Nieuws

Wanneer mag je in de tuin van de buren rondlopen?

25 augustus 2021
tuin, toegang, buren

Er bestonden al regels over de omstandigheden waarin je de tuin van de buren mag betreden. Maar op 1 september 2021 veranderen de voorschriften. Wat moeten de buren nu toelaten?

Onder bepaalde voorwaarden mocht je de tuin van de buren al betreden, bijvoorbeeld om je haag te scheren. Op 1 september 2021 worden de regels uitgebreid.

Hond of bal terughalen

Vanaf 1 september 2021 mag je zelf zaken of dieren terughalen uit de tuin van je buurman, tenminste als die daar per ongeluk terechtkwamen. Als bijvoorbeeld een bal of frisbee bij het spelen over de afsluiting gaat, moeten de buren de bal teruggeven of toelaten dat jij de bal komt halen.

Je moet wel eerst aanbellen. Is er niemand thuis of zijn de buren niet behulpzaam, dan mag je toch de bal of de hond terughalen. Natuurlijk mag je daar alleen het strikt noodzakelijke voor doen, daarna verlaat je de tuin.

Stelling plaatsen

Vroeger mocht je ook al de tuin van de buren betreden voor bepaalde herstel- of onderhoudswerken, bijvoorbeeld om je haag te scheren (het zogenaamde ladderrecht). Daar worden nu bouwwerken aan toegevoegd. Wil je een stelling bij de buren zetten om aan je huis te kunnen werken, dan mag dat voortaan. De toegang tot hun tuin moet wel noodzakelijk zijn voor de werken. Heb je zelf ruimte voor een stelling, dan moet je die gebruiken.

Je moet de buren op voorhand verwittigen. Ze mogen de toegang weigeren als ze daar een geldige reden voor hebben. Komen jullie er onderling niet uit, dan moet de vrederechter erover beslissen.

Natuurlijk zorg je ervoor dat je zo min mogelijk overlast veroorzaakt. Als je iets beschadigt, moet je de schade vergoeden.

Wandelaars toelaten

Tot nu toe mochten wandelaars niet op percelen lopen die niet door een omheining waren afgesloten en waar geen gebouwen of gewassen op stonden. Vanaf 1 september mag dat wel. De eigenaar mag geen schade of hinder ondervinden van de doorgang.

Ben je eigenaar van een niet-omheind perceel waar geen gebouwen of gewassen op staan en wil je toch niet dat anderen daar doorheen wandelen, dan hoef je alleen een bordje “verboden toegang” te plaatsen.

Nog vragen?

Heb je nog vragen bij de nieuwe voorschriften over toegang tot tuinen, bel dan onze juridische experts op 02 542 34 34 van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).

bel 02 542 34 34