Antwoord van expert

Sommige onlineverkopers lappen klantvriendelijkheid aan hun laars

10 september 2021
Mathieu Lambin © foto: Bart Dewaele

Mathieu Lambin werd onder druk gezet toen de levertermijn van een onlinebestelling niet werd nagekomen en hij op zijn rechten stond. Onze expert Danielle Drykoningen wijst op het mogelijke nut van reviews over onlineverkopers.

Mathieu Lambin (foto) uit Brussel: “Ik kocht online een dampkap bij Elektro Lommelen. De website vermeldt 5¼werkdagen als levertermijn en belooft 2 updates per week over de status van de bestelling. Niets van dat alles echter. Na twee maanden eiste ik een leveringsdatum, anders wou ik mijn geld terug. De verkoper antwoordde dat hij over zowat een maand kon leveren, maar hij zette de aankoop ‘on hold’ zolang de negatieve review niet was verwijderd die mijn vrouw op Google had gepost. Ik had dus geen keuze. De dampkap is er inmiddels, maar de garantie werd ingetrokken omwille van de review.” 

Het antwoord van onze expert 

Die handelswijze is niet alleen allesbehalve klantvriendelijk, deze verkoper heeft op diverse punten de wet geschonden. Wij ontvangen geregeld klachten over de zeer lange levertermijnen en de gebrekkige communicatie van Elektro Lommelen. De website geeft, zoals wettelijk vereist, wel degelijk informatie over de levertermijn. Maar de verkoper moet zich daar ook aan houden. Zodra je merkte dat hij de termijn niet naleefde, had je een aanvullende termijn moeten geven. Daardoor had je het recht gehad om de overeenkomst te beëindigen en je geld terug te eisen zodra bleek dat de levering zelfs na die bijkomende termijn nog altijd uitbleef. 

Elektro Lommelen denkt aan zijn verplichting te kunnen ontkomen door op zijn website voorbehoud te maken met de omschrijving “gemiddeld leverbaar op +/- 5 werkdagen” plus deze verduidelijking: “Dit is een indicatie van de gemiddelde beschikbaarheid en afhankelijk van de beschikbaarheid van de fabrikant”. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet, de afwijking van de beloofde termijn moet redelijk blijven, het mag niet blijven aanslepen. 

Het is niet te voorspellen hoe een verkoper zal reageren bij problemen of betwistingen. Maar dreigementen uiten kan uiteraard niet. Helaas spelen niet alle verkopers het spel correct. Ervaringen van andere kopers lezen in reviews kan je wijzer maken over de handelspraktijken. Als je zelf anderen wilt waarschuwen, kun je online een review achterlaten (liefst pas nadat alles is afgehandeld). Een verkoper die dreigt met het schrappen van de garantie omwille van een negatieve review of je op een andere manier onder druk zet, kun je via meldpunt.belgie.be signaleren. Dat zal jou persoonlijk niet vooruithelpen, maar meerdere klachten over het niet-respecteren van de consumentenrechten kunnen leiden tot een onderzoek door de Economische Inspectie. 

Een probleem? Wij kunnen je helpen

Heb je ook een probleem? Aarzel niet, neem contact op met een expert van onze Adviesdienst.

Bel een expert van onze Adviesdienst