laatst gewijzigd op: 25/06/2020

Het einde van de FM-radio's

De Belgische overheid heeft beslist om vanaf een niet nader genoemde datum te stoppen met FM-signalen uit te zenden. Vanaf dan kun je nog enkel naar digitale radio luisteren via internet, digitale tv of digitale radio. DAB+ zal de nieuwe standaard worden. Je blijft dan zitten met een FM-radio die niet defect is, maar toch onbruikbaar is geworden!

Test Aankoop gaat er niet mee akkoord dat de overheid de consument zo in de steek laat door geen dwingende wet op te leggen die de verkoop van pure FM-radio’s verbiedt.

En jij? Ben jij er klaar voor?

Meer info over DAB+ en onze testen van radios in ons magazine van april 2019.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

User name
15/11/2019
JEROME BERTREM

Misschien heb ik er weinig kaas van gegeten maar hoe zit het dan met radio's in auto's? Of moeten we voortaan via digitale radio (met een smartphone dus) de verkeersberichten te horen krijgen?

Nuttig
User name
15/11/2019
BART VANDOOLAEGHE , Gereageerd:
Nuttig

Het is mogelijk om een DAB+ signaal om te zetten in een FM signaal via een extra toestel. Al de oude apparatuur blijft dus bruikbaar zowel thuis als in de auto.

User name
15/11/2019
WERNER OPRINS , Gereageerd:

Heb je meer informatie over die extra toestellen voor de omzetting naar een FM-signaal? Misschien kan ik zo mijn versterker-receiver en een keukenradio die nog heel goed is, blijven gebruiken... Wat de auto betreft: gelukkig heb ik een nieuwe auto gekocht (ik had een euro4 diesel waarmee ik de lage emissiezone in Antwerpen vanaf 2020 niet meer binnenmocht...), en er daarbij speciaal op gelet om een model te kiezen met DAB+ radio :-)

User name
18/11/2019
Bram , Gereageerd:

DAB+ staat een beetje parallel met 4G, in de zin dat je Spotify, Deezer, Radioplayer.be en dergelijke apps perfect op je smartphone kan afspelen, en die dan via bluetooth of een koptelefoonkabeltje naar je (auto-)FM-radio kan sturen.

Een toestelletje om DAB+ om te zetten naar FM heb je dan ook eigenlijk niet nodig.

User name
05/12/2019
ANDRE VAN GORP , Gereageerd:

pfffff wat een gedoe om naar de radio te luisteren,
wat is er mis met een simpele aan uit knop op een simpele fm radio?

Nuttig
User name
15/11/2019
ADRIAAN WALPOT
Nuttig

Heel wat mensen genieten nog van hun FM radio's.
In de auto, op het keukenaanrecht, in de slaapkamer, op zolder, in de knutselruimte, op de badkamer.
Als die toestellen gepland verouderd worden, is dat dan verkwisting?
De vraag is concreet of dit voordelig is voor de consument en het milieu.
Dat zou eens onderzocht kunnen worden.
#terapkapot

Nuttig
User name
15/11/2019
LUDO BOSMANS
Nuttig

Naast een kwalitatieve muziekinstallatie, ben Ik de trotse bezitter van nog 2 oude lampenradio's van het merk Blaupunkt van 1953 en 1954 en een radiomeubel Barco uit 1955 met platenspeler wisselaar. Verleden zomer nog één ervan hersteld, nieuwe buisvoet en een lamp. De klank daarvan is ongeëvenaard. Ben van plan DAB+ met FM zender te kopen.
Testaankoop zou deze ontvangers met FM zender eens moeten uittesten.

Nuttig
User name
20/11/2019
THOMAS CALIS
Nuttig

Beste Test Aankoop,

Ik ben heel blij met het eisenpakket dat Test-Aankoop hier voorlegt.

Het is naar mijn mening absurd om de meest gebruikte manier van radio beluisteren eenzijdig af te schaffen. Dat heeft veel redenen, niet in het minst omdat DAB+ op een aantal vlakken minderwaardig is.
Ik luister bv. heel graag naar Waalse radio's zoals Classique21 of Pure FM. Dat zal met DAB+ niet meer mogelijk zijn.
Ik vermoed dat de overheid hier frequenties probeert vrij te maken om geld op te kunnen halen voor een veiling voor 5G. Een deftige beweegreden zie ik niet.

