Antwoord van expert

Alleen extra kosten bij herstelling onder garantie als dat is gepreciseerd

04 mei 2020
kosten verplaatsing werkuren waarborg Colette Pierard

Wanneer een vakman in zijn algemene voorwaarden geen beperking heeft toegevoegd aan de garantie die hij biedt, mag hij je niets aanrekenen voor de verplaatsing en de werkuren als de herstelling onder de garantie valt.

Colette Pierard uit Gourdinne: “Ik heb in 2010 een pergola laten plaatsen met dubbele beglazing. Onlangs stelden we echter dampvorming vast. Geen probleem, aldus de aannemer, dat valt onder de garantie. Maar hij rekent me wel € 447 aan voor de verplaatsing en de werkuren. Ben ik verplicht om dat te betalen? In het contract lees ik immers alleen “waarborg tien jaar”, zonder verdere precisering.”

Het antwoord van onze expert 

Als de schriftelijke waarborg inderdaad zonder beperking geldt, heb je een goed argument om die € 447 niet te betalen.

Wijs de aannemer erop dat wanneer in de algemene voorwaarden van een contract alleen staat dat er een garantie van tien jaar geldt, zonder dat daar enige beperking aan is toegevoegd, rechters die bepaling gewoonlijk in het voordeel van de consument interpreteren. Anders gezegd, je hebt recht op de volledige herstelling (gratis), met inbegrip van de verplaatsing en het werk.

Als de aannemer bij zijn standpunt blijft, zou je strikt genomen naar de rechtbank kunnen stappen. Maar de vraag is of het sop de kool waard is, een rechtszaak is immers een dure aangelegenheid.

Een probleem? Wij kunnen je helpen

Heb je ook een probleem? Aarzel niet om gebruik te maken van onze klachtenbox om je klacht via Test Aankoop te versturen. Hierdoor oefen je extra druk uit op het bedrijf en help je anderen in gelijkaardige situaties.

Naar de klachtenbox