Nieuws

Wij eisen dat TikTok consumentenrechten respecteert

16 februari 2021

Samen met BEUC en 16 andere consumentenorganisaties dienen wij een klacht in tegen TikTok bij de Europese Commissie en het netwerk van consumentenbeschermingsautoriteiten. Daarnaast hebben we de Economische Inspectie gevraagd om de praktijken van de Chinese internetreus te onderzoeken. We willen dat het populaire platform een veilige omgeving wordt die de rechten van consumenten, de jongste in het bijzonder, respecteert.

In amper een paar jaar tijd is TikTok uitgegroeid tot een van de populairste social media-apps met miljoenen Europese gebruikers, in het bijzonder kinderen en tieners. Een analyse van het BEUC, een Europese consumentenorganisatie waarvan Test Aankoop lid is, heeft jammer genoeg aangetoond dat dit platform een hele reeks consumentenrechten schendt.

Schending van consumentenrechten

De gebruikersvoorwaarden van het Chinese platform zijn onduidelijk, dubbelzinnig en onevenwichtig aangezien ze de gebruiker altijd benadelen. Zo geven de auteursrechtelijke voorwaarden TikTok het onherroepelijke recht om gepubliceerde video's te gebruiken, te verspreiden en te reproduceren, zonder enige vergoeding voor de gebruiker die ze deelde.

Een van de populairste functies van de app is deze waarbij gebruikers virtuele munten kunnen kopen om TikTok-beroemdheden te belonen voor hun creaties. Het door TikTok gevoerde beleid inzake "virtuele items", dat deze functie ondersteunt, bevat echter onrechtmatige clausules en misleidende praktijken. Zo eist TikTok bijvoorbeeld het absolute recht op om de wisselkoers tussen munten en geschenken te wijzigen, wat de financiële transactie in het voordeel van TikTok kan doen uitdraaien.

Verborgen reclame

Ten tweede beschermt TikTok kinderen en tieners niet voldoende tegen verborgen reclame. De commerciële voorstellen van TikTok aan bedrijven die er willen adverteren, dragen bij tot dit probleem. Zo worden gebruikers door populaire influencers aangemoedigd om deel te nemen aan hashtag-wedstrijden om specifieke content te creëren. De commerciële intenties worden niet duidelijk vermeld, en zijn niet duidelijk voor de betrokken doelgroep.

Misleidend over verwerking persoonsgegevens

Ten slotte is TikTok misleidend over de verwerking van de persoonsgegevens. Het platform informeert zijn gebruikers niet op een voor kinderen en tieners begrijpelijke manier, over de persoonsgegevens die het verzamelt en het doel hiervan. Deze praktijken zijn in strijd met de algemene voorschriften inzake gegevensbescherming.

In het kader van reeds lopende onderzoeken naar het bedrijf hebben we de gegevensbeschermingsautoriteiten dan ook op de hoogte gebracht van deze inbreuken.

Een beter TikTok is mogelijk

Op basis van deze bevindingen dienen wij samen met BEUC en 16 andere consumentenorganisaties een klacht in bij de Europese Commissie en het netwerk van consumentenbeschermingsautoriteiten. Daarnaast hebben we ook de Economische Inspectie op de hoogte gebracht. Deze klachten moeten leiden tot een diepgaand onderzoek naar het beleid en de praktijken van Tik Tok en ervoor zorgen dat TikTok de rechten van de EU-consumenten respecteert.

"We willen dat kinderen en tieners TikTok in alle veiligheid kunnen gebruiken, zonder geconfronteerd te worden met verborgen reclame en zonder misbruikt te worden om reclame te maken voor een merk, terwijl ze gewoon plezier aan het maken zijn", aldus onze woordvoerder Simon November. "Een betere TikTok-app, met respect voor de rechten van zijn gebruikers, is mogelijk, en dat is wat we willen".