Stéphanie is van geslacht veranderd in de burgerlijke stand: “Eindelijk kunnen we kiezen wie we zijn”

Sinds 2018 zijn de procedures om een wijziging van geslachtsregistratie aan te vragen vereenvoudigd. Sindsdien stijgen de aanvragen jaarlijks. 2022 is zelfs een recordjaar.
Hier lees je de getuigenis van Stéphanie, voorheen Nicolas. Ze vertelt over haar ervaring wanneer ze haar identiteit veranderde.
Kun je ons in een paar woorden uitleggen wat ertoe heeft geleid dat je je geslacht wou veranderen?
Stéphanie: “Sinds lang, al rond de leeftijd van 7 à 8 jaar, voelde ik me niet goed in mijn vel als Nicolas, in een mannenlichaam. Rond mijn 16de à 17de realiseerde ik me dat ik een ogenschijnlijk mannelijk leven leidde. Maar de trigger kwam pas later, na mijn scheiding in 2016. Ik was alleen en had tijd om na te denken. Ik begon toen informatie te verzamelen over de procedure om mijn voornaam en geslachtsregistratie te wijzigen. Sinds 2 jaar neem ik hormonen en heb ik besloten om Stéphanie te worden."
Was de wijzigingsprocedure gemakkelijk of moeilijk?
Stéphanie: “Voor mij was het heel gemakkelijk, zowel voor de verandering van voornaam als voor de geslachtsverandering op mijn officiële papieren. Ik ging in januari naar mijn gemeente in Marcinelle. Voor de eerste aanvraag, kwam er 15 dagen na mijn bezoek aan de gemeente een politieagent langs bij mij thuis. Hij kwam controleren of ik geen schulden had bij de staat of dat ik geen terrorist was. Hij controleerde mijn papieren en vertrok al snel zonder verdere vragen te stellen."
"Bij de tweede aanvraag 3 maanden later, half april dus, kreeg ik een goedkeuring. Dat ging over het algemeen vrij snel. Eerst stond alleen mijn nieuwe voornaam op mijn identiteitskaart. Het was raar om mijn nieuwe vrouwelijke naam naast de letter M voor geslacht te zien staan. Gelukkig duurde dat niet lang. Vandaag zijn mijn papieren veranderd, heb ik een nieuw rijksregisternummer gekregen en een nieuwe identiteitskaart (een tijdelijke, maar de definitieve volgt binnenkort). Ik was gerustgesteld toen ik zag dat de wijziging automatisch was verwerkt door bepaalde organisaties zoals de RVA. Ze waren al op de hoogte van mijn wijziging."
Hoeveel moest je betalen voor deze procedures?
Stéphanie: “Ik heb niets betaald. Alleen de prijs van de identiteitskaart die 23,20 euro bedroeg en de prijs van nieuwe identiteitsfoto's. Sinds de wetswijziging is de procedure gratis voor de voornaam en het geslacht."
Denk je dat de huidige toename van de aanvragen te verklaren is door de vereenvoudiging van de procedure?
Stéphanie: “Ik weet niet precies hoe het er vroeger aan toeging, maar ik denk dat het duidelijk is dat de vereenvoudiging van de procedure een rol speelt bij deze toename. In mijn geval is er geen echt verband. Ik wilde deze wijziging nu doorvoeren, niet omdat de procedure vereenvoudigd werd. Het was gewoon een goede timing."
Welk advies zou je geven aan mensen die twijfelen om van geslacht en voornaam te veranderen?
Stéphanie: “Als je aarzelt, zou ik zeggen: ga ervoor”. Maar neem ook de tijd om er goed over na te denken, want dit is geen beslissing waar je licht over gaat. De persoon moet zeker van zichzelf zijn en instemmen met zijn keuze. Je moet ook goed geïnformeerd zijn over alle gevolgen van deze verandering. Ik ken bijvoorbeeld, en ik weet dat dit vroeger het geval was, artsen die de telefoon niet meer opnamen als je belde voor een prostaatkankeronderzoek omdat je niet langer het mannelijke geslacht droeg. Dat was toen de realiteit. Maar het belangrijkste is dat je je goed voelt over je lichaam en je hoofd."
569 mensen veranderden van geslacht in 2022, 5104 van voornaam en 1121 van achternaam. Wat betekenen deze cijfers voor jou? Zijn ze positief of zorgwekkend?
Stéphanie: “Uiteraard positief, want eindelijk kunnen we kiezen wie we zijn. Het is een echte erkenning van het zijn in het geslacht waarin we ons goed voelen. Aan de andere kant, degenen die hun voornaam “voor de fun” veranderen, begrijp ik niet echt. Ik veroordeel niet, maar ik denk dat je ernstige drijfveren moet hebben om het te doen. Ik begrijp ook mensen die hun achternaam veranderen als die dagelijks moeilijk is om te dragen. Nogmaals, het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt."