Nieuws

Jumbo versus Jumbo: Belgische winkel 17 % goedkoper

19 november 2019

Met een winkelkar gespekt met nationale en internationale merken, huismerken en verse producten rekende Test Aankoop af aan de kassa van de kersverse Jumbo-supermarkt in het Belgische Pelt. Daarna vulde Test Aankoop hetzelfde winkelkarretje in een Jumbo-vestiging net over de grens, in Nederland. Resultaat ? De nieuwe Peltse Jumbo-vestiging is 17% goedkoper.

Twee weken geleden opende de Nederlandse discountsupermarktketen Jumbo haar eerste Belgische vestiging in Pelt. Voor ons het sein om te onderzoeken hoe scherp Jumbo uitpakt op de Belgische markt in vergelijking met Nederland. Ariël Compact Color en Style, Rio Mare tonijn in olijfolie, pizza pollo van Dr. Oetker, appels, peren en kerstomaatjes; met een representatieve lijst van zo’n 50 producten in de hand deden wij boodschappen in de Jumbo-vestiging in Pelt én in de Jumbo-vestiging in Budel, net over de Nederlandse grens.

 

Maar liefst 17 % goedkoper

Waar algemeen wordt aangenomen dat shoppen over de Nederlandse grens voordeliger uitvalt, blijkt het omgekeerde. Dezelfde producten aangekocht bij Jumbo in Pelt bleken al bij al 17 % goedkoper dan die in de vestiging in Budel. De grootste uitschieters waren de Palmolive Douchegel en de Whiskas-kattenbrokken met kippensmaak: die bleken dubbel zo duur in Nederland. Op vier producten na, waaronder een pak spaghetti en een fles olijfolie van het Jumbo-huismerk, was de Belgische Jumbo-supermarkt in Pelt over heel de lijn goedkoper.

Volgens onderzoek van onze collega’s van Consumentenbond in Nederland is de Jumbo-vestiging in Budel wel duurder dan andere, goedkopere Jumbo’s in gebieden met meer concurrentie. Het verschil tussen een Nederlandse Jumbo uit de goedkoopste en duurste categorie bedraagt doorgaans 5 %. Een prijsverschil van 17 % is dus opvallend en veelbelovend.

Lokale prijzenoorlog 

“Lekker & goedkoop” en “euro’s goedkoper”, zo prijst Jumbo zichzelf aan bij de Belgische consument. Nergens beweert Jumbo effectief de goedkoopste te zullen zijn. Een strategie die we bij Colruyt, bekend om de laagsteprijsgarantie, wel zien. Wij besluiten uit ons onderzoek dat Jumbo met zeer scherpe prijzen op de Belgische markt is gestart en de concurrentie dwingt om haar prijzen te verlagen.

Met nog twee vestigingen op komst dit jaar, in Rijkevorsel en in Lanaken, lijkt dit vooral goed nieuws te zijn voor de consumenten uit die specifieke gemeentes. Net als Colruyt heeft Jumbo, in Nederland, immers een politiek van regionale of zelfs lokale prijzen. Als er veel concurrentie is in een bepaald gebied, zakken de prijzen. Waar een supermarkt zowat de alleenheerschappij heeft, vallen de prijzen hoger uit.