Getuigenis

Nintendo Switch: fabrieksgarantie verlengd naar twee jaar

05 mei 2020

Op het internet regent het klachten van ontevreden gamers: de joystick van de Nintendo Switch slaat op hol. De zoon van een van onze leden moest zijn toestel al voor de derde keer op nauwelijks drie maanden tijd laten vervangen. Dankzij ons verlengde Nintendo zijn fabrieksgarantie van één naar twee jaar.

Al na drie weken liet de gloednieuwe Nintendo Switch van Pieter Vermeulen (31) uit Kortrijk het afweten. Zonder dat hij de controllers aanraakte, kreeg het mannetje op het scherm een eigen wil. Het fenomeen is onder gamers gekend als “joy-con drift” en maakt je Nintendo Switch compleet onbruikbaar.

Vermeulen bleef niet bij de pakken zitten en bracht zijn toestel - onder garantie - terug naar Mediamarkt.

Drie maanden na de aankoop is hij toe aan zijn vierde set controllers. “Nu gebruik ik mijn Switch redelijk intensief, toch een uurtje of twee, drie per dag, maar dit is gewoon absurd”, klinkt het gefrustreerd bij Vermeulen, die bij elke vervanging een week zonder controllers zit. Vervelend.

Goed geregeld

Het probleem is al langer bekend, maar Nintendo deed moeilijk over gratis herstel, zelfs bij toestellen onder garantie. Voor gamers zat er vaak niets anders op dan de controllers te vervangen (€ 55) of te (laten) herstellen (al snel € 70 voor de vervangstukken en het juiste gereedschap).

Nintendo dwingt zijn klanten hier duidelijk in de richting van een nieuw product, typisch voor vervroegde veroudering. Reden genoeg voor ons om de Japanse fabrikant in gebreke te stellen.

De spelgigant breidde onder druk van Test Aankoop de oorspronkelijke fabrieksgarantie van één jaar uit naar een periode van twee jaar, wat het mogelijk maakt om defecte stuks gratis te laten herstellen of vervangen. Weet dat je als consument steeds recht hebt om twee jaar garantie af te dwingen bij de verkoper.

Een probleem? Wij kunnen je helpen

Ook last van toestellen die te snel de geest geven? Aarzel niet, meld ze op Te Rap Kapot.

Naar het meldpunt