En als éénieder een toestel gaat kopen om DAB+ om te zetten naar lokale FM-frequenties lijkt me nog absurder.

Daarom zou ik ook graag dit eisenpakket onderschrijven.

Wordt dit ook omgezet in een actie of petitie?
Zo ja, verspreid ik dit graag!

Mvg,

Thomas Calis

User name
29/11/2019
DANIELLE DIRCKEN

Ik vind het zelfs gevaarlijk om de uitzending via FM signalen stop te zetten. Indien er om welke reden dan ook, een panne is op gebied van internet. (En dat gebeurt wel eens..) dan kan je ook geen belangrijke info meer verzenden, noch ontvangen?? (verkeersinfo, maar nog belangrijker ingeval van natuur- of andere rampen..). Het lijkt me ook een manier om de digitale informatiestroom te regelen en te beheersen..

Nuttig
User name
02/12/2019
M. VANOCKERHOUT , Gereageerd:
Nuttig

Dab of Dab+ heeft wel niks te maken met internet, het is een digitaal radiosignaal. De ontvangst van Dab is echter niet standvastig, valt regelmatig uit, vooral met binnenantenne.

User name
06/12/2019
GEERT TILMANS , Gereageerd:

Héél juist, mijn twee 'zogezegde' DAB+ radio's (kleine tafelmodellen), ontvangen niet, of met onderbrekingen DAB+.
Ik heb al heen en weer geëmaild reeds een jaar geleden met de VRT of de organisatie die instaat voor DAB+ (de naam ontgaat mij nu), en uiteindelijk kwam het erop neer dat de dekking nog altijd niet voldoende is.
De laatste e-mail van die organisatie, vermeldde gewoon: "Gewoon pech voor jou."!
Dit kán toch niet!
Als ze DAB+ willen 'opdringen', dat ze dan eerst zorgen dat er OVERAL voldoende dekking is!
Test-Aankoop, zet jullie hier achter! (Dit is een vraag.)

User name
04/12/2019
FRANS BELMANS

Als er eerst een logisch, non-complex vervangsignaal geleverd wordt en de gebruiker moet daar dan weer geen 15 paswoorden voor invullen, die om de 4 dagen terug moeten ingegeven worden, is overschakelen misschien haalbaar.

Anders is het mensenpesterij en weeral een onnodige verhoging van de afvalhoop.

En inderdaad, zoals vorige mensen al stelden: Wat doe je met de autoradio ??

Sus

User name
04/12/2019
CECILIA VANDEKERCKHOVE

FM houden aub, ik steun uw actie.

User name
06/12/2019
GEORGES PUTTEMANS , Gereageerd:

Inderdaad iets dat goed is moet niet vervangen worden door iets dat theoretisch beter is maar praktisch niet.
Ik bezit al jaren een professionele ontvanger en wens die niet te vervangen evenmin de wekkerradio de kleine radio in keuken in werkkamer enz.
Bovendien is het probleem hier dat niemand zich nog aan de regels houdt.
Er zijn nu zenders die op slechts 100 kHz of minder van mekaar liggen, natuurlijk storen die mekaar en zelfs met versmallen van de bandbreedte komt het niet altijd goed.
De bandbreedte voor FM is 300 kHz Dus moet je op minstens 200 kHz van mekaar liggen.
In de USA is dit perfect gereglementeerd. Het is zelfs zo dat daar enkel de oneven cijfers na de comma op de display verschijnen in geval van digitale uitlezing. Dus je vind bvb 93,1 93,3 93,5 enz bij het afstemmen.
Dus zorg ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt en hou de FM proper en behoud wat goed is ipv. ons voor niks op kosten te jagen.

User name
04/12/2019
JEAN-PIERRE MOTMANS

Ik sta volledig achter DAB+ maar het zenderpark moet DRINGEND uitgebreid worden. Op vele plaatsen zoals bij ons in Haspengouw is de ontvangst binnenhuis slecht tot zeer slecht. Ook zou er een verbod moeten komen om nog radio's te verkopen met enkel de FM-band.

