Dossier

Inzetten op duurzaam speelgoed

03 december 2021
speelgoed ecologisch duurzaam

Duurzaam speelgoed wordt steeds populairder. Het gaat om speelgoed dat geen risico’s inhoudt voor de gezondheid van de kinderen. Het wordt ook lokaal geproduceerd uit natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen. We geven je enkele tips om een goede keuze te maken en een aantal suggesties als toemaatje.

Duurzaam is trendy

De markt van spellen en speelgoed is sinds het begin van de coronacrisis explosief gegroeid. In de periode van januari tot augustus 2021 nam de verkoop in België met maar liefst 14 % toe.

Met de feestdagen (in zicht) zal het succes van de spellen en het speelgoed wellicht niet verdwijnen. In dat aanbod heeft duurzaam speelgoed meer dan ooit de wind in de zeilen.

Grondstroom van duurzaamheid

Ouders durven veel geld uitgeven voor het plezier van hun kinderen. Dat een speelgoed op vier vandaag meer dan € 50 kost, valt ook te verklaren door de steeds meer uitgesproken voorkeur voor ecologische, lokale en dus duurdere spellen. Het aanbod volgt, wat zich vertaalt in twee grote tendensen.

Enerzijds wordt het speelgoed steeds vaker vervaardigd uit natuurlijke of gerecycleerde materialen terwijl het gebruik van plastic afneemt. Dat laatste geldt trouwens ook voor de verpakkingen. In een jaar is de verkoop van houten speelgoed in België met 38 % gestegen. Anderzijds zien we de productie steeds vaker naar Europa verhuizen, al blijft Azië nog goed voor 70 % van de productie.

Fabrikanten, verdelers en ouders lijken over te schakelen op een meer milieuverantwoord gedrag, wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

Gemiste kans bij het “speelgoed van het jaar 2021”

Net als vorig jaar is het plastic boven bij de speeltjes en spelletjes die door twee jury’s (een van professionelen en een van journalisten) werden bekroond met de titel van speelgoed van het jaar 2021. In de 12 categorieën vinden we geen enkel speeltje in hout terug en amper 6 van de gelauwerde spelletjes bevatten onderdelen in karton. In onze top drie van het meest duurzame speelgoed staan de tafels van vermenigvuldiging MaXimaal, de laureaat in de categorie Educatieve spellen, Dragomino in de categorie Spellen voor kinderen en het gezelschapsspel Pictures, alle drie volledig uit kartonnen elementen samengesteld. Er is dus nog een lange weg af te leggen om het speelgoed van onze kinderen duurzamer te maken.

Dit zijn onze tips en de labels om de beste keuze te maken, alsook enkele suggesties.