Nieuws

Rechter verwerpt eis van Fashion-Models

10 december 2019

Op 28 november 2019 deed de rechter uitspraak in een zaak die modellenbureau Fashion-Models had aangespannen tegen Test Aankoop. De eis om tientallen klachten over het bureau te verwijderen van onze website, werd verworpen.

Al verschillende jaren krijgen wij klachten over Fashion-Models, een firma die zich richt tot mensen die een modellencarrière ambiëren. Zestig misnoegde klanten gebruikten daarvoor ons klachtenplatform, waar elke consument de kans krijgt om kwalijke of onwettige handelspraktijken aan te klagen.

Naar aanleiding van de vele klachten publiceerden wij eerder dit jaar een bericht op onze website om te waarschuwen voor bepaalde praktijken bij Fashion-Models. Daarop spande de firma een rechtszaak aan. Ze eiste dat we zowel de waarschuwing als de klachten op het klachtenplatform (“klachtenbox”) zouden verwijderen van de site.

Vrijheid van meningsuiting

In de aanloop naar de rechtszaak bleven we in gesprek met Fashion-Models. Om deze gesprekken in een constructieve sfeer te laten verlopen, hebben we onze waarschuwing verwijderd van de website. Maar een akkoord bleef uit.

De rechtbank moest dus alleen nog uitspraak doen over de meldingen van ontevreden klanten op onze website. In haar vonnis op 28 november 2019 oordeelde de rechter dat het verwijderen van de klachten uit de klachtenbox een schending van de vrijheid van meningsuiting zou betekenen. De eis van Fashion-Models werd verworpen.

Zo werkt de klachtenbox

Heb jij een geschil met een onderneming? Dan kun je hun een klacht sturen via ons klachtenplatform (www.testaankoop.be/klagen). Krijg je geen (toereikend) antwoord, dan kun je onze advocaten inschakelen.

naar de klachtenbox