Nieuws

Burgerlijke rechtszaak DeVillage begint in september

20 augustus 2019

Nadat de Voetbalbond en Sun Reizen werden vrijgesproken door het Brusselse hof van beroep in de zaak De Village, hebben we de zaak aanhangig gemaakt voor de rechtbank van eerste aanleg. De eerste zitting vindt plaats in september. We eisen nog steeds € 800 000 schadevergoeding voor de 206 gedupeerde voetbalsupporters die wij vertegenwoordigen.

Even recapituleren: tijdens de Wereldbeker voetbal van 2014, zakten heel wat Belgen af naar Brazilië af om de Rode Duivels aan te moedigen. Ze zouden verblijven op de “luxecamping" DeVillage, een plek die op poten werd gezet door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen nv. De camping bleek echter allesbehalve een luxecamping: te weinig douches, gebrekkige warm-watervoorziening, vuile toiletten, het ontbreken van wifi, een tekort aan elektriciteit, een ontbijt zonder koffie en enkel de keuze voor brood met wat kaas of ham, een strand de naam niet waardig enz.

Vrijspraak voor KBVB en Sun Reizen nv

Een aantal supporters diende een strafrechtelijke klacht in te dienen tegen de organisatoren, wij stelden ons burgerlijke partij in naam van meer dan 200 supporters. In eerste instantie veroordeelde de rechter de twee organisaties tot een boete van € 3 000 per organisatie. Sun Reizen nv en de KBVB moesten bovendien ook de benadeelde supporters die een strafrechtelijke klacht hadden ingediend, terugbetalen met een morele schadevergoeding erbovenop.

Maar Sun Reizen en de Belgische Voetbalbond gingen in beroep. Het hof van beroep volgde het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg niet, tot onze grote teleurstelling. Volgens de rechter hebben beide organisaties geen strafbare feiten gepleegd.

Wij eisen nog steeds € 800 000

Het vonnis sprak zich niet uit over de burgerlijke aansprakelijkheid voor de gebrekkige uitvoering van het reiscontract dat werd gesloten met honderden voetbalsupporters ter gelegenheid van de Wereldbeker 2014.

In naam van 206 supporters vragen wij nog steeds een schadevergoeding die de volledige kosten moet dekken die zij vier jaar geleden moesten maken als gevolg van het geknoei rond camping DeVillage.

Op basis van bewijsstukken zoals vliegtuigtickets, hotelverblijven, telefoonkosten enzovoort werd voor elke supporter een schadedossier opgemaakt door onze raadsman. De claims gaan van een kleine € 500 tot meer dan € 5 000. Alle claims samengeteld loopt de schade van de supporters op tot een kleine € 800 000.

In de loop van september zal de inleidende zitting plaatsvinden. De hoorzittingen die hierop volgen zullen de uitspraak van de rechter bepalen. Wij zijn ons ervan bewust dat de procedure erg lang is, maar maken ons sterk tot een goede afloop te komen.

Community