Nieuws

Help, het festival wordt voor de tweede keer uitgesteld…

26 juli 2021
festival voor tweede keer uitgesteld

Heel wat festivals die in 2020 waren gepland, werden door corona naar 2021 uitgesteld. Maar grotere festivals worden ook dit jaar niet georganiseerd. Na Graspop, Rock Werchter en Tomorrowland gooit nu ook Pukkelpop de handdoek in de ring. Heb je na dit tweede uitstel recht op terugbetaling van je ticket?

Omdat de evenementensector zo zwaar is getroffen door de coronacrisis, heeft de overheid in maart vorig jaar beslist dat de organisator van een evenement niet verplicht was om de tickets terug te betalen, maar in de plaats tegoedbonnen mocht geven op voorwaarde dat de activiteit later op dezelfde plaats of in de buurt ervan zou worden georganiseerd. 

Nu bepaalde festivals nog maar eens met een jaar worden uitgesteld, rijst de vraag of je nu wel de terugbetaling van je ticket kunt eisen.

Terugbetaling zit er wellicht nog niet in

De regel van de tegoedbon bepaalt ook dat het evenement opnieuw moest worden georganiseerd binnen drie jaar en twee maanden na het oorspronkelijke evenement. Een festival van 2020 dat eerst naar 2021 werd uitgesteld en waarvan de datum nu naar 2022 is verschoven, voldoet dus nog altijd aan die voorwaarde. 

Maar stel dat het festival uiteindelijk toch niet binnen drie jaar en twee maanden plaatsvindt, dan zul je wel je geld kunnen terugeisen. Een andere mogelijke reden is wanneer je kunt bewijzen dat je het festival niet kunt bijwonen omdat je verhinderd bent door bijvoorbeeld ziekte of een professionele reden. Of wanneer het festival niet dezelfde kenmerken vertoont als het oorspronkelijke, bijvoorbeeld omdat er een heel andere soort van muziek zal worden gespeeld of de line-up van de artiesten in het geheel niet vergelijkbaar is (dat zul je pas kunnen vaststellen wanneer de nieuwe line-up gekend is). 

Als je per se je geld terug wilt, houdt niets je tegen om dat toch te vragen. Het is voor de organisator ook niet verboden om op je vraag in te gaan. Maar gezien de penibele toestand in de sector is de kans erg klein dat je je geld nu al zult terugkrijgen.

De voorwaarden van de tegoedbon

De organisatoren mochten alleen een tegoedbon geven als een aantal voorwaarden vervuld waren. We verwijzen hiervoor naar ons dossier met FAQ over corona.

Zit je met vragen?

Je kunt met al je vragen over de gevolgen van de coronacrisis gratis bellen naar onze hulplijn 0800 29 150, elke werkdag van 9 tot 18 uur (15.45 uur op vrijdag).

BEL 0800 29 510