om meer producten van winkelmerken te kopen, omdat die goedkoper zijn dan de (inter)nationale merken. Maar let op: de stijgende kosten van energie, grondstoffen, loonkosten, verpakking en transport zullen misschien juist sneller worden doorgerekend in witte producten, huismerken en eigen merken (van bv. Aldi en Lidl)”, zegt onze supermarktexpert Els Niclaes.

Om je uitgaven toch enigszins te beperken, hou je best ook de promoties goed in de gaten. Vergelijk aan de hand van de prijs per eenheid om na te gaan of de deal wel echt interessant is. Misschien vind je een huismerkproduct dat nog goedkoper is dan het merkproduct dat in de aanbieding is.

Neem ook een kijkje in onze supermarktmodule en ontdek welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste is.

Naar onze supermarktmodule