laatst gewijzigd op: 13/06/2019

Duurzaam winkelen: hoe kan het beter volgens jou?

Wat is duurzaam en wat niet? Tijdens een bezoekje aan de supermarkt bleek het lang niet altijd even eenvoudig om daar een antwoord op te formuleren. Met de actie "meer dan mijn kassaticket" probeerden wij daar afgelopen jaar mee verandering in te brengen.

Lees meer over deze actie: https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/duurzaamheid-en-milieu-impact/nieuws/je-bent-meer-dan-je-kassaticket

De meeste grote Belgische supermarkten hebben in de loop van de actie hun engagement naar duurzaamheid te kennen gegeven. Maar nu worden de rollen omgedraaid en leggen de supermarkten jullie enkele vragen voor, geef jij mee advies?

Dilemma 1: Delhaize

Hoe behoud je als supermarkt het evenwicht tussen een minimum aan voedselverlies, gemak voor de klant en een minimum aan plastic verpakking?

Dilemma 2: Colruyt

In heel wat gevallen slagen we erin meer duurzame producten in de winkels te leggen zonder extra kost, maar in sommige gevallen kan het helaas niet anders. Uit enquêtes en effectief aankoopgedrag blijkt echter dat de grote groep consumenten niet bereid is om meer te betalen voor meer duurzaamheid. Hoe moeten we omgaan met die contradictie? Hoe zien jullie de verantwoordelijkheid van consumenten die snel van winkel kunnen switchen als ze een product elders goedkoper zien?

Dilemma 3: Carrefour

We elimineerden alle ‘onnodige’ verpakking al in 2017 en experimenteren met verschillende alternatieven voor plastic verpakking. Maar om een drastische sprong te maken, hebben we de hulp van de klant nodig. Graag lanceren we de uitdaging aan de consument om zakken voor éénmalig verbruik drastisch te verminderen in de afdelingen fruit & groenten, beenhouwerij, traiteur en vis. Hoe? Door een herbruikbare tas of pot/bokaal mee zou nemen naar de winkel. Zijn jullie als klant daartoe bereid? Wat moet er gedaan worden om die praktijk algemeen ingang te doen vinden?

Heb jij een oplossing in gedachten voor de supermarkten? Laat je stem horen en deel jouw antwoord hieronder in de community!

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
WENDY MAES
02/04/2019

Droge voeding zouden supermarkten wel heel makkelijk in bulk kunnen verkopen zonder plastic. Hetzelfde principe als in en zero waste winkel, de klant neemt zelf enkelen potjes mee voor pasta, couscous, koeken. ook een goed alternatief voor paaseitjes en snoep dat nog steeds onnodig individueel verpakt wordt.
De supermarkt moet alleen met de producent samen bekijken hoe ze dat concreet moeten aanpakken als het aankomt op transport.
In Australië zijn er 2 grote supermarkten die volledig zijn afgestapt van plastic zakjes en dat werkt heel goed want iedereen neemt nu ook echt zijn eigen zakjes mee. De impact ervan is enorm. Het is een ingesteldheid, dat liever zo snel mogelijk gebeurt.
Bied juten zakjes aan voor fruit en groenten in de supermarkt als de klant zijn eigen vergeten is.

User name
SARAH DEGRANDE
03/04/2019

Klanten zullen blijven kiezen voor gemak, comfort en goedkoopste prijs. Vraag is dus een oplossing te vinden die daar antwoord op heeft. Ondertussen zijn we het volledig gewoon om zakken mee te nemen naar de winkel en te betalen indien we het vergeten zijn. In het geval van delhaize zou ik nadenken welk materiaal als alternatief kan gebruikt worden voor plastieke potjes (want dat het easy en on the go moet zal prior blijven). Wat als je glazen verpakkingen gebruikt met statiegeld? Of afbreekbaar plastiek of karton of ...

User name
HANNES DECONINCK
13/06/2019

Rijst, Pasta, noten, eventueel zelf ontbijtgranen enz... zelf laten vullen in bekers die we zelf meenemen. Het is kwestie van gewoon worden en zelf voor de grote supermarkt die dit als eerste zal installeren zal dit zeer goeie publiciteit geven.

User name
ERWIN SENDEN
13/06/2019

Ik koop fruit en groenten van Belgische bodem. Aardbeien uit Spanje, Italiaanse tomaten, boontjes van Senegal,... hoeft niet voor mij, we hebben het hier ook. Zo spaar ik jaarlijks duizenden vervuilende kilometers uit. Laten we daar met z'n allen wat meer op letten, de supermarkten zullen dan wel moeten volgen.

User name
PIET HIMPENS
13/06/2019

Verpakkingen worden soms heel groot gemaakt om diefstal te vermijden. Bulk nodigt daar heel gemakkelijk tot uit. Denk aan de vele mensen die eens in de nootjes graaien in de Lidl of in de snoepjes in het Kruidvat. Denk ook aan de hygiëne en aan mensen metkwalijke bedoelingen die bepaalde voedingswaren kunnen intoxiceren. Veilige stevige verpakking zal dus noodzakelijk blijven. Is het niet beter op zoek te gaan naar niet-schadelijke verpakking in plaats van verpakking te vermijden?