Antwoord van expert

Als je een bestelling die niet tijdig werd geleverd, niet meer wilt

02 maart 2021
Etienne De Ganck © foto: Bart Dewaele

Wanneer een verkoper zich niet aan de afgesproken leveringsdatum houdt, geeft dat je meestal niet het recht om er zomaar van uit te gaan dat het contract is verbroken. Lees hier hoe onze juriste France Kowalsky aan Etienne De Ganck uitlegde hoe hij zijn rechten volgens de regels van de kunst kon laten gelden.

Etienne De Ganck (foto) uit Kortenberg: “Wij bestelden bij Belga Meubelen diverse meubels, onder meer voor de gastenslaapkamer. Ze werden ons beloofd vóór einde juli. Wij wezen erop dat het niet later mocht zijn want in augustus kwamen vrienden op bezoek. Maar eind juli zagen we niets komen, er zou pas rond 15 augustus worden geleverd. Ook dat lukte niet. Toen het werd doorgeschoven naar september, vonden we het welletjes. We zegden de hele bestelling af en eisten de € 300 voorschot terug. Er volgde alleen radiostilte. En nu?” 

Het antwoord van onze expert

Gezien de omstandigheden heb je zeker het recht om het contract te verbreken en het voorschot terug te eisen. Maar je moet je daarbij aan de spelregels houden.

Vermeldt de bestelbon een duidelijke leveringsdatum? Dan moet je de verkoper eerst “in gebreke stellen”, dus officieel melden dat hij de datum niet heeft nageleefd, en je moet hem de kans bieden om binnen een redelijke termijn alsnog te leveren (geef twee of drie weken). Het is aan te bevelen om dat in een aangetekende brief te doen, zo heb je een bewijs in handen. Pas als er na de extra termijn nog altijd niet is geleverd, heb je het recht om het contract te verbreken en het voorschot terug te eisen. 

Idem dito als er helemaal geen datum was vermeld. Volgens de wet is de leveringstermijn dan 30 dagen. Ook in dat geval moet je de verkoper eerst officieel een tweede kans geven. 

Slechts in één geval mag je het contract meteen verbreken: er staat niet alleen een duidelijke leveringsdatum op de bestelbon, je hebt laten toevoegen dat die essentieel is. Gewoon zeggen dat je vrienden thuis verwacht volstaat niet, je moet kunnen bewijzen dat het voor jou een voorwaarde was. 

Als de handelaar niet over de brug komt met het voorschot, zal er niets anders op zitten dan het geld via de rechtbank op te eisen. En dan zul je moeten kunnen bewijzen dat je de procedure correct hebt gevolgd.

Een probleem? Wij kunnen je helpen

Heb je ook een probleem? Aarzel niet, neem contact op met de experts van onze Adviesdienst.

Contacteer onze Adviesdienst


Afdrukken Versturen via e-mail