Nieuws

Greenwashing: nieuwe richtlijn van de Europese Commissie om consument te beschermen

06 april 2023

Op 22 maart heeft de Europese Commissie een nieuw voorstel gepubliceerd in de strijd tegen Greenwashing. De Commissie eist meer transparantie en de garantie dat een commercieel product dat als "ecologisch" wordt gelabeld, dat ook werkelijk is.

De definitie van greenwashing en waarom daar een probleem mee is

Je hebt misschien al vaker de term "greenwashing" gehoord, maar wat betekent het precies? We spreken over greenwashing als een onderneming zijn producten of diensten in de markt zet als “ecologisch”, “groen” of “milieubewust” zonder dat dit ook bewezen kan worden.

Het is dus een vorm van misleiding, waarbij ondernemingen inspelen op het feit dat consumenten steeds vaker voor ecologische alternatieven kiezen, en daar soms zelf wat meer voor willen betalen. Greenwashing is al verboden, want het is een oneerlijke handelspraktijk, maar de huidige regelgeving is ontoereikend.

Uit meerdere studies blijkt dat meer dan 50 % van de ecologische claims vals zijn

Vandaag vind je groene labels op de Europese markt die misleidend of onvoldoende onderbouwd zijn. De Europese Commissie beargumenteert dat meer dan de helft van de milieuclaims te vaag, onbewezen of ronduit misleidend zijn. En dat terwijl meer en meer consumenten moeite doen om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Het is dan ook duidelijk dat de huidige regels onvoldoende zijn om de consument te beschermen tegen deze oneerlijke handelspraktijk.

Nieuwe Europese richtlijnen rond greenwashing 

De nieuwe wetgeving zou ervoor moeten zorgen dat:

  • alle milieuclaims bewezen worden met respect voor dezelfde internationale standaarden;
  • alle claims ook regelmatig nagekeken worden door de nationale autoriteiten en die informatie ook publiekelijk bekend gemaakt wordt;
  • ondernemingen die de consument misleiden zich aan een boete mogen verwachten.

Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen over de nieuwe wetgeving en haar doeltreffendheid, maar het is wel duidelijk dat méér gedaan moet worden in de strijd tegen Greenwashing. Het zal wel nog een heel tijdje duren voor de nieuwe regels van kracht worden.

Ook voor andere claims zijn gelijkaardige richtlijnen nodig

"Social washing": waarom regelgeving noodzakelijk is

Naast greenwashing bestaan er nog een andere, gelijkaardige vorm van misleiding, “social washing” genaamd. Dat is een praktijk waarbij een onderneming de consument misleidt over haar sociale impact. Bijvoorbeeld door te claimen dat een bepaald product of dienst “slavernijvrij” is terwijl dat in werkelijkheid misschien niet helemaal klopt.

Ook claims in verband met mensenrechten, dataprivacy, of werkomstandigheden kunnen een vorm van social washing zijn, als die niet voldoende onderbouwd zijn.

Social washing is ook een oneerlijke handelspraktijk en dus kan er al als zodanig tegen opgetreden worden. Het is noodzakelijk om ook hier strictere en coherentere regels vast te leggen. 

Heb je vragen over greenwashing of andere oneerlijke handelspraktijken?

Als je vragen hebt over greenwashing of andere oneerlijke handelspraktijken, aarzel dan niet om onze advocaten en experts te raadplegen. In geval van een conflict kunnen zij rechtstreeks tussenkomen bij het bedrijf of de vereniging in kwestie.

Bel onze experts