laatst gewijzigd op: 05/09/2019

Netkosten vanaf 2019: Zonnepanelen nog rendabel?

Meestal gebeuren berekeningen obv hoge electriciteitsprijzen en obv het prosumententarief (maar dat zou in 2019 verdwijnen). Als ik zelf de berekening maak obv de electriciteitsprijs die ik betaal, het prosumententarief én de vervanging van de omvormer elke 10 jaar dan kom ik op een break even na 17(!) jaar.Daarenboven zou de VREG een nieuw voorstel gelanceerd hebben waardoor mensen met zonnepanelen vanaf 2019 meer zouden moeten betalen dan mensen zonder zonnepanelen (m.a.w. het zou zelfs nadelig zijn om zonnepanelen te hebben).Kan u aantonen dat dit niet zo zal zijn?Ik kijk uit naar uw antwoord en de berekening obv de nieuwe netkosten vanaf 2019.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

reacties

User name
JPU
20/06/2018

...

User name Moderator
Albine Asselman | Moderator
21/06/2018

Beste JPU,
Zoals je zelf aangeeft, gaat het om een voorstel van de VREG. Oorspronkelijk zou de nieuwe regeling moeten ingaan vanaf 2019, maar volgens onze laatste informatie zou die ten vroegste in 2021 ingaan. Bovendien is het nog zeer onzeker hoe dit netkosten er zouden uitzien, alsook welke verandering dit zou kunnen hebben op het bedrag van het prosumentarief. Het heeft dan ook weinig zin om allerlei berekeningen te gaan maken op basis van cijfers die nog niet gekend zijn.
Wat het financieel rendement en de terugverdientijd betreft, is de prijs die je voor de aanschaf van de installatie betaalt, een cruciale factor. Een terugverdientijd van 17 jaar lijkt ons bijzonder lang; veelal zal de terugverdientijd een stuk korter zijn, zoals aangegeven in ons dossier over zonnepanelen: www.test-aankoop.be/.../prijzen-en-financieel-rendement

Nuttig
User name
JPU
22/06/2018
Nuttig

Bedankt voor uw reactie.
Ik kan u de details van de berekening geven maar ik heb die voorgelegd aan een installateur van zonnepanelen en hij kon er niets tegen in brengen (en het dak heeft een perfecte ligging!).
Het artikel waar u naar verwijst eindigt als volgt:

"Al bij al is investeren in zonnepanelen een optie voor wie een dak met een goede oriëntatie heeft, een correcte aankoopprijs kan verkrijgen en ermee kan leven dat men soms zaken wijzigt, Als je het moeilijk hebt met het idee dat men op een bepaalde dag je zonnepanelen gaat belasten, dat men je meter verandert of nog de manier wijzigt waarop je voordeel wordt berekend, kan je beter voor een andere belegging kiezen.".

Ik had het zelf niet beter kunnen formuleren.

User name
Rob Grossard
27/06/2018

De meerwaarde voor je woning is niet meegerekend

User name
ANN DE KIMPE
15/06/2019

Maar die meer waarde hebben we maar als dood zijn en dan zullen ze nog wel een belasting invoeren en wie zou nog een huis willen kopen dat zonnepanelen heeft als ze continu er belastingen op moeten betalen.

User name
Hugo Vanhees
29/06/2018

Als je met een stijging van 3% rekent dan wil je vooral je rekening laten kloppen.
Heb in 2007 ook zo een berekening gemaakt en kost de mazout nu €1.25? Dacht van niet. Dus als ik nog een berekening maak is het met de prijs van de dag zonder geschatte stijging.

User name
RUDOLF D HEYGERE
07/07/2018

hoe is dat voor brussel?

User name
KRIS BOSMANS-VAN RIET
04/09/2018

Ik vertrouw de overheid voor geen cent meer. Vooraleer er hier zonnepanelen op het dak komen moeten de spelregels voor 100% helder en tegelijkertijd ook gebetoneerd zijn. En dat zie ik in de huidige malaise met de introductie van de digitale meter nog niet direct gebeuren. #geenPVvoormij

User name
ERWIN DE ROP
05/11/2018

Hier ook. Prijs gekregen: terugverdientijd 6,5 jaar. Maar als ze digitale meter invoeren en ik maar paar cent krijg en later aan vijfvoud moet terugkopen...Stommelein loopt altijd maar te janken dat we moeten investeren. Onze regering krijgt niets voor elkaar … Geen daadkracht, geen visie ...niets

User name
Alexander Bourgois
20/11/2018

Eigenlijk is het al eigenaardig dat ze ooit in België op het idee zijn gekomen om zonnepanelen te promoten. In België schijnt de zon maar half zoveel als bv in Spanje.
Als je kijkt naar hoeveel woningen er tegenwoordig zonnepanelen hebben, het is niet bij te houden en ze blijven er maar bij plaatsen.

In België zijn zonnepanelen nooit rendabel geweest en zullen het jammer genoeg ook nooit zijn met deze technologie. Ze kunnen maar 20% van de zonne-energie omzetten naar elektriciteit.
Mocht er een technologie komen die ook difuuslicht (bewolkt) heel goed kan omzetten en dat we op een omzetting van 80% of meer komen dan kan het interessant beginnen worden voor België. Deze technologie zal nog lang niet bestaan dus zouden we met zijn allen moeten stoppen met het plaatsen van deze panelen.

Zonneboilers zetten bij directe inval de zonne-energie voor bijna 100% om naar warmte, dus is het volgens mij veel logischer om met zonneboilers te werken. Deze geven je echt energie voor het grote deel van het jaar en kunnen in de winter bij zon ook helpen verwarmen.

De grote problemen bij zonnepanelen zijn de volgende:
- de regering promoot het dus de mensen denken zelf niet na over de gevolgen
- er kunnen geen centrales gesloten worden als iedereen op zijn dak zonnepanelen heeft liggen ( er is namelijk ook nog iets als nacht)
- doordat mensen worden beboet voor het teveel opwekken van energie plaatsen ze energie slorpende toestellen om hier aan te ontsnappen (bv warmtepompen op lucht die in de winter niet werken en dus enorm veel energie verslinden van de gewone centrales (dus niet van de zonnepanelen)). Wat dus met zich meebrengt dat tijdens de donkerste periodes van het jaar er nog meer elektriciteit noodzakelijk is.
- mensen plaatsen deze bijna nooit uit ecologisch standpunt maar kijken vooral naar wanneer heb ik ze terug verdient.

Eigenlijk mogen zonnepaneeleigenaars op dit moment nog van geluk spreken, ik zou mensen met zonnepanelen opleggen om zelf volledig in hun elektriciteit te voorzien. Hiermee wil ik zeggen dat ze volledig moeten afgesloten worden van het net, dan zullen ze merken dat zonne-energie niet interessant is.
Batterijen zijn zeker geen optie want dan wordt je installatie nog een pak duurder en gaan maar 7 jaar mee.

We moeten met zijn allen investeren in nieuwe technologie voor centrale elektriciteitsopwekking.
Mocht al het geld van zonnepanelen geïnvesteerd geweest zijn in een europees centrum voor onderzoek naar nieuwe technologie dan hadden we miss al een interessante technologie. Een technologie namelijk die veel goedkoper zal zijn dan de zonnepanelen.
Stel dat tegen 2025 inderdaad wordt bewezen dat kernfusie de nieuwe energie is die we nodig hebben om elektriciteit te maken en dat deze enorm rendabel blijkt. Dan valt de elektriciteitsprijs naar beneden en zal terug blijken dat een zonnepaneel in belgië niet rendabel is.

Ik weet niet waarom de politici hier nog steeds denkt aan zonnepanelen en windenergie in België maar beide kunnen nooit onze kerncentrales vervangen. Ook gascentrales zoals nu worden naar voor geschoven zullen de co2 zeker niet ten goede komen en daarvan moeten er heel veel geplaatst worden. En wie wilt daar in de buurt van wonen?

Conclusie: aub stop met investeren in zonnepanelen en denk eens echt aan het milieu door na te denken over nieuwe technologie die ons echt naar een betere toekomst zal brengen.

Voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen:
- kernfusie (zie frankrijk, vs, etc)
- interestingengineering.com/technology-generates-electricity-fresh-water-meets-saltwater
- planten kunnen ook elektriciteit opwekken (e-plant)
- eb en vloed gebruiken om energie op te wekken
- ipv nationaal denken moeten we europees denken om groene of blauwe energie op te wekken (bv hydro in bergachtige gebieden etc)
- etc

er zullen nog wel mensen zijn met meer ideeën maar dan wordt het wel tijd om wakker te worden

mvg
Alexander

User name
JOHAN VAN TENDELOO
13/06/2019

terecht, maar een gezonde mix is wat me nodig hebben. molens, panelen, kernernergie, …. .
we hebben in België voldoende kennis om ook nieuwe alternatieven te ontwikkelen.
We zullen dan wel eerst het lobby werk sterk aan banden moeten leggen, want daar wringt het schoentje volgens mij. Energie is macht!

User name
ANN DE KIMPE
15/06/2019

We hebben ook zonnepanelen en ze verplichten mensen die een nieuwbouw zetten om zonnepanelen te zeten. We hebben nooit enige voordeel gehad vanuit de regering geen groene stroom certificaten geen belasting voordeel en nu zouden ze ons nog eens extra belasten? Ze zouden bij hunzelf eens het extra geld moeten halen. Zoals ze al voorspelden de rijken (ministers, parlementariërs. de Koningen, prinsen enz ) worden rijker en de gewone mens en armen worden armer. DE midden stand gaat er gewoon uit en die zijn diegene die werken en belastingen betalen en belastingen en belastingen enz betalen. Want aan ons die iets willen doen aan het milieu wij worden steeds maar gestraft met belastingen. Ik heb 23 jaar MS ben weduwe en wordt nog steeds verplicht om te gaan werken en dat doe ik ook aan bruto 10 euro per uur.. en nog moet ik belastingen betalen en mensen die de achter poortjes kennen die worden gerust gelaten. Daar moeten ze eens een keer naar op zoek gaan en niet de gemakkelijke oplossing nemen maar (dat zijn ze zelf) om mensen te doen betalen op zonnepanelen, op werk enz.. Als ze blijven aan ons zuur verdiend geld zitten omdat de overheid stomme dingen doen en daardoor ons belasting geld uitgeven ga ik een oproep doen aan alle mensen die zonnepanelen hebben om op straat te komen. Ze belasten ons al genoeg. HET IS GENOEG. Ik heb zin om alles te verkopen wat ik, heb en van het OCMW te leven of een kleine misdaad te doen want dan gaan we op hotel gevangenis. Ben het beu om alle dagen te vechten om op te staan en rekeningen te krijgen en verder te doen en te betalen wetende dat andere op hun lui *** (sorry voor de uitdrukking) zitten en maar van alle instanties geld krijgen ministers enz inbegrepen.

User name
Alexander Bourgois
20/11/2018

Eigenlijk is het al eigenaardig dat ze ooit in België op het idee zijn gekomen om zonnepanelen te promoten. In België schijnt de zon maar half zoveel als bv in Spanje.
Als je kijkt naar hoeveel woningen er tegenwoordig zonnepanelen hebben, het is niet bij te houden en ze blijven er maar bij plaatsen.

In België zijn zonnepanelen nooit rendabel geweest en zullen het jammer genoeg ook nooit zijn met deze technologie. Ze kunnen maar 20% van de zonne-energie omzetten naar elektriciteit.
Mocht er een technologie komen die ook difuuslicht (bewolkt) heel goed kan omzetten en dat we op een omzetting van 80% of meer komen dan kan het interessant beginnen worden voor België. Deze technologie zal nog lang niet bestaan dus zouden we met zijn allen moeten stoppen met het plaatsen van deze panelen.

Zonneboilers zetten bij directe inval de zonne-energie voor bijna 100% om naar warmte, dus is het volgens mij veel logischer om met zonneboilers te werken. Deze geven je echt energie voor het grote deel van het jaar en kunnen in de winter bij zon ook helpen verwarmen.

De grote problemen bij zonnepanelen zijn de volgende:
- de regering promoot het dus de mensen denken zelf niet na over de gevolgen
- er kunnen geen centrales gesloten worden als iedereen op zijn dak zonnepanelen heeft liggen ( er is namelijk ook nog iets als nacht)
- doordat mensen worden beboet voor het teveel opwekken van energie plaatsen ze energie slorpende toestellen om hier aan te ontsnappen (bv warmtepompen op lucht die in de winter niet werken en dus enorm veel energie verslinden van de gewone centrales (dus niet van de zonnepanelen)). Wat dus met zich meebrengt dat tijdens de donkerste periodes van het jaar er nog meer elektriciteit noodzakelijk is.
- mensen plaatsen deze bijna nooit uit ecologisch standpunt maar kijken vooral naar wanneer heb ik ze terug verdient.

Eigenlijk mogen zonnepaneeleigenaars op dit moment nog van geluk spreken, ik zou mensen met zonnepanelen opleggen om zelf volledig in hun elektriciteit te voorzien. Hiermee wil ik zeggen dat ze volledig moeten afgesloten worden van het net, dan zullen ze merken dat zonne-energie niet interessant is.
Batterijen zijn zeker geen optie want dan wordt je installatie nog een pak duurder en gaan maar 7 jaar mee.

We moeten met zijn allen investeren in nieuwe technologie voor centrale elektriciteitsopwekking.
Mocht al het geld van zonnepanelen geïnvesteerd geweest zijn in een europees centrum voor onderzoek naar nieuwe technologie dan hadden we miss al een interessante technologie. Een technologie namelijk die veel goedkoper zal zijn dan de zonnepanelen.
Stel dat tegen 2025 inderdaad wordt bewezen dat kernfusie de nieuwe energie is die we nodig hebben om elektriciteit te maken en dat deze enorm rendabel blijkt. Dan valt de elektriciteitsprijs naar beneden en zal terug blijken dat een zonnepaneel in belgië niet rendabel is.

Ik weet niet waarom de politici hier nog steeds denkt aan zonnepanelen en windenergie in België maar beide kunnen nooit onze kerncentrales vervangen. Ook gascentrales zoals nu worden naar voor geschoven zullen de co2 zeker niet ten goede komen en daarvan moeten er heel veel geplaatst worden. En wie wilt daar in de buurt van wonen?

Conclusie: aub stop met investeren in zonnepanelen en denk eens echt aan het milieu door na te denken over nieuwe technologie die ons echt naar een betere toekomst zal brengen.

Voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen:
- kernfusie (zie frankrijk, vs, etc)
- interestingengineering.com/technology-generates-electricity-fresh-water-meets-saltwater
- planten kunnen ook elektriciteit opwekken (e-plant)
- eb en vloed gebruiken om energie op te wekken
- ipv nationaal denken moeten we europees denken om groene of blauwe energie op te wekken (bv hydro in bergachtige gebieden etc)
- etc

er zullen nog wel mensen zijn met meer ideeën maar dan wordt het wel tijd om wakker te worden

mvg
Alexander

User name
MARNIK SUPLY
28/03/2019

Ik verwarm mijn huis met een warmtepomp lucht/lucht en met behulp van zonnepanelen is dat momenteel best te doen. Met de slimme meter in 't verschiet ziet er dit voor mij niet zo voordelig meer uit. Ik heb namelijk elektriciteit nodig in de winter en dan is er quasi geen opbrengst PV. Hoe gaan ze dit oplossen.... Warmtepomp heb ik 4 jaar geleden geplaatst tvv accumulatie kachels en werd gepromoot door de Vlaamse overheid...


User name
JAN VAN DER GOTEN
08/05/2019

Op jaarbasis 1150 euro teruggekregen van mijn elektriciteitsleverancier.
Verbruik 9600Kwh per jaar. Dag nacht tarief ongeveer 50% dus een 5000 Kwh aan zonnepanelen geplaatst. Terugverdientijd zal 8 jaar zijn. Zonder rekening te houden met taxen en kosten (omvormers moesten deze stuk gaan?)
Met een tax van 100 euro per 1000Kwh is dit ongeveer 16 jaar.
Ben geen specialist,dus wat is jullie gedacht?

User name
JEAN DECROOS
03/09/2019

Ik veronderstel dat de tax die je bedoeld de prosumententax is die je betaalt op het vermogen van je omvormer dus 5x 100€ = 500€
Je verbruik zal dalen met 4500Kwh (90% rendement van 5000) Hiermee bespaar je 1150€ per jaar. Je terugverdientijd is dus kostprijs zonnepanelen gedeeld door 650 = jaar.
Als je er van uit gaat dat stroom elk jaar duurder wordt dan zal niet alleen je terugverdientijd korter worden maar nadien ook uw besparing groter worden.
Als een omvormer stuk zou gaan na 10 jaar dan zal dat weinig invloed hebben op je totale besparing omdat de omvormers niet alleen steeds goedkoper worder maar ook steeds performanter.

User name
JOHAN VAN TENDELOO
13/06/2019

volgens de laatste nieuwsberichten op de radio zou men kortelings beginnen met de uitrol van de slimme (lees domme) meters.
1) we worden verplicht maar moeten wel 27€ per jaar betalen. wie is de grootste pineut? zij die nu hun elektr. al niet kunnen betalen, maar ook alle andere verbruikers.
2) slim?: iedereen weet waar de pieken liggen, 's morgen ts 6h-8h en 's avonds ts 17h en 19h. iedereen weet dat een diepvriezer klasse C meer verbruikt dan een van AAA. maar wanneer is uw nieuwe diepvriezer terug betaald? aan 2€ per jaar besparingen.
3) de apps die je kan gebruiken: te betalen!
4) inbreuk op de privacy, ze zitten digitaal bij u binnen, en zouden toestellen kunnen uitschakelen bij een stroom te kort. wie gaat mijn diepvriezer (klasse C :) ) terug vullen moest hij niet terug opspringen?
5) er was spraken van een compensatie ivm het niet terug draaien vd meter of de oude nog wel terug draaiende meter nog 15 jaar te mogen behouden. niets van gehoord.
6) wie legt er momenteel nog zonnepanelen met zo'n chaotisch beleid, dat elke 5 botten veranderd.
7) tussen door nog het dubieuze prosumententarief. de overheid doet hier flagrant aan contractbreuk. dit voor het dubbel gebruik van het net => klopt niet
ik kan niet tegelijk afnemen en leveren. wij gebruiken het net in 2 richtingen. dus niet meer of minder dan iemand die allen afneemt.
8) waar is het fout gegaan: de Grote die massa's overcapaciteit hebben liggen om enkel de certificaten te pakken en NIET Jan Met De Pet die +/- zijn eigen verbruik aan panelen heeft liggen.

we moeten wel super hard isoleren, om dan tot de constatatie te komen dat er geen verse lucht meer binnen komt, dus een dure en elektrisch verslindend ventilatie te MOETEN plaatsen. Gezuiverde lucht komt binnen en dan ben je ziek om de lucht wat vervuild is. we zijn niet meer immuun (extra kosten voor het gezonheidsbeleid). => terug naar de goede oude tijd, spleetje onder de deur en aan het raam.

