Testaankoop en 22 andere Europese consumentenorganisaties pakken greenwashing in luchtvaartsector aan

Testaankoop, de Europese koepelorganisatie BEUC en 22 andere Europese consumentenorganisaties dienen een klacht in bij de Europese Commissie en het Consumer Protection Cooperation Network (CPC) tegen 17 luchtvaartmaatschappijen. De organisaties willen optreden tegen de misleidende greenwashing-claims en roepen op tot een onderzoek om hier een einde aan te maken. In gevallen waarin passagiers extra hebben betaald voor een "groenere" vlucht, vragen de organisaties om terugbetaling.
Klacht over greenwashing
Testaankoop heeft vandaag samen met haar Europese koepelorganisatie BEUC en 22 andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het Consumer Protection Cooperation Network (CPC) tegen 17 luchtvaartmaatschappijen[1] omwille van hun misleidende beweringen dat het mogelijk is om 'groen' of 'duurzaam' te vliegen. Volgens een studie gecoördineerd door BEUC zijn deze beweringen oneerlijke handelspraktijken. Testaankoop heeft ook contact opgenomen met de Economische Inspectie.
Oneerlijke praktijken
Het is duidelijk dat het luchtverkeer verantwoordelijk is voor een groot en steeds groeiend aandeel in de uitstoot van broeikasgassen[2]. Greenwashing door luchtvaartmaatschappijen zou dus onaanvaardbaar zijn. Uit onderzoek van Testaankoop en andere organisaties blijkt dat echter wel te gebeuren: verschillende maatschappijen laten uitschijnen dat je de CO2-uitstoot van je vlucht kunt 'compenseren' of 'neutraliseren', maar dat klopt niet. Andere maatschappijen stellen een extra bijdrage voor, voor de ontwikkeling van SAF's (Sustainable Aviation Fuels). Maar deze SAF’s zijn nog niet klaar om op grote schaal gecommercialiseerd te worden en de Europese wetgeving stelt zeer lage doelen voor hun aandeel in de brandstofmix (2% tegen 2025). Dus tot SAF’s massaal beschikbaar worden – waarschijnlijk pas na de jaren 2030 – maken ze in het beste geval een zeer klein deel uit van de kerosinetanken van vliegtuigen. Nog andere maatschappijen laten uitschijnen dat het mogelijk is om "duurzaam" of "groen" te vliegen, terwijl geen van de strategieën die de luchtvaartsector toepast de uitstoot van broeikasgassen kan voorkomen.
Oproep tot onderzoek en maatregelen
Testaankoop en de andere organisaties roepen op tot een Europees onderzoek om een einde te maken aan deze misleidende praktijken. In gevallen waar passagiers extra betaald hebben om "groen" te vliegen, vragen de organisaties een terugbetaling. Dit is het geval bij Brussels Airlines, dat een aanzienlijke toeslag vraagt voor “Economy Green”[3]. "Of passagiers nu een 'groen tarief' betalen of niet, hun vlucht stoot nog steeds gassen uit die schadelijk zijn voor het klimaat", zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. "Helaas zullen technologische oplossingen om de luchtvaart koolstofvrij te maken niet snel op grote schaal realiteit worden. Luchtvaartmaatschappijen moeten dus ophouden consumenten de indruk te geven dat ze kiezen voor een duurzame vervoerswijze. Om de uitstoot te verminderen, is het daarentegen essentieel consumenten te sturen in de richting van duurzamere vervoerswijzen. Onze politici moeten oplossingen promoten die consumenten betrouwbare, aantrekkelijke en duurzame alternatieven bieden, zoals kwalitatief betere treinverbindingen voor lange afstanden".
[1] Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling, Wizz Air.
[2] EASA rapport: https://www.easa.europa.eu/en/newsroom-and-events/press-releases/european-aviation-environmental-report-2022-sustainability.
[3] Het verschil tussen Economy en Economy Green is bijvoorbeeld 30 euro voor een vlucht van Brussel naar Marrakech in september.
Toegang pers