laatst gewijzigd op: 09/12/2019

Het einde van de FM-radio's

De Belgische overheid heeft beslist om vanaf een niet nader genoemde datum te stoppen met FM-signalen uit te zenden. Vanaf dan kun je nog enkel naar digitale radio luisteren via internet, digitale tv of digitale radio. DAB+ zal de nieuwe standaard worden. Je blijft dan zitten met een FM-radio die niet defect is, maar toch onbruikbaar is geworden!

Test Aankoop gaat er niet mee akkoord dat de overheid de consument zo in de steek laat door geen dwingende wet op te leggen die de verkoop van pure FM-radio’s verbiedt.

En jij? Ben jij er klaar voor?

Meer info over DAB+ en onze testen van radios in ons magazine van april 2019.

Doe mee

Je vindt onze community leuk en wil graag je ervaring delen? 
Een account aanmaken is zo gebeurd.

Meld je aan of registreer je gratis

reacties

User name
JEROME BERTREM
15/11/2019

Misschien heb ik er weinig kaas van gegeten maar hoe zit het dan met radio's in auto's? Of moeten we voortaan via digitale radio (met een smartphone dus) de verkeersberichten te horen krijgen?

User name
BART VANDOOLAEGHE
15/11/2019

Het is mogelijk om een DAB+ signaal om te zetten in een FM signaal via een extra toestel. Al de oude apparatuur blijft dus bruikbaar zowel thuis als in de auto.

User name
WERNER OPRINS
15/11/2019

Heb je meer informatie over die extra toestellen voor de omzetting naar een FM-signaal? Misschien kan ik zo mijn versterker-receiver en een keukenradio die nog heel goed is, blijven gebruiken... Wat de auto betreft: gelukkig heb ik een nieuwe auto gekocht (ik had een euro4 diesel waarmee ik de lage emissiezone in Antwerpen vanaf 2020 niet meer binnenmocht...), en er daarbij speciaal op gelet om een model te kiezen met DAB+ radio :-)

User name
Bram Deroye
18/11/2019

DAB+ staat een beetje parallel met 4G, in de zin dat je Spotify, Deezer, Radioplayer.be en dergelijke apps perfect op je smartphone kan afspelen, en die dan via bluetooth of een koptelefoonkabeltje naar je (auto-)FM-radio kan sturen.

Een toestelletje om DAB+ om te zetten naar FM heb je dan ook eigenlijk niet nodig.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

pfffff wat een gedoe om naar de radio te luisteren,
wat is er mis met een simpele aan uit knop op een simpele fm radio?

User name
ADRIAAN WALPOT
15/11/2019

Heel wat mensen genieten nog van hun FM radio's.
In de auto, op het keukenaanrecht, in de slaapkamer, op zolder, in de knutselruimte, op de badkamer.
Als die toestellen gepland verouderd worden, is dat dan verkwisting?
De vraag is concreet of dit voordelig is voor de consument en het milieu.
Dat zou eens onderzocht kunnen worden.
#terapkapot

User name
LUDO BOSMANS
15/11/2019

Naast een kwalitatieve muziekinstallatie, ben Ik de trotse bezitter van nog 2 oude lampenradio's van het merk Blaupunkt van 1953 en 1954 en een radiomeubel Barco uit 1955 met platenspeler wisselaar. Verleden zomer nog één ervan hersteld, nieuwe buisvoet en een lamp. De klank daarvan is ongeëvenaard. Ben van plan DAB+ met FM zender te kopen.
Testaankoop zou deze ontvangers met FM zender eens moeten uittesten.

Nuttig
User name
THOMAS CALIS
20/11/2019
Nuttig

Beste Test Aankoop,

Ik ben heel blij met het eisenpakket dat Test-Aankoop hier voorlegt.