Laat mensen verplicht zonnepanelen leggen, wat energie opbrengt. dit onder eerlijke voorwaarden. wat je hebt opgewekt mag je terug verbruiken op een later tijdstip.

een kleine vergelijking: ik kan in 2019 2000€ sparen bij bank X in 2020 heb ik hier slechts 1500 € van nodig. gaat bank X dan zeggen sorry maar de resterende 500€ is voor ons? denk het niet!!

ik nog ff doorgaan, maar mijn frustratie naar de Belgische - Vlaamse regering is ….. zeer groot.

dan verschiet men, weer een zwarte zondag.

Kan TA hier geen advocaten op zetten???
mvg.

User name
HUBERT PEETERS
13/06/2019

volledig mee akkoord Johan ! als we luchtverkeersleiders zouden zijn, hadden we nu de hele handel plat gelegd, niet ? kunnen we de chauffeurs vd betrokken ministers misschien overtuigen dat te doen ? ;-)

User name
ANN DE KIMPE
15/06/2019

Ben ook volledig akkoord. We zouden Brussel en hun straten van de ministers ook moeten plat leggen a nee ze hebben dan weer een excuus om niet te gaan werken, ze worden toch betaald.

User name
JEAN DECROOS
04/09/2019

Ik ben niet helemaal akkoord

1. Akkoord 27€ is te veel maar wordt enkel betaald door diegenen die een digitale meter krijgen. Andere verbruikers blijven hun huidige huur betalen.
2. Slim? inderdaad niet zo slim maar verschil in verbruikskosten diepvriezer cat C en A+++ is wel 68€ per jaar ipv 2€
3. De apps hoef je niet te kopen noch te gebruiken. Het is juist een voordeel dat die niet voorzien zijn omdat de apps het potentiele gevaar betekenen voor privacy. Niet de meter zelf.
4. Verder dan de meter aflezen, inschakelen en uitschakelen gaat het niet.
Zonder die apps zal niemand uw diepvriezer n kunnen uitschakelen op afstand
5. compensatie mechanisme voor 15 jaar blijft behouden tot 2021.
6 zoals het er nu uitziet wordt 2019 een recordjaar voor installatie nieuwe zonnepanelen
bij particulieren.
7. Akkoord we gebruiken het net in 2 richtingen telkens eenmalig ; 1 keer injectie en 1 keer afname. Het verbruik hierbij is 0 Kwh voor bvb 3000 kwh injectie en 3000 kwh afname. Zonder prosumententarief betaal je hiervoor ook 0 € distributiekost. Iemand zonder zonnepanelen die 3000 Kwh verbruikt betaalt hiervoor 480€ distributiekost + dan nog eens zijn verbruik. Iemand met zonnepanelen betaalt voor die 3000 Kwh enkel het prosumententarief van 315 € en geen verbruik.
8. blijkbaar is de zonnepaneelcapaciteit in vlaanderen voor 90% gedekt door particulieren.
Niet perse naar de oude tijd maar wel af en toe een raam openzetten helpt al veel.

De vergelijking met de bank vind ik een beetje raar. Ik vind geen enkele bank die mij een rendement van 8 tot 10% geeft op 20 jaar.
Je bedoelt waarschijnlijk als je teveel produceert dan afneemt op een jaar dat het teveel geproduceerde verloren gaat.
Er is een methode om dat te vermijden : je moet namelijk juist voor uw teller op 0 komt veranderen van leverancier want dan zijn ze verplicht om een eindafrekning te maken.

