Nieuws

Laat je niet verblinden door een cashback

24 november 2020

Een cashback geeft je recht op een gedeeltelijke terugbetaling van de aankoopprijs op een later tijdstip. Maar de procedure is omslachtig en geeft regelmatig aanleiding tot klachten. Wees dus voorzichtig.

In de aanloop naar Black Friday en de eindejaarsperiode duiken overal weer promoties op die een zogenaamde cashback beloven. Daarmee kan een koper op een later tijdstip een deel van de aankoopprijs terugkrijgen. Cashbacks komen het vaakst voor bij de aankoop van een smartphone, televisie of huishoudapparaat.

Waarom geen gewone korting?

Dankzij een cashback kan de fabrikant of verkoper interessante informatie over zijn klanten verzamelen. Ze moeten namelijk eerst een coupon met hun persoonlijke gegevens, inclusief hun e-mailadres, terugsturen. Zo kan een merk een kwalitatieve database opbouwen voor eigen gebruik of om te verkopen.

Normaal krijgen consumenten in ruil enkele tientallen euro’s terug, soms meer dan honderd. Maar sommigen vergeten de terugbetaling aan te vragen, of ze doen het te laat, of ze geven het op omdat de procedure te omslachtig is. Daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Na de aankoop van het product moet je de originele barcode en een kopie van het aankoopbewijs naar een derde partij sturen.

Wat als je de cashback niet krijgt?

Regelmatig krijgen we klachten van consumenten die de cashback niet krijgen. We hebben de merken al opgeroepen om het systeem te vereenvoudigen.

Als particulier is het moeilijk om je rechten af te dwingen. Je kunt wel een klacht indienen bij de verkoper of fabrikant via onze klachtenbox.

dien hier je klacht in

Je kunt je klacht ook melden bij de economische inspectie.