Het is naar mijn mening absurd om de meest gebruikte manier van radio beluisteren eenzijdig af te schaffen. Dat heeft veel redenen, niet in het minst omdat DAB+ op een aantal vlakken minderwaardig is.
Ik luister bv. heel graag naar Waalse radio's zoals Classique21 of Pure FM. Dat zal met DAB+ niet meer mogelijk zijn.
Ik vermoed dat de overheid hier frequenties probeert vrij te maken om geld op te kunnen halen voor een veiling voor 5G. Een deftige beweegreden zie ik niet.

En als éénieder een toestel gaat kopen om DAB+ om te zetten naar lokale FM-frequenties lijkt me nog absurder.

Daarom zou ik ook graag dit eisenpakket onderschrijven.

Wordt dit ook omgezet in een actie of petitie?
Zo ja, verspreid ik dit graag!

Mvg,

Thomas Calis

User name
DANIELLE DIRCKEN
29/11/2019

Ik vind het zelfs gevaarlijk om de uitzending via FM signalen stop te zetten. Indien er om welke reden dan ook, een panne is op gebied van internet. (En dat gebeurt wel eens..) dan kan je ook geen belangrijke info meer verzenden, noch ontvangen?? (verkeersinfo, maar nog belangrijker ingeval van natuur- of andere rampen..). Het lijkt me ook een manier om de digitale informatiestroom te regelen en te beheersen..

User name
M. VANOCKERHOUT
02/12/2019

Dab of Dab+ heeft wel niks te maken met internet, het is een digitaal radiosignaal. De ontvangst van Dab is echter niet standvastig, valt regelmatig uit, vooral met binnenantenne.

User name
GEERT TILMANS
06/12/2019

Héél juist, mijn twee 'zogezegde' DAB+ radio's (kleine tafelmodellen), ontvangen niet, of met onderbrekingen DAB+.
Ik heb al heen en weer geëmaild reeds een jaar geleden met de VRT of de organisatie die instaat voor DAB+ (de naam ontgaat mij nu), en uiteindelijk kwam het erop neer dat de dekking nog altijd niet voldoende is.
De laatste e-mail van die organisatie, vermeldde gewoon: "Gewoon pech voor jou."!
Dit kán toch niet!
Als ze DAB+ willen 'opdringen', dat ze dan eerst zorgen dat er OVERAL voldoende dekking is!
Test-Aankoop, zet jullie hier achter! (Dit is een vraag.)

User name
FRANS BELMANS
04/12/2019

Als er eerst een logisch, non-complex vervangsignaal geleverd wordt en de gebruiker moet daar dan weer geen 15 paswoorden voor invullen, die om de 4 dagen terug moeten ingegeven worden, is overschakelen misschien haalbaar.

Anders is het mensenpesterij en weeral een onnodige verhoging van de afvalhoop.

En inderdaad, zoals vorige mensen al stelden: Wat doe je met de autoradio ??

Sus

User name
CECILIA VANDEKERCKHOVE
04/12/2019

FM houden aub, ik steun uw actie.

User name
GEORGES PUTTEMANS
06/12/2019

Inderdaad iets dat goed is moet niet vervangen worden door iets dat theoretisch beter is maar praktisch niet.
Ik bezit al jaren een professionele ontvanger en wens die niet te vervangen evenmin de wekkerradio de kleine radio in keuken in werkkamer enz.
Bovendien is het probleem hier dat niemand zich nog aan de regels houdt.
Er zijn nu zenders die op slechts 100 kHz of minder van mekaar liggen, natuurlijk storen die mekaar en zelfs met versmallen van de bandbreedte komt het niet altijd goed.
De bandbreedte voor FM is 300 kHz Dus moet je op minstens 200 kHz van mekaar liggen.
In de USA is dit perfect gereglementeerd. Het is zelfs zo dat daar enkel de oneven cijfers na de comma op de display verschijnen in geval van digitale uitlezing. Dus je vind bvb 93,1 93,3 93,5 enz bij het afstemmen.
Dus zorg ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt en hou de FM proper en behoud wat goed is ipv. ons voor niks op kosten te jagen.

