Dossier

Alles over de elektronische identiteitskaart

05 oktober 2021
elektronische identiteitskaart

De chip van je identiteitskaart opent veel deuren. Je kunt ermee communiceren met overheidsdiensten zonder buiten te komen. Maar kan iedereen zomaar aan al je privégegevens? Of zijn die goed beschermd? Hoe zeker kun je zijn van de beveiliging? 

Inleiding

Je elektronische identiteitskaart of eID werd naar voren geschoven als de spil van e-government (elektronische overheidsdiensten), dus het middel om op een veilige manier te communiceren met alle overheidsinstellingen en diensten van het land. Voor mensen die over een smartphone beschikken, is er ondertussen weliswaar nog een andere manier die door de Belgische overheid wordt erkend als een veilige manier om in te loggen, namelijk de app itsme (om die app te installeren heb je je eID nodig of je bankkaart). Maar de eID is en blijft een belangrijke tool die je toegang geeft tot de informatie die de overheid over je heeft verzameld. Je kunt die informatie corrigeren indien nodig.

Je kunt je eID echter ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals om contracten te ondertekenen, iets aangetekend mee te verzenden enz.

Voor de verbinding werd een beveiligingssysteem uitgedokterd dat diverse digitale sleutels combineert. Bij ieder gebruik heb je daarom dit nodig: een computer waarop je de officiële eID-software hebt geïnstalleerd, een kaartlezer, je identiteitskaart en de pincode van die kaart. 

Kostbare info

Het grote pijnpunt is dat je niet de enige bent die toegang heeft tot de informatie die zich bevindt op de chip van je eID, of op zijn minst tot een deel ervan. En bij bepaalde gegevens is dat niet zo evident. Je denkt dus beter na voordat je dit kostbaar goed aan iemand toevertrouwt. Meer bepaald wanneer men in een winkel je identiteitskaart vraagt om je getrouwheidspunten toe te kennen en ze in een kaartlezer stopt. Of wanneer men je kaart als onderpand wil wanneer je in een museum een audiogids uitleent. Niet dat ze zomaar alles mogen doen met je kaart. De handelaar mag je gegevens bijvoorbeeld niet bewaren. Maar je bent toch maar beter voorzichtig wanneer je je kaart aan iemand geeft.

Veel vragen

Is de toegang goed beveiligd? Wat staat er op de chip? Wie kan die info lezen? Is een elektronische handtekening even rechtsgeldig als een handgeschreven handtekening? In de rubriek Hoe veilig zijn je privégegevens? komen die vragen samen met nog enkele andere aan bod. 

Vervolgens belichten we de elektronische toepassingen waar jij met je eID gebruik van kunt maken.

Het belang van je pincode

De pincode die men je via de post heeft toegestuurd op het ogenblik dat je je identiteitskaart hebt gekregen, is cruciaal in het beveiligingssysteem. Zodra de chip op je kaart werd herkend en je werd geïdentificeerd door de certificaten die erop staan, moet je je pincode inbrengen om toegang te hebben tot je persoonlijke gegevens. Geen toegang dus zonder die code. 

Ben je die code kwijt of ben je ze vergeten ? Dan kun je een nieuwe vragen op de gemeente of rechtstreeks op de website van de FOD Binnenlandse Zaken. Je mag ze binnen drie weken verwachten. 

Ben je je identiteitskaart kwijt of werd ze gestolen? Doe onmiddellijk aangifte op de gemeente of het dichtstbijzijnde politiebureau. Of bel naar DOCSTOP op 00800 2123 2123. Dat nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar, waar ter wereld je ook bent. Je kaart wordt dan geblokkeerd en je zult een nieuwe kaart moeten aanvragen.