User name
04/12/2019
PAUL DEPUYDT , Gereageerd:

Heb van zodra mogelijk (2008) geinvesteerd om 3 radio's met FM te vervangen door radio met FM en DAB. In 2017 kan ik het DABsignaal niet meer ontvangen omdat overgeschakeld werd naar DAB+.
Nochtans is het mogelijk om met dezelfde zender, dezelfde frekwentie, dezelfde sterkte, zowel een DAB als een DAB+ signaal terzefdertijd uit te zenden (wat in het buitenland soms gebeurt) zonder kwaliteitsverlies en zonder meerkost! Het zou technisch gezien zelfs mogelijk zijn om het digitaal audio signaal in middengolf en kortegolf uit te zenden...
Ik vraag mij af of het mogelijk moet zijn om het DAB+signaal om te zetten in een DAB signaal en/of een FM signaal, zodat het door de 'oude' radio's met FM en DAGontvangst kan opgevangen worden.

User name
06/12/2019
GEERT TILMANS , Gereageerd:

Ja, mee akkoord.
Nog zoiets, enkele jaren geleden kocht ik een internetradio mét DAB.
Ik had niet door dat dat niet meer ondersteunt wordt.
Dus nu zit ik met een radio met DAB die DAB+ niet kan ontvangen!
En voor mijn moeder kocht ik ook een tafelradio met DAB+ via Bol.com.
Wat bleek, deze radio ontvangt enkel DAB+ van Nederlandse kanalen!
Wat is me dat allemaal?
Ten eerste moet het verboden worden nog radio's te verkopen met enkel het oude DAB signaal; ten tweede, zoals hierboven vermeld, moeten DAB+ radio's gekocht op een Nederlandse webwinkel (Bol.com) duidelijk vermelden dat enkel Nederlandse zenders hiermee ontvangen kunnen worden; of nog beter: een verbod om aan Belgische klanten een DAB+ radio te verkopen die NIET werkt in België, en blijkbaar enkel in Nederland werkt.
Wat moeten we nu met deze DAB+ radio? Na twee jaren gewoon weggooien, als de FM ook al 'gewoon' afgeschaft wordt?!
Actie is hier vereist. Hoeveel radio's met enkel FM worden opeens waardeloos (en hoeveel radio's heeft ieder in huis zo, denken jullie?) als de FM band van de ene op de andere dag gewoon wordt stopgezet.
Dit kan niet, vind ik. Wat een elektronisch afval gaat dit geven binnen enkele jaren? Echt niet milieuvriendelijk.

User name
25/01/2020
karel.tops , Gereageerd:

Bol.com? Dan mag je je toestel toch gratis terugsturen binnen de maand? Heb je hen al op de hoogte gebracht van het euvel? Ze waarderen dit zeker en anderen worden er in de toekomst mee geholpen.

User name
04/12/2019
BUNNEGHEM-VAN MEIR

Ik luister ondertussen digitaal en dat vooral omdat het signaal van mijn voorkeurzender (Joe) niet altijd even optimaal is. Ik ben wel zeer tevreden over mijn aankoop, ook omwille van het gebruiksgemak.

User name
04/12/2019
RUDI BOSCHMANS

Wat met de autoradio? Moet die verwijderd worden of aangepast?

User name
04/12/2019
NADINE FOSTIER

Het is een echte schande, ik heb een radio met gewoon "DAB", deze is ook op DAB niet meer bruikbaar, werkt wel nog op FM! Wat volgt er op DAB + ? Als de lijn doorgetrokken wordt zoals op computer niveau dan volgt er misschien DAB ++ , dan kunnen we opnieuw alles weggooien ! FM werkt al sinds begin de jaren vijftig perfect, de LF weergave via DAB of DAB + is niet beter! Akkoord, op FM krijg je regelmatig gestoorde ontvangst, vooral omdat de Vlaamse zenders met onvoldoende vermogen en - of onvoldoende dekking uitzenden !!! Is DAB + beter ? Neen, bij slechte ontvangst krijg je "niets" i.p.v. gestoorde ontvangst !
Voor mij mogen ze in DAB+ tot DAB+++...+++ uitzenden, maar laat FM- zenders verder uitzenden ! De politiek moet zich niet moeien, laat alles maar over aan vakbekwame mensen !!!