User name
JEAN-PIERRE MOTMANS
04/12/2019

Ik sta volledig achter DAB+ maar het zenderpark moet DRINGEND uitgebreid worden. Op vele plaatsen zoals bij ons in Haspengouw is de ontvangst binnenhuis slecht tot zeer slecht. Ook zou er een verbod moeten komen om nog radio's te verkopen met enkel de FM-band.

User name
PAUL DEPUYDT
04/12/2019

Heb van zodra mogelijk (2008) geinvesteerd om 3 radio's met FM te vervangen door radio met FM en DAB. In 2017 kan ik het DABsignaal niet meer ontvangen omdat overgeschakeld werd naar DAB+.
Nochtans is het mogelijk om met dezelfde zender, dezelfde frekwentie, dezelfde sterkte, zowel een DAB als een DAB+ signaal terzefdertijd uit te zenden (wat in het buitenland soms gebeurt) zonder kwaliteitsverlies en zonder meerkost! Het zou technisch gezien zelfs mogelijk zijn om het digitaal audio signaal in middengolf en kortegolf uit te zenden...
Ik vraag mij af of het mogelijk moet zijn om het DAB+signaal om te zetten in een DAB signaal en/of een FM signaal, zodat het door de 'oude' radio's met FM en DAGontvangst kan opgevangen worden.

User name
GEERT TILMANS
06/12/2019

Ja, mee akkoord.
Nog zoiets, enkele jaren geleden kocht ik een internetradio mét DAB.
Ik had niet door dat dat niet meer ondersteunt wordt.
Dus nu zit ik met een radio met DAB die DAB+ niet kan ontvangen!
En voor mijn moeder kocht ik ook een tafelradio met DAB+ via Bol.com.
Wat bleek, deze radio ontvangt enkel DAB+ van Nederlandse kanalen!
Wat is me dat allemaal?
Ten eerste moet het verboden worden nog radio's te verkopen met enkel het oude DAB signaal; ten tweede, zoals hierboven vermeld, moeten DAB+ radio's gekocht op een Nederlandse webwinkel (Bol.com) duidelijk vermelden dat enkel Nederlandse zenders hiermee ontvangen kunnen worden; of nog beter: een verbod om aan Belgische klanten een DAB+ radio te verkopen die NIET werkt in België, en blijkbaar enkel in Nederland werkt.
Wat moeten we nu met deze DAB+ radio? Na twee jaren gewoon weggooien, als de FM ook al 'gewoon' afgeschaft wordt?!
Actie is hier vereist. Hoeveel radio's met enkel FM worden opeens waardeloos (en hoeveel radio's heeft ieder in huis zo, denken jullie?) als de FM band van de ene op de andere dag gewoon wordt stopgezet.
Dit kan niet, vind ik. Wat een elektronisch afval gaat dit geven binnen enkele jaren? Echt niet milieuvriendelijk.

User name
BUNNEGHEM-VAN MEIR
04/12/2019

Ik luister ondertussen digitaal en dat vooral omdat het signaal van mijn voorkeurzender (Joe) niet altijd even optimaal is. Ik ben wel zeer tevreden over mijn aankoop, ook omwille van het gebruiksgemak.

User name
RUDI BOSCHMANS
04/12/2019

Wat met de autoradio? Moet die verwijderd worden of aangepast?

User name
NADINE FOSTIER
04/12/2019

Het is een echte schande, ik heb een radio met gewoon "DAB", deze is ook op DAB niet meer bruikbaar, werkt wel nog op FM! Wat volgt er op DAB + ? Als de lijn doorgetrokken wordt zoals op computer niveau dan volgt er misschien DAB ++ , dan kunnen we opnieuw alles weggooien ! FM werkt al sinds begin de jaren vijftig perfect, de LF weergave via DAB of DAB + is niet beter! Akkoord, op FM krijg je regelmatig gestoorde ontvangst, vooral omdat de Vlaamse zenders met onvoldoende vermogen en - of onvoldoende dekking uitzenden !!! Is DAB + beter ? Neen, bij slechte ontvangst krijg je "niets" i.p.v. gestoorde ontvangst !
Voor mij mogen ze in DAB+ tot DAB+++...+++ uitzenden, maar laat FM- zenders verder uitzenden ! De politiek moet zich niet moeien, laat alles maar over aan vakbekwame mensen !!!