User name
RONNY WILLEMS
13/06/2019

Hoi allen,

Heb zelf zonnepanelen sinds augustus 2013 Krijg ongeveer 1x / jaar €93 steun
Heb enkel mijn behoefte geplaatst en zal in 2020 breakeven draaien
Dus na 7 jaar alle kosten terugverdiend Gewoon doen zou ik zeggen
Kies als je zonnepanelen hebt voor een energie leverancier met zeer lage abonnementskosten en verander jaarlijks dan betaal je enkel en alleen je netvergoeding.In mijn geval minder dan €300 Zonder zonnepanelen betaal ik ongeveer €1400 op jaarbasis Tel uit je winst

Ronny

User name
IGNACE VAN CAUWENBERGH
14/06/2019

waarom is en blijft dit onderwerp een SOEP en een gestuntel om toch maar de kleine gebruiker te pluimen ??

User name
ANN DE KIMPE
15/06/2019

Omdat ze niet slimmer zijn en zij hun geld toch krijgen en niet belast worden wat trekken ze hun ons de werkend mens aan. Wij zijn hun kost winners.

User name
FRANS BAES
16/06/2019

Er bestaan ook LICHTpanelen. Die werken op een ander principe en zouden wel minder produceren maar minder onderhevig zijn aan gedeeltelijke beschaduwing, schuine lichtinval enz.
Kan TA daar niet eens een studie over maken?
Als dat inderdaad zo is, gaan we dan niet beter lichtpanelen plaatsen in dit regengat?

User name
EDDY VAN DAMME
20/06/2019

Waarom betaald men in Walonie geen prosumententarief. Of is dit onjuist.
Zijn wij weeral in de val gelopen met de hulp van de Burgemeester van Oostende.

User name
ALEXANDER PAVLOVIC
20/08/2019

Brusol heeft een tijdje geleden gratis zonnepanelen aangeboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en elke inwoner mocht een formulier invullen om een onderzoek te laten instellen over de rentabiliteit. Hiervoor werden volgende criteria vooropgesteld : Ligging van het huis, dakhelling, totale oppervlakte van het dak, zonnestand en schaduw. Het antwoord was zeer duidelijk : om rendabel te zijn moet de oppervlakte van het dak groter zijn en dat kan op de meeste huizen in het BHG niet. Geburen in de straat waar ik woon hebben enkele jaren geleden 4 à 6 zonnepanelen laten plaatsen en zien nu al dat de terugverdientijd misschien wel 20 jaar op zich laat wachten en dan zijn de zonnecellen allicht zo goed als versleten. Minstens één van de partijen die zonnepanelen promoten verkoopt zuivere zever : oftewel Brusol , oftewel de overheidsdiensten, oftewel de ministers, oftewel de verkopers en installateurs van zonnepanelen. De goedkoopste oplossing is nog altijd stroom van het elektriciteitsnet.

User name
JEAN DECROOS
05/09/2019

Hoe kleiner de zonnepaneelinstallatie hoe langer de terugverdientijd.
De reden is dat de besparing kleiner wordt maar de installatiekost niet in dezelfde mate lager wordt.
In 2019 kost een installatie van 2600 Wp 4500€ en die levert 2210 Kwh/jaar
Voor mij is de besparing 2210 x 0.26€/kwh verminderd met het prosumententarief 2.6 x 92€ = 335,4 € besparing per jaar. terugverdientijd 13.4 jaar.
in 2019 kost een installatie van 4700 Wp 7250€ en die levert 4000 Kwh/jaar
De besparing is 4000x 0.26€/kwh verminderd met het prosumententarief 4.7 x 92€ = 607.6 € besparing per jaar. terugverdientijd 11.9 jaar.
Als je een extra omvormer meerekent waarvan je de prijs binnen 10 jaar niet weet moet je ook de extrawinst door verhoogde efficiëntie meerekenen. Je zou dan ook de extrawinst door verhoogde elektriciteitsprijzen kunnen meerekenen. Als de prijzen om de 5 jaar verdubbelen dan vermindert de terugverdientijd tot 8 jaar in het laatste geval.

Dit project wordt gefinancierd door het onderzoeks-en innovatieprogramma Horizon 2020 van EU, in het kader van de subsidieovereenkomst n° 749402.
De EU is niet verantwoordelijk voor de verstrekte informatie en voor elk gebruik van deze informatie.