Stop plastic voor eenmalig gebruik in de supermarkt!

Wist je dat er jaarlijks 30 miljoen ton plastic in de zeeën en oceanen terechtkomt? En dat volgens de VN meer dan 80% van het zee-afval uit plastics bestaat?
Plastic op ons bord
Enerzijds zijn er de primaire microplastics (kleiner dan 5mm), die vooral veroorzaakt worden door het wassen van synthetische kleding, maar ook afkomstig zijn van gebruikte banden en cosmetica. Daarnaast zijn er ook secundaire microplastics, afkomstig van de afbraak van plastic afval zoals bekertjes, flessen, zakjes, luiers enz.
Microplastics vervuilen de zeeën en oceanen en ook de zeebewoners. Tijdens onze tests ontdekten we microplastics in zeewater, in mosselen en in grijze garnalen. Microplastics bevatten echter soms giftige stoffen, zoals Bisfenol A, een vermoedelijk hormoonontregelende en kankerverwekkende stof. Vandaag hebben we nog onvoldoende zicht op de gevolgen voor onze gezondheid.
Dringend tijd om te reageren!
Één ding is zeker: we moeten iéts doen en liefst zo snel mogelijk, willen we de gevolgen beperken. Te beginnen bij een drastische vermindering – en ooit een volledige stopzetting – van de productie en van het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik (rietjes, plastic bestek, wattenstaafjes...)
De Europese Commissie heeft net een wetsontwerp uitgewerkt om de strijd aan te binden met plastic voor eenmalig gebruik. Het Europees wetgevend proces werkt echter erg langzaam, want nu moet het voorstel nog onderzocht worden door de lidstaten, en vervolgens goedgekeurd door het Europees Parlement.
We kunnen echter geen tijd meer verspillen... Om die reden vragen we aan de supermarkten om wegbereiders te worden, en om nu al te stoppen met de verkoop van plastic voor eenmalig gebruik (zoals wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonhouders).
Samen kunnen we veel veranderen. Daarom kun je hier onze online petitie ondertekenen.