User name
LUC SMETS
04/12/2019

Weeral een maatregel van de regering (?) om mensen hun geld uit hun zakken te halen. Fm heeft me nog nooit teleurgesteld en heb al die jaren een goede kwalitatieve radio ontvangst mogen ondervinden. Laat FM gewoon verder bestaan en laat de mensen zelf de keuze maken om eventueel over te stappen naar dab+radio...

User name
MARC DEBELS
04/12/2019

Is het dan gedaan om in de auto naar FM-radio te luisteren? Of moeten we een nieuwe auto kopen? De mijne is “slechts” 5 jaar oud.

User name
SVEN GOOSSENS
04/12/2019

Ik wilde bij aankoop van mijn nieuwe auto een digitale radio. Ik had dit verhaal al eerder gehoord.
De verkoper raadde mij dit echter af. Omdat het digitale signaal niet stabiel is.
FM gaat er niet uit verzekerde hij mij.
Het eisenpakket van testaankoop is wel het minste wat men kan doen. Al vind ik 10 jaar veel te weinig. Is het echt de bedoeling dat we om de 10 jaar nieuwe toestellen moeten aankopen? De radio van mijn grootvader doet het nog steeds. Minstens 40 jaar oud.
Neem daar een voorbeeld aan. De economie moet blijven draaien. Ten koste van wie of wat? Vroeger. Groot, sterk, herstelbaar, gemaakt voor het leven en langer.
Vandaag. Steeds kleiner, breekbaarder, meestal onherstelbaar, misschien 10 jaar bruikbaar. Bij mij komt er mogelijk geen nieuwe radio meer. Ik ken steeds meer mensen die een aparte simkaart kopen en via een oude smartphone en app een verbinding maken met hun oudere FM-radio. Dat is ecologisch denken en vermoedelijk nog goedkoper ook dan een nieuwe dab-radio te moeten aanschaffen. Dat zien we dan wel weer als de FM weg valt.

User name
WILLY SAERENS
05/12/2019

ik vraag mij af waarom en met welk doel dat DAB gedoe, is FM dan zo slecht, alles bij mekaar (auto radio, huis radio, slaapkamer enz....) vervangen is weeral een flinke kost, of is dat de bedoeling v/d regering, BTW op alle nieuwe toestellen !!!
kassa kassa, leve Belgie en Europa !!!

User name
JOHAN COMMERE
05/12/2019

Het zal nog zo'n vaart niet lopen dat ze fm zullen afschaffen , en wanneer ze dit zullen doen mag je zeker zijn dat er terug piratenzenders zullen opduiken !

User name
JEAN-LUC LINDEBRINGS
05/12/2019

De klant, in het VERLEDEN "de koning" wordt wéér op kosten gejaagd (aanschaf DAB+-radio(s), of omzetters naar FM). Wat is er *** mis met FM (AM werd ook niet gelijk van tafel gevaagd). En nu we moeten werken aan 't klimaat worden ons nog nieuwe en/of extra toestellen door de strot geduwd, dus extra vervuilende productie en weggooien van perfect werkende toestellen. Dank zij een compleet incompetente regering die, meer dan ooit, "het volk" als melkkoe/citroen beschouwt, in plaats van ze te helpen en beschermen.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

er worden nog volop fm radi'os verkocht terwijl men weet dat ze onbruikbaar worden,puur massabedrog,zoals met de meeste maatregelen waar een dwingend karakter achterzit.
of is dit weer een vorm van sponsering van de oosterse industrie op de kap van onze eigen bevolking.
bedankt overheid,alweer een goeie zet.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

pure geldklopperij.