User name
04/12/2019
LUC SMETS

Weeral een maatregel van de regering (?) om mensen hun geld uit hun zakken te halen. Fm heeft me nog nooit teleurgesteld en heb al die jaren een goede kwalitatieve radio ontvangst mogen ondervinden. Laat FM gewoon verder bestaan en laat de mensen zelf de keuze maken om eventueel over te stappen naar dab+radio...

User name
04/12/2019
MARC DEBELS

Is het dan gedaan om in de auto naar FM-radio te luisteren? Of moeten we een nieuwe auto kopen? De mijne is “slechts” 5 jaar oud.

User name
04/12/2019
SVEN GOOSSENS

Ik wilde bij aankoop van mijn nieuwe auto een digitale radio. Ik had dit verhaal al eerder gehoord.
De verkoper raadde mij dit echter af. Omdat het digitale signaal niet stabiel is.
FM gaat er niet uit verzekerde hij mij.
Het eisenpakket van testaankoop is wel het minste wat men kan doen. Al vind ik 10 jaar veel te weinig. Is het echt de bedoeling dat we om de 10 jaar nieuwe toestellen moeten aankopen? De radio van mijn grootvader doet het nog steeds. Minstens 40 jaar oud.
Neem daar een voorbeeld aan. De economie moet blijven draaien. Ten koste van wie of wat? Vroeger. Groot, sterk, herstelbaar, gemaakt voor het leven en langer.
Vandaag. Steeds kleiner, breekbaarder, meestal onherstelbaar, misschien 10 jaar bruikbaar. Bij mij komt er mogelijk geen nieuwe radio meer. Ik ken steeds meer mensen die een aparte simkaart kopen en via een oude smartphone en app een verbinding maken met hun oudere FM-radio. Dat is ecologisch denken en vermoedelijk nog goedkoper ook dan een nieuwe dab-radio te moeten aanschaffen. Dat zien we dan wel weer als de FM weg valt.

User name
05/12/2019
WILLY SAERENS

ik vraag mij af waarom en met welk doel dat DAB gedoe, is FM dan zo slecht, alles bij mekaar (auto radio, huis radio, slaapkamer enz....) vervangen is weeral een flinke kost, of is dat de bedoeling v/d regering, BTW op alle nieuwe toestellen !!!
kassa kassa, leve Belgie en Europa !!!

User name
05/12/2019
JOHAN COMMERE

Het zal nog zo'n vaart niet lopen dat ze fm zullen afschaffen , en wanneer ze dit zullen doen mag je zeker zijn dat er terug piratenzenders zullen opduiken !

User name
05/12/2019
JEAN-LUC LINDEBRINGS

De klant, in het VERLEDEN "de koning" wordt wéér op kosten gejaagd (aanschaf DAB+-radio(s), of omzetters naar FM). Wat is er *** mis met FM (AM werd ook niet gelijk van tafel gevaagd). En nu we moeten werken aan 't klimaat worden ons nog nieuwe en/of extra toestellen door de strot geduwd, dus extra vervuilende productie en weggooien van perfect werkende toestellen. Dank zij een compleet incompetente regering die, meer dan ooit, "het volk" als melkkoe/citroen beschouwt, in plaats van ze te helpen en beschermen.

User name
05/12/2019
ANDRE VAN GORP

er worden nog volop fm radi'os verkocht terwijl men weet dat ze onbruikbaar worden,puur massabedrog,zoals met de meeste maatregelen waar een dwingend karakter achterzit.
of is dit weer een vorm van sponsering van de oosterse industrie op de kap van onze eigen bevolking.
bedankt overheid,alweer een goeie zet.

User name
05/12/2019
ANDRE VAN GORP

pure geldklopperij.

User name
05/12/2019
ANDRE VAN GORP

er worden nog volop fm radi'os verkocht terwijl men weet dat ze onbruikbaar worden,puur massabedrog,zoals met de meeste maatregelen waar een dwingend karakter achterzit.
of is dit weer een vorm van sponsering van de oosterse industrie op de kap van onze eigen bevolking.
bedankt overheid,alweer een goeie zet.

