Nieuws

Olijfolie: prijzen blijven maar stijgen

03 oktober 2017
Olijfolieprijzen

De prijs van olijfolie is op één jaar tijd 10 % gestegen, en zelfs 26 % sinds december 2014. Toch tonen onze tests aan dat de duurste producten niet per se de beste zijn.

De prijsstijging van olijfolie gaat zowat in rechte lijn omhoog sinds eind 2014. De reden daarvoor is de bacterie die ravage aanricht in de Italiaanse olijfboomgaarden, gekoppeld aan erg droge periodes in het Mediterrane gebied en de toegenomen vraag vanuit China, Brazilië en Australië.

In de winkels vind je meestal een erg uitgebreid gamma aan olijfolie, met evenveel uiteenlopende prijzen als opties. Voor een “extra vierge” olie kunnen de prijzen variëren van € 4 tot meer dan € 20 per liter, naargelang het merk, de herkomst en de verpakking. De allergoedkoopste vinden we natuurlijk onder de “witte producten” van de supermarkten. In dat geval gaat het om die van het merk Everyday bij Colruyt en 365 bij Delhaize, allebei afkomstig uit Spanje en allebei met een prijskaartje van € 4,33 per liter.

Wit product … en Beste Koop

De goedkoopste oliën zijn nochtans niet per se de minst goede! Eind 2013 kwam tijdens onze test van “extra vierge” olijfolie (onze volgende test staat alvast gepland voor het septembernummer van 2018) het merk Everyday als Beste Koop uit de bus. Zoals we in ons artikel concludeerden: “Duurder betekent niet beter. (…) Een dure extra vierge olijfolie staat niet garant voor een betere kwaliteit”. Weet wel dat de prijs van de Everyday-olie sindsdien van € 2,97 naar € 4,33 is gestegen, een toename van 46 %!

Maar, en hier komt het goede nieuws voor de consument, dat kan binnenkort snel veranderen. Tunesië, de tweede grootste producent ter wereld, heeft net een recordoogst aangekondigd voor 2017 … Dat zou de prijzen moeten drukken.

Ontdek meer in ons dossier over olijfolie.