User name
ANDRE VAN GORP
05/12/2019

er worden nog volop fm radi'os verkocht terwijl men weet dat ze onbruikbaar worden,puur massabedrog,zoals met de meeste maatregelen waar een dwingend karakter achterzit.
of is dit weer een vorm van sponsering van de oosterse industrie op de kap van onze eigen bevolking.
bedankt overheid,alweer een goeie zet.

User name
H. VANHERWEGEN
05/12/2019

Ik ben voorstander van een geleidelijke overgang. De overheid begint de laatste tijd meer en meer innovatie onze plaats te bepalen wat we moeten doen terwijl daar geen dwingende vraag naar is.

User name
IVO VAN CALSTER
05/12/2019

Ik ben een oude radio verzamelaar ( met radio lampen). Dus ook deze radio's kunnen dan geen FM meer ontvangen . Dit is regelrecht een culturele verminking van een technologie die in het verleden zeer vooruitstrevend was. Men wordt het ook gewoon dat er geen rekening meer wordt gehouden met de mening van de medemens

User name
ETIENNE VAN HOVE
05/12/2019

Had een van de eerste een dab radio, mag hem ook wegsmijten, nu is het dab+,ik kan thuis heel moeilijk dab ontvangen

User name
JORIS CORNELISSEN
07/12/2019

Ik zou graag ook nog jaren gebruik willen maken van mijn FM tuners. Momenteel gebruik ik de coax kabel van Telenet aangesloten op mijn FM tuner (als alternatief op de FM antenne), maar Telenet heeft onlangs besloten om vanaf februari 2020 deze service ook niet meer aan te bieden om meer bandbreedte vrij te maken op de 'kabel'...
Als de analoge FM uitzendingen stoppen heeft de FM tuner ook weinig nut meer, tenzij ik een DAB+ transmittertje aankoop (alternatief voor autoradio's) waarvan ik betwijfel of de ontvangst binnenshuis acceptabel genoeg is. Een antenne op het dak plaatsen om beter DAB+ signalen te ontvangen (wegens strengere isolatie eisen) is terug gaan naar de jaren '60 en moeilijk tot niet te verzoenen met de 'technologische vooruitgang' van DAB+.

User name
JORIS CORNELISSEN
07/12/2019

Ik zou graag ook nog jaren gebruik willen maken van mijn FM tuners. Momenteel gebruik ik de coax kabel van Telenet aangesloten op mijn FM tuner (als alternatief op de FM antenne), maar Telenet heeft onlangs besloten om vanaf februari 2020 deze service ook niet meer aan te bieden om meer bandbreedte vrij te maken op de 'kabel'...
Als de analoge FM uitzendingen stoppen heeft de FM tuner ook weinig nut meer, tenzij ik een DAB+ transmittertje aankoop (alternatief voor autoradio's) waarvan ik betwijfel of de ontvangst binnenshuis acceptabel genoeg is. Een antenne op het dak plaatsen om beter DAB+ signalen te ontvangen (wegens strengere isolatie eisen) is terug gaan naar de jaren '60 en moeilijk tot niet te verzoenen met de 'technologische vooruitgang' van DAB+.

User name
THIERRY GEERAERTS
07/12/2019

ik heb sinds vele jaren enkel DAB( +) .Ontvangst is veel beter ; geen ruis .
Ben woonachtig in Leuven ( Kessel dal )

User name
THIERRY GEERAERTS
07/12/2019

Bij ACTION heb je reeds een DAB radio voor 30 Euro .
Een DAB radio heb ik via de hoofdtelefoon uitgang aan mijn stereo installatie verbonden werkt goed ; er is een heel klein verschil te horen met volledige internet radio ( luister naar klara )

User name
MARC DE MUNCK
09/12/2019

Mijn nieuwe wagen heeft DAB+ Het verschil met FM is frappant : het signaal valt regelmatig weg! heb ik met FM NOOIT voorgehad!