Nieuws

Brillenglazen: opticiens schetsen troebel beeld

28 juli 2015
opticiens schetsen troebel beeld

Een nieuwe bril is vaak erg duur, zeker als u progressieve of multifocale glazen nodig hebt. Vooraf informatie inwinnen is dus aangewezen, al is dat niet eenvoudig. Uit ons onderzoek blijkt immers dat opticiens geen scherp beeld geven van de verschillende soorten brillenglazen die ze verkopen.

Hebt u vragen naar aanleiding van de aankoop van een bril?
  • Bel dan onze advieslijn gezondheid op het nummer 02 542 33 94. (ma-vr 9-12.30 u. | 13-17 u., vr tot 16 u.)

Enorme prijsverschillen, geen eenduidig advies

Een progressieve of multifocale bril heeft glazen die geschikt zijn voor correct zicht op alle afstanden (veraf, dichtbij en tussenin). De prijsverschillen tussen de diverse types van progressieve glazen zijn enorm, gaande van enkele honderden tot meer dan € 1 000 euro. Al deze glazen geven de juiste correctie, maar kunnen verschillen in kijkcomfort en snelheid van aanpassing, al is niet iedereen daar even gevoelig voor. U moet dan ook zelf beslissen of u meer wilt betalen voor dit mogelijke extra comfort.

Daarom is het belangrijk dat opticiens u informatie geven over de verschillende types glazen en hun prijs.Voor correct advies is het daarbij essentieel dat de opticien ook informeert naar uw activiteiten en bijvoorbeeld navraagt of u veel of weinig leest. Uit ons onderzoek bij 89 optiekzaken blijkt slechts 24 % van de opticiens dat effectief te doen. Ook hun advies loopt sterk uiteen: sommigen relativeren de verschillen tussen de types van glazen, anderen vergroten deze net uit.

Vergelijken onmogelijk

Opmerkelijk: de opticiens deden geen voorstellen in de verschillende prijsklassen, laat staan dat ze goedkope glazen aanraadden. In ruim de helft van de optiekzaken kostte het goedkoopste voorstel meer dan € 600 voor twee glazen. In zo’n 20 % van de gevallen stelde de opticien zelfs uitsluitend volledig op maat gemaakte glazen voor. Daarvan loopt de prijs al snel op tot zo’n € 900 à € 1 100. Slechts één vijfde van de opticiens gaf informatie over de mogelijke verdunningen en behandelingslagen van brillenglazen en hun meerprijs.

Prijzen vergelijken tussen verschillende optiekzaken is helaas zo goed als onmogelijk. Daarvoor is de informatie die de meeste opticiens op papier zetten in verband met merk, type, verdunning en behandelingslagen veel te beknopt. Slechts 8 % van de onderzochte optiekzaken gaf alle nodige elementen om effectief te kunnen vergelijken.

Ook bij de glasfabrikanten is er trouwens een gebrek aan transparantie: slechts 1 van de 8 onderzochte firma’s was bereid ons een catalogus met adviesprijzen te bezorgen.