Nieuws

Wij eisen € 800 000 schadevergoeding in zaak camping Devillage

16 januari 2019

16 januari 2019
De zaak “Devillage” komt opnieuw voor de rechtbank en ditmaal in hoger beroep. We verdedigen opnieuw 206 supporters. In totaal eisen we een kleine € 800 000 schadevergoeding van Sun Reizen nv en de KBVB. We hopen dat er na meer dan vier jaar eindelijk een einde kan komen aan de lijdensweg van de supporters.

Even recapituleren: tijdens de Wereldbeker voetbal van 2014, zakten heel wat Belgen af naar Brazilië af om de Rode Duivels aan te moedigen. Ze zouden verblijven op de “luxecamping" Devillage, een plek die op poten werd gezet door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen nv. De camping bleek echter allesbehalve een luxecamping: te weinig douches, gebrekkige warm-watervoorziening, vuile toiletten, het ontbreken van Wi-Fi, een tekort aan elektriciteit, een ontbijt zonder koffie en enkel de keuze voor brood met wat kaas of ham, een strand de naam niet waardig enz.

Boete voor KBVB en Sun Reizen nv

Een aantal supporters diende een strafrechtelijke klacht in te dienen tegen de organisatoren, wij stelden ons burgerlijke partij in naam van meer dan 200 supporters. De rechter veroordeelde de twee organisaties tot een boete van € 3 000 per organisatie. Sun Reizen nv en de KBVB moesten bovendien ook de benadeelde supporters die een strafrechtelijke klacht hadden ingediend, terugbetalen met een morele schadevergoeding erbovenop.

Onze eis: bijna € 800 000

Bijna twee jaar later, komt de zaak opnieuw voor de rechtbank. Ditmaal in hoger beroep. Wij vragen in naam van 206 supporters opnieuw de veroordeling van de KBVB en Sun Reizen nv, aangevuld met een schadevergoeding die de volledige kosten moet dekken die de gedupeerde supporters vier jaar geleden moesten maken als gevolg van het geknoei rond camping Devillage.

Op basis van bewijsstukken zoals vliegtuigtickets, hotelverblijven, telefoonkosten enz… werd voor elke supporter een schadedossier opgemaakt door de onze raadsman. De claims gaan van een kleine € 500 tot meer dan € 5000. Alle claims samengeteld loopt de schade van de supporters op tot een kleine € 800 000.

Het einde nabij ?

Wij verwachtten het arrest van de correctionele kamer van Hof van Beroep begin 2019 en hoopten hiermee een streep te kunnen trekken onder meer dan vier jaar van onzekerheid voor de supporters. De griffier heeft ons echter medegedeeld dat de datum van uitspraak verdaagd werd. We zullen je uiteraard op de hoogte houden zodra de nieuwe datum aangekondigd wordt.

Het is hallucinant dat zowel de KBVB als Sun Reizen nv ondanks de zware bewijslast en de overduidelijke schade voor de supporters de zaak al meer dan vier jaar laten aanslepen. Hopelijk kan de uitkering van de schadevergoeding aan de gedupeerden in dit dossier dit jaar eindelijk gebeuren.