Nieuws

Gegevens van 3,6 miljoen klanten gestolen bij Allekabels.nl. Ook Belgen mogelijk getroffen.

16 april 2021

Gisteren raakte bekend dat de webshop Allekabels.nl werd gehackt. Er zijn privégegevens van maar liefst 3,6 miljoen mensen gestolen. Het gaat om gevoelige data zoals wachtwoorden, e-mailadressen en meer dan 100 000 bankrekeningnummers. We raden Belgische klanten van Allekabels.nl aan alert te zijn voor phishing en fraude met hun bankgegevens. Ook klanten van Bol.com en Amazon moeten waakzaam zijn.

Experts noemen het datalek bij Allekabels.nl het grootste ooit in de Nederlandse geschiedenis. Er werden gegevens van 3,6 miljoen mensen gestolen bij de hack. Daaronder 2,6 miljoen unieke e-mailadressen en de bijhorende namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en wachtwoorden. Er zouden ook 109 000 bankrekeningnummers zijn buitgemaakt. Daar zijn meer dan waarschijnlijk ook gegevens bij van Belgische klanten.

Ook klanten van Bol.com en Amazon moeten opletten

Aangezien Allekabels.nl samenwerkt met andere grote webshops zoals Bol.com en Amazon moeten klanten van die webshops ook extra opletten. Van hen zijn er echter geen e-mailadressen of wachtwoorden buitgemaakt.

Extra opletten voor identiteitsfraude, ongewenste bankverrichtingen en phishing

Het laat zich raden dat de gestolen gegevens voor allerlei onfrisse praktijken kunnen worden gebruikt. Zo kunnen IBAN-nummers worden gebruikt om identiteitsfraude te plegen of ongewenste bankverrichtingen uit te voeren.

Als je een account hebt bij Allekabels moet je de komende tijd ook erg aandachtig zijn voor pogingen tot oplichting via phishingberichten of frauduleuze telefoonoproepen. Dat kan een ongebruikelijke sms of e-mail zijn, maar net zo goed een bericht via WhatsApp of een telefoontje zogezegd afkomstig van je bank.

Verander je gebruikersnaam en paswoord

We raden aan alle klanten van Allekabels.nl aan om hun gebruikersnaam en wachtwoord te veranderen voor andere accounts waarvoor ze hetzelfde wachtwoord en dezelfde gebruikersnaam als bij Allekabels.nl gebruiken. Anders kunnen criminelen makkelijk toegang krijgen tot die accounts. Verander best ook je gebruikersnaam en wachtwoord op Allekabels.nl zelf, maar als je oude inloggegevens bij de websitehack gelekt zijn, kan je daar uiteraard niets meer aan doen.

Wil je een sterk wachtwoord voor je account dat dus moeilijk te kraken is door hackers, gebruik dan een wachtwoordmanager. Via onze koopwijzer wachtwoordmanagers vind je welke de beste zijn.

Ga naar onze koopwijzer wachtwoordmanagers