Persbericht

Testaankoop zeer tevreden met herstelbaarheidsindex, al kon uitwerking hier en daar beter

02 juni 2023

De ministerraad keurde vandaag een voorontwerp van wet goed dat een herstelbaarheidsindex invoert voor een groep elektronische apparaten. Met die index – een score op 10 – krijgt de consument meteen een globaal inzicht in hoe goed het apparaat te herstellen is. Een belangrijke stap voorwaarts, vindt Testaankoop.

Voor vele consumenten speelt de herstelbaarheid van een product een rol bij de aankoop van een elektronisch apparaat zoals een wasmachine of vaatwasser. Hoe meer herstelbaar, hoe langer het apparaat zal meegaan en hoe goedkoper het dus wordt. Tot nu toe was er echter geen uniforme manier om apparaten met elkaar te vergelijken, dus deze herstelbaarheidsindex zal een groot concurrentieel voordeel opleveren voor fabrikanten die de investeringen doen om hun apparaten herstelbaar te maken.

Testaankoop waarschuwt wel voor al te optimistische scores. De herstelbaarheidsindex wordt namelijk berekend door de fabrikanten zelf. In Frankrijk is de herstelbaarheidsindex al in voege sinds januari 2021, en daar blijken fabrikanten zeer positief te zijn over hun eigen producten. Of ze gebruiken de methodologie achter de index om hun scores te optimaliseren, door bijvoorbeeld in te zetten op criteria die ‘gemakkelijk’ veel punten opleveren. Bovendien is er geen systematische controle op de scores die worden toegekend, zodat die maar al te vaak te hoog blijken.

De consumentenorganisatie hoopt dan ook dat het systeem naar de toekomst toe verbeterd zal worden en ook op Europees niveau kan uitgerold worden. Zo kan deze herstelbaarheidsindex een performante tool worden om consumenten te helpen in meer duurzame keuzes.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.