Nieuws

Hoe Jeroen Meus jouw boter duurder maakte

02 oktober 2017
boter prijs

Het leven is ook de voorbije twaalf maanden weer duurder geworden. Sommige producten werden wel erg prijzig, om verschillende redenen. In veel gevallen kun je echter besparen door te kiezen voor een huismerk of een eersteprijsproduct.

Gebruik je veel boter? Dan is er slecht nieuws: het voorbije jaar is dit product maar liefst een kwart duurder geworden. Ook vis, vlees en andere vetstoffen werden beduidend duurder.

Meer vraag naar boter

Hoewel het soms misschien lijkt alsof supergezonde voeding de norm is geworden, blijkt deze tendens zich op Europees en zelfs wereldvlak niet bepaald door te zetten. De voorbije jaren gebruikten we maar liefst 7 % meer boter, wat een forse stijging is.

Ook naar andere vetstoffen, zoals oliën, is er steeds meer vraag. Bij de zuivel zien we dat de volle, vettere producten, zoals volle en Griekse yoghurt, room en kaas, steeds populairder worden. En ook croissants, boterkoeken en dergelijke worden wereldwijd steeds meer gegeten.

En dan is er nog de invloed van populaire chefkoks die al lang niet meer verlegen zijn om een flinke klomp boter in de pan te smijten, om Jeroen Meus niet bij naam te noemen.

Grote prijsverschillen

De stijgende vraag leidt ertoe dat de prijs van boter het voorbije jaar met maar liefst 25 % is gestegen. Andere sterke stijgers zijn gerookte vis en zeevruchten, die 13 % duurder werden. Ook voor verse en diepgevroren vis betalen we beduidend meer dan voorheen. Een derde categorie die we in prijs zien stijgen, zijn olijfolie en andere oliën en vetten.

We zien wel dat er grote prijsverschillen zijn tussen soortgelijke producten. Bij Delhaize zien we bijvoorbeeld boter van het huismerk die € 4,76 per kilogram kost, terwijl iets verderop de boter van Carlsbourg ligt tegen € 17,20 per kilogram. Ruim drie keer zo duur dus, die laatste, al krijg je er natuurlijk andere producten voor in de plaats. Ook in andere warenhuizen zien we dat je 25% tot zelfs 42% kunt besparen te kiezen voor respectievelijk een huismerk of een eersteprijsproduct.

In Test Aankoop magazine van november gaan we dieper in op deze prijsstijgingen en prijsverschillen.

Diesel duurder, telefonie en elektronica goedkoper

Wat betreft de niet-voedingsproducten zien we dat de tendens van de voorbije jaren zich verderzet. Stookolie, diesel en (in mindere mate) benzine worden duurder, telefoonabonnementen worden dan weer goedkoper. Ook smartphones en computers blijken in prijs te dalen. In totaal kost het leven vandaag bijna 2% meer dan een jaar geleden.

Bespaar met onze koopwijzers