Nieuws

Als je zit te wachten op PostNL…

24 november 2021
vertragingen bij PostNL

Nu de arbeidsinspectie een van de depots van koeriersbedrijf PostNL heeft verzegeld, zullen de pakjes die daar liggen, met vertraging worden geleverd. Wat zijn je rechten als de webshop je pakje al heeft verstuurd maar het vastzit bij PostNL? 

De arbeidsinspectie is binnengevallen in enkele depots van koeriersbedrijf PostNL om bepaalde wanpraktijken te controleren. Een werd zelfs verzegeld. Het kan niet anders of dat zal tot vertraging in de leveringen leiden. Misschien vrees je dat het erg lang duren voor je je online besteld pakje krijgt. Kun je nog van de aankoop af als je het niet ziet zitten om lang te blijven wachten? 

Geduld is een schone deugd

Je zult hoe dan ook wellicht eerst nog wat geduld moeten oefenen. Je kunt niet meteen zonder kosten van de aankoop afzien.

Er moet eerst sprake zijn van vertraging, en dat is het geval als:

  • de leveringstermijn die met de verkoper was afgesproken, niet nageleefd blijkt te zijn;
  • er na de bestelling reeds 30 dagen zijn verstreken indien geen termijn was afgesproken.

Maar daarmee is de kous niet af. Je zult de aankoop ook niet meteen daarna kosteloos kunnen annuleren, tenzij je bij de bestelling bijvoorbeeld duidelijk had vermeld dat de leveringstermijn voor jou essentieel is én de verkoper daarna heeft bevestigd dat hij zich aan die datum zou houden.

Je zult de verkoper na het verstrijken van die termijn eerst moeten vragen – per mail of per aangetekende brief – om de levering alsnog binnen een redelijke termijn uit te voeren, bijvoorbeeld 7 dagen. 

Pas als hij ook de tweede leveringstermijn niet respecteert, heb je het recht om de aankoop kosteloos te annuleren. Stuur in dat geval opnieuw een mail of aangetekende brief, en vraag om je geld terug te krijgen. De verkoper is dan verplicht om je geld “onverwijld” terug te betalen.

Wat met het herroepingsrecht?

Je zou kunnen overwegen om gebruik te maken van het herroepingsrecht dat bestaat bij een onlineaankoop. Dat geeft je enige bedenktijd, waardoor je het product binnen 14 dagen vanaf de effectieve levering mag terugsturen (en je geld terugvragen) zonder dat je enige uitleg verschuldigd bent. Maar eigenlijk kun je een onlinebestelling ook al annuleren nog vóór je het product in handen hebt gekregen. 

Alleen zal dat zeker niet altijd de beste oplossing zijn: 

  • Ten eerste is het uitkijken of de retourkosten niet voor jouw rekening zijn. Dat kun je terugvinden in de voorwaarden van je overeenkomst. 
  • Ten tweede zul je waarschijnlijk toch moeten wachten tot je het pakje hebt ontvangen om je geld terug te krijgen. De verkoper mag immers wachten met de terugbetaling tot jij hebt aangetoond dat je het pakje hebt teruggestuurd.

Zit je met vragen?

Je kunt met je vragen elke werkdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (16¼uur op vrijdag) terecht bij de experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 34 34.

BEL DE EXPERTS VAN ONZE ADVIESDIENST