Nieuws

Strenge straffen op lockdownfeestjes

16 december 2020

Als je wordt betrapt op een lockdownfeestje, moet je diep in de buidel tasten. De politie mag bovendien al het materiaal in beslag nemen, inclusief je auto.

De laatste weken zien we steeds meer berichten over mensen die de coronamaatregelen aan hun laars lappen en feestjes organiseren. Een kaakslag voor de velen die hun best doen om de regels na te leven en een doorn in het oog van de overheid.

Blijkbaar waren de boetes niet afschrikwekkend genoeg. Daarom besliste de overheid om de boetes voor het organiseren van feestjes aanzienlijk op te trekken. Het college van procureurs-generaal zette gisteren de puntjes op de i in een omzendbrief met richtlijnen die in het hele land zullen gelden.

Boetes tot € 4 000

Iedereen die wordt betrapt op een lockdownfeestje kan voortaan een boete van € 750 (vroeger € 250) krijgen. De organisator moet € 4 000 ophoesten (vroeger € 750). De politie mag ook materiaal dat werd gebruikt voor het feest in beslag nemen, zoals de dj-installatie, de tapkast, gsm’s, voertuigen en de opbrengst. Zelfs de voertuigen waarmee de deelnemers naar het feest kwamen, kunnen in beslag worden genomen.

Niet elke samenkomst valt onder de nieuwe maatregel. Het moet gaan om “samenscholingen die door hun aard (lees: overmatig alcoholgebruik en muziek, of vooraf gepland), door het grote aantal deelnemers en de ingesteldheid van de deelnemers, blijk geven van een manifeste wil tot het negeren van de coronamaatregelen”.

Drones mogen niet spioneren

De omzendbrief schept ook duidelijkheid over de voorwaarden waaronder de politie een woning mag betreden. Dat mag in twee gevallen: als de bewoners hun toelating geven of als de procureur vooraf zijn akkoord heeft gegeven.

De politie mag drones niet gebruiken om inbreuken tegen de coronamaatregelen vast te stellen. Je hoeft dus niet te vrezen dat er een drone voor het raam verschijnt om je te controleren. Ze mogen wel worden gebruikt om na te gaan of een situatie nog veilig is, bijvoorbeeld om de drukte op de zeedijk of in een winkelstraat te controleren.