laatst gewijzigd op: 05/11/2018

Netkosten vanaf 2019: Zonnepanelen nog rendabel?

Meestal gebeuren berekeningen obv hoge electriciteitsprijzen en obv het prosumententarief (maar dat zou in 2019 verdwijnen). Als ik zelf de berekening maak obv de electriciteitsprijs die ik betaal, het prosumententarief én de vervanging van de omvormer elke 10 jaar dan kom ik op een break even na 17(!) jaar.Daarenboven zou de VREG een nieuw voorstel gelanceerd hebben waardoor mensen met zonnepanelen vanaf 2019 meer zouden moeten betalen dan mensen zonder zonnepanelen (m.a.w. het zou zelfs nadelig zijn om zonnepanelen te hebben).Kan u aantonen dat dit niet zo zal zijn?Ik kijk uit naar uw antwoord en de berekening obv de nieuwe netkosten vanaf 2019.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring over hernieuwbare energie delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Je zal dan hulp kunnen vragen,

Kwaliteitsantwoorden ontvangen,

en op de hoogte blijven van de nieuwigheden

Registreer je gratis

reacties

User name
JPU
20/06/2018

...

User name Moderator
Albine Asselman | Moderator
21/06/2018

Beste JPU,
Zoals je zelf aangeeft, gaat het om een voorstel van de VREG. Oorspronkelijk zou de nieuwe regeling moeten ingaan vanaf 2019, maar volgens onze laatste informatie zou die ten vroegste in 2021 ingaan. Bovendien is het nog zeer onzeker hoe dit netkosten er zouden uitzien, alsook welke verandering dit zou kunnen hebben op het bedrag van het prosumentarief. Het heeft dan ook weinig zin om allerlei berekeningen te gaan maken op basis van cijfers die nog niet gekend zijn.
Wat het financieel rendement en de terugverdientijd betreft, is de prijs die je voor de aanschaf van de installatie betaalt, een cruciale factor. Een terugverdientijd van 17 jaar lijkt ons bijzonder lang; veelal zal de terugverdientijd een stuk korter zijn, zoals aangegeven in ons dossier over zonnepanelen: www.test-aankoop.be/.../prijzen-en-financieel-rendement

User name
JPU ,Gereageerd:
22/06/2018

Bedankt voor uw reactie.
Ik kan u de details van de berekening geven maar ik heb die voorgelegd aan een installateur van zonnepanelen en hij kon er niets tegen in brengen (en het dak heeft een perfecte ligging!).
Het artikel waar u naar verwijst eindigt als volgt:

"Al bij al is investeren in zonnepanelen een optie voor wie een dak met een goede oriëntatie heeft, een correcte aankoopprijs kan verkrijgen en ermee kan leven dat men soms zaken wijzigt, Als je het moeilijk hebt met het idee dat men op een bepaalde dag je zonnepanelen gaat belasten, dat men je meter verandert of nog de manier wijzigt waarop je voordeel wordt berekend, kan je beter voor een andere belegging kiezen.".

Ik had het zelf niet beter kunnen formuleren.

User name
Rob Grossard ,Gereageerd:
27/06/2018

De meerwaarde voor je woning is niet meegerekend

User name
Hugo Vanhees
29/06/2018

Als je met een stijging van 3% rekent dan wil je vooral je rekening laten kloppen.
Heb in 2007 ook zo een berekening gemaakt en kost de mazout nu €1.25? Dacht van niet. Dus als ik nog een berekening maak is het met de prijs van de dag zonder geschatte stijging.

User name
RUDOLF D HEYGERE
07/07/2018

hoe is dat voor brussel?

User name
KRIS BOSMANS-VAN RIET
04/09/2018

Ik vertrouw de overheid voor geen cent meer. Vooraleer er hier zonnepanelen op het dak komen moeten de spelregels voor 100% helder en tegelijkertijd ook gebetoneerd zijn. En dat zie ik in de huidige malaise met de introductie van de digitale meter nog niet direct gebeuren. #geenPVvoormij

User name
ERWIN DE ROP ,Gereageerd:
05/11/2018

Hier ook. Prijs gekregen: terugverdientijd 6,5 jaar. Maar als ze digitale meter invoeren en ik maar paar cent krijg en later aan vijfvoud moet terugkopen...Stommelein loopt altijd maar te janken dat we moeten investeren. Onze regering krijgt niets voor elkaar … Geen daadkracht, geen visie ...niets

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.