Nieuws

Wat moet er voor ons veranderen in 2019?

19 december 2018

Ook in 2019 zullen onze lobbyisten zich dag na dag in het zweet werken om jullie bekommernissen aan te pakken. Een overzicht van onze prioriteiten voor het komende jaar. 

In 2019 blijven wij verder strijden voor de zaken die jullie het nauwst aan het hart liggen. Deze zullen onder meer onze prioriteit krijgen:

 • Geen MOSH en MOAH meer in lippenbalsems;
 • Meer duidelijkheid over Valsartan en kankerverwekkende stoffen die worden aangetroffen in bepaalde geneesmiddelen;
 • Een schadevergoeding van Roche en Novartis voor de illegale akkoorden die zij sloten om de verkoop van een goedkoop geneesmiddel (Avastin) te verhinderen ten voordele van een veel duurdere variant (Lucentis);
 • Een betaalbare energiefactuur. Ons land heeft dringend nood aan een langetermijnvisie op het energiebeleid, gestaafd door onafhankelijke studies die de nodige investeringen en financiering berekenen;
 • Redelijke prijzen voor innovatieve geneesmiddelen. Wij eisen meer transparantie over de onderzoeks- en ontwikkelingskosten.
 • Transparantie over artsen- en tandartstarieven;
 • De strijd tegen vervroegde veroudering van smartphones, wasmachines, printers, koffiezetapparaten … Wij pleiten voor de vermelding van de levensduur, de verlenging van de wettelijke garantie op grote huishoudtoestellen en de herstelbaarheid van de producten;
 • Een wettelijk kader voor slimme voorwerpen die vanwege het hackingrisico de veiligheid van kinderen en onze privacy in het gedrang brengen;
 • Internationaal bellen en sms’en naar een ander EU-land tegen nationaal tarief. Vanaf het voorjaar van 2019 betaal je nog maximaal € 0,19/min voor zulke oproepen en € 0,06 voor een SMS. Wij houden een oogje in het zeil, zodat de operatoren hier niet slinks onderuit zien te komen. 
 • Grondige herziening van de wet op het hypothecair krediet zodat de tarieven alle kosten omvatten die erbij komen kijken en de simulaties je eindelijk een realistisch beeld geven.
 • Doorbreking van het “Belgische” duopolie in de telecomsector. Wij vragen om betere toegangsvoorwaarden tot de kabelnetwerken, wat op korte termijn tot een groter aanbod en lagere prijzen zou moeten leiden voor de consument.
 • De uitbreiding van de Nutri-Score naar alle voedingsproducten.

Een overzicht van al onze acties vind je hier terug.

Naar onze acties

Steun Test Aankoop in de verdediging van de consumenten

Meer dan 300 000 personen net als jij helpen ons dagelijks de belangen te verdedigen van ALLE consumenten. Om deze missie in alle onafhankelijkheid te volbrengen, rekent Test Aankoop, dat niet gefinancierd wordt door ondernemingen of de overheid, op de steun van zijn abonnees.

 

Elk jaar voeren we meer dan 5 000 testen uit van producten en diensten in onafhankelijke laboratoria, nemen we exclusieve enquêtes af, geven we praktische en juridische adviezen op maat, ondersteunen wij leden bij geschillen met een bedrijf of een organisatie, bemiddelen we bij de openbare en internationale instanties en voeren we campagnes met als bedoeling om jouw stem, de stem van de consument, te laten horen!

 

Door abonnee te worden van Test Aankoop help je ons om verder de rechten te verdedigen in een voortdurend veranderende consumptiemaatschappij.

 Word abonnee

Al geabonneerd? Meld je aan