Dossier

Inzetten op duurzaam speelgoed

23 november 2020
speelgoed ecologisch duurzaam

Duurzaam speelgoed wordt steeds populairder. Het gaat om speelgoed dat geen risico’s inhoudt voor de gezondheid van de kinderen. Het wordt ook lokaal geproduceerd uit natuurlijke, biologisch afbreekbare en recycleerbare materialen. We geven je enkele tips om een goede keuze te maken en een aantal suggesties als toemaatje.

Duurzaam is trendy

De coronacrisis en het feit dat kinderen tijdens de lockdown vaker thuis zitten, hebben gezorgd voor een boost in de aankoop van speelgoed, zowel online als in de winkels. Bouwspellen, toestellen voor in de tuin, gezelschapsspellen en puzzels vielen de eerste negen maanden van het jaar heel erg in de smaak bij de gezinnen. Onze koopwijzer van gezelschapspellen helpt je om een keuze te maken.

Naar onze koopwijzer

Met de feestdagen (in zicht) zal het succes van de spellen en het speelgoed wellicht niet verdwijnen, vooral omdat de meeste handelaars een systeem van “click & collect” hebben uitgewerkt voor wanneer de winkels de deuren gesloten moeten houden. In dat aanbod heeft duurzaam speelgoed meer dan ooit de wind in de zeilen.

Grondstroom van duurzaamheid

Ouders durven veel geld uitgeven voor het plezier van hun kinderen. Dat een speelgoed op vier vandaag meer dan € 50 kost, valt ook te verklaren door de steeds meer uitgesproken voorkeur voor ecologische, lokale en dus duurdere spellen. Het aanbod volgt, wat zich vertaalt in twee grote tendensen.

Enerzijds wordt het speelgoed steeds vaker vervaardigd uit natuurlijke of gerecycleerde materialen terwijl het gebruik van plastic afneemt. Dat laatste geldt trouwens ook voor de verpakkingen. In een jaar is de verkoop van houten speelgoed in België met 38 % gestegen. Anderzijds zien we de productie steeds vaker naar Europa verhuizen, al blijft Azië nog goed voor 70 % van de productie.

Fabrikanten, verdelers en ouders lijken over te schakelen op een meer milieuverantwoord gedrag, wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

Gemiste kans bij het “speelgoed van het jaar”

Een zwaluw maakt de lente niet. Niet alle speelgoed is duurzaam. Integendeel, er is nog een hele weg af te leggen, zoals blijkt bij de toekenning van de titel van “speelgoed van het jaar” in 2020 door twee jury’s (een van professionelen en een van journalisten) in 11 categorieën, gaande van poppen tot hightechspelletjes. De meeste van de bekroonde spelletjes zijn gemaakt uit plastic en/of bevatten batterijen. Amper twee van hen - Piks Kit Moyen van OPPI, laureaat bij de educatieve spellen, en Kluster van Borderline Editions bij de gezelschapsspellen – kunnen volgens ons als duurzaam worden bestempeld.

Dit zijn onze tips en de labels om de beste keuze te maken, alsook enkele suggesties.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren