Dossier

Overlijden: aan wie komt het geld van uw levensverzekering toe?

03 maart 2014
levensverzekering

03 maart 2014

Is het al een tijdje geleden dat u een levensverzekering hebt gesloten? Ga dan eens na wie als begunstigde staat aangeduid. Want misschien stemt dat niet meer overeen met uw huidige wensen. Goed om te weten: sinds 2012 moet voor de toekenning van het kapitaal rekening worden gehouden met uw testament.

Inleiding

Wanneer u een individuele levensverzekering hebt gesloten en nog vóór de einddatum van het contract overlijdt, zal een bepaald kapitaal toekomen aan de persoon/personen die de begunstigde(n) is/zijn.

Maar soms verandert daarna een en ander in uw leven: u hertrouwt, u stelt een testament op omdat u wilt dat uw nalatenschap naar iemand anders gaat dan uw wettige erfgenamen, een van uw kinderen overlijdt … Door die nieuwe situatie strookt de begunstiging die u vroeger in uw levensverzekering hebt vastgelegd, misschien niet meer met uw huidige wensen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer de wettige erfgenamen als begunstigden zijn aangeduid, de verdeling van het kapitaal door een wetswijziging in 2012 volgens nieuwe regels wordt uitgevoerd.

U doet er dus goed aan om na te gaan wie u indertijd als begunstigde hebt opgegeven en of de regeling voor u nog altijd oké is. Laat de begunstigingsclausule indien nodig aanpassen vóór het te laat is.


Afdrukken Versturen via e-mail