Nieuws

Opgelet: dit is GEEN aanbod van Test Aankoop!

27 november 2019

Opgelet, er circuleren valse e-mails in naam van Test Aankoop. Het gaat om pogingen tot phishing. De verzenders zijn uit op je betaalgegevens. Klik dus in geen geval! We leggen uit wat je moet doen als je een dergelijke e-mail krijgt.

Heb je onderstaande e-mail ontvangen, klik dan zeker niet op de links! Je wordt doorgestuurd naar een reeks webpagina's en komt uiteindelijk terecht bij een aanbod voor een zo goed als gratis gsm. De voorwaarde: je moet je betaalgegevens (naam, rekeningnummer, bankkaartnnummer ...) ingeven om een overschrijving van € 2 te doen.

 

Als je het formulier invult, hebben ze je te pakken: je computer wordt geïnfecteerd met malware die de oplichters vrij spel geeft. Ze kunnen toegang krijgen tot al je persoonlijke gegevens en accounts, en dus stelen wat ze willen.

De mail lijkt afkomstig van Test Aankoop, maar als je beter kijkt ...

Het logo, de typografie ... alles wijst erop dat het inderaad een aanbod van Test Aankoop is. Maar het is net daar waar de oplichters op inspelen. Ze misbruiken de identiteit van bedrijven (je bank, energieleverancier ...) of personen (een vriend, familielid ...) die je bekend voorkomen om zo je wantrouwen weg te nemen.

Deze poging tot phishing misbruikt hier enkel onze visuele identiteit: Test Aankoop is in geen geval het slachtoffer geworden van hackers of een datalek.

Wat kun je best meteen doen?

Heb je deze e-mail ontvangen, stuur hem dan door naar het meldpunt van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) op verdacht@safeonweb.be. Forward de mail gewoon zonder extra informatie toe te voegen of op de links te klikken. Vervolgens markeer je de afzender als spam en verwijs je de e-mail naar de prullenmand.

Dankzij je melding aan het CCB kan de verdachte link geblokkeerd worden in de voornaamste browsers. Zo zal deze poging tot phishing niet meer op een identieke manier herhaald kunnen worden.

Hoe herken je een poging tot phishing?

Er zijn een aantal signalen waarop je kunt letten. Laten we het valse aanbod eens als voorbeeld nemen.

  • Let op het e-mailadres. Het lijkt in de verste verte niet op een officieel e-mailadres van Test Aankoop.
  • Beweeg je muispijltje over de afbeelding zonder erop te klikken: je zal een link zien verschijnen die, opnieuw, niets met Test Aankoop te maken heeft.
  • Het contactadres helemaal onderaan de e-mail bevindt zich in de Verenigde Staten.

 

Let dus altijd op het adres van de afzender van de e-mail. Zie je dat het niet naar de officiële website verwijst, dat het een verkorte link is of speciale tekens bevat, dan is de kans groot dat dit adres vals is. Een correct e-mailadres begint met de bedrijfsnaam, gevolgd door een punt en dan "be", "com" enzovoort.

Denk ook steeds twee keer na vóór je op een link of bijlage klikt!

Meer tips in ons phishing-dossier

Meer concrete informatie lees je in ons uitgebreide dossier over phishing. Je vindt er tal van tips om phishing in al zijn gedaanten te ontmaskeren en je ertegen te wapenen.

Of test je kennis aan de hand van onze phishing-quiz op Cybersimpel.be.

 Naar ons phishing-dossier     Doe de phishing-test