Nieuws

Belgische voedselprijzen iets boven Europees gemiddelde

19 juli 2016
voedselprijzen

Boodschappen doen kost in België 9% meer dan het Europese gemiddelde. Vooral vlees, vis en zuivel zijn in sommige van onze buurlanden minder duur, interessant om weten als u in het buitenland bent. Om dagdagelijks te besparen vertrouwt u nog altijd het best op onze onlinemodule supermarkten.

Eurostat - het Europees Bureau voor de Statistiek - heeft vorig jaar de prijzen van dranken en voedingsproducten in Europese supermarkten vergeleken. Uit hun peiling blijkt dat van alle EU-onderdanen de Denen het diepst in de buidel moeten tasten. De prijzen liggen er 42% hoger dan het EU-gemiddelde. Hun tegenpolen zijn … de Polen, met prijzen van 39% onder het gemiddelde. Zwitserland, weliswaar geen lid van de EU, spant de kroon met tot 79% hogere prijzen.

Dit is Belgisch: biefstuk duur, wijn voordelig

Als we enkel naar onszelf en onze buurlanden kijken, blijkt een bezoek aan de supermarkt het duurst te zijn in Luxemburg en in Frankrijk (respectievelijk 18% en 11% boven het EU-gemiddelde). Dan volgen België en Duitsland (9% en 4% duurder). Het goedkoopste bent u af in Nederland (2% onder het EU-gemiddelde).

Het hangt er wel van af wat u koopt. Bepaalde producten zijn in sommige landen opvallend goedkoper of duurder. Voor vlees moeten we in ons land 19% meer dan het EU-gemiddelde neertellen, voor zuivel 13% meer, voor vis 10% meer en voor brood 8% meer. In Duitsland en vooral in Nederland betaalt u beduidend minder voor brood en zuivel. Ook vis en vlees kosten bij onze noorderburen een stuk minder.

Drank is in de Belgische grootwarenhuizen dan weer relatief laag geprijsd: voor water en frisdrank betaalt u weliswaar 2% meer dan het EU-gemiddelde, maar voor bier, wijn en sterke drank bent u liefst 8% goedkoper af. Wat alcohol betreft zijn er echter nog betere zaakjes te doen in Frankrijk, Duitsland en met name Luxemburg.

Welke supermarkt? Vergelijken loont nog steeds!

De kans dat u telkens de grens oversteekt om uw inkopen te doen, is echter relatief klein. Als prijsbewuste consument kunt u dus maar beter uitzoeken waar u in uw eigen buurt het goedkoopst kunt winkelen. En wij maken het u gemakkelijk! Onze enquêteurs bezoeken elk jaar honderden supermarkten doorheen het ganse land om er de prijzen van een hele reeks producten te noteren. Het resultaat kunt u op een gebruiksvriendelijke manier raadplegen op onze website.

Wilt u weten wat de voordeligste supermarkt in uw buurt is?