User name
05/12/2019
H. VANHERWEGEN

Ik ben voorstander van een geleidelijke overgang. De overheid begint de laatste tijd meer en meer innovatie onze plaats te bepalen wat we moeten doen terwijl daar geen dwingende vraag naar is.

User name
05/12/2019
IVO VAN CALSTER

Ik ben een oude radio verzamelaar ( met radio lampen). Dus ook deze radio's kunnen dan geen FM meer ontvangen . Dit is regelrecht een culturele verminking van een technologie die in het verleden zeer vooruitstrevend was. Men wordt het ook gewoon dat er geen rekening meer wordt gehouden met de mening van de medemens

User name
05/12/2019
ETIENNE VAN HOVE

Had een van de eerste een dab radio, mag hem ook wegsmijten, nu is het dab+,ik kan thuis heel moeilijk dab ontvangen

User name
07/12/2019
JORIS CORNELISSEN

Ik zou graag ook nog jaren gebruik willen maken van mijn FM tuners. Momenteel gebruik ik de coax kabel van Telenet aangesloten op mijn FM tuner (als alternatief op de FM antenne), maar Telenet heeft onlangs besloten om vanaf februari 2020 deze service ook niet meer aan te bieden om meer bandbreedte vrij te maken op de 'kabel'...
Als de analoge FM uitzendingen stoppen heeft de FM tuner ook weinig nut meer, tenzij ik een DAB+ transmittertje aankoop (alternatief voor autoradio's) waarvan ik betwijfel of de ontvangst binnenshuis acceptabel genoeg is. Een antenne op het dak plaatsen om beter DAB+ signalen te ontvangen (wegens strengere isolatie eisen) is terug gaan naar de jaren '60 en moeilijk tot niet te verzoenen met de 'technologische vooruitgang' van DAB+.

User name
07/12/2019
JORIS CORNELISSEN

Ik zou graag ook nog jaren gebruik willen maken van mijn FM tuners. Momenteel gebruik ik de coax kabel van Telenet aangesloten op mijn FM tuner (als alternatief op de FM antenne), maar Telenet heeft onlangs besloten om vanaf februari 2020 deze service ook niet meer aan te bieden om meer bandbreedte vrij te maken op de 'kabel'...
Als de analoge FM uitzendingen stoppen heeft de FM tuner ook weinig nut meer, tenzij ik een DAB+ transmittertje aankoop (alternatief voor autoradio's) waarvan ik betwijfel of de ontvangst binnenshuis acceptabel genoeg is. Een antenne op het dak plaatsen om beter DAB+ signalen te ontvangen (wegens strengere isolatie eisen) is terug gaan naar de jaren '60 en moeilijk tot niet te verzoenen met de 'technologische vooruitgang' van DAB+.

User name
07/12/2019
THIERRY GEERAERTS

ik heb sinds vele jaren enkel DAB( +) .Ontvangst is veel beter ; geen ruis .
Ben woonachtig in Leuven ( Kessel dal )

User name
07/12/2019
THIERRY GEERAERTS

Bij ACTION heb je reeds een DAB radio voor 30 Euro .
Een DAB radio heb ik via de hoofdtelefoon uitgang aan mijn stereo installatie verbonden werkt goed ; er is een heel klein verschil te horen met volledige internet radio ( luister naar klara )

User name
09/12/2019
MARC DE MUNCK

Mijn nieuwe wagen heeft DAB+ Het verschil met FM is frappant : het signaal valt regelmatig weg! heb ik met FM NOOIT voorgehad!

User name
14/12/2019
ADRIAAN LETEN

moeten alle radiotoestellen er dan uit?

User name
14/12/2019
ADRIAAN LETEN

men is dan verplicht alle fm toestellen weg te gooien
en nieuwe dan toestellen aan te kopen
dit ruikt naar commerciële gewin!

User name
15/12/2019
WILLY VANDEVELDE

Is voor mij niet duidelijk.

User name
26/12/2019
ANDRE VAN GORP

ik vind het een schande dat de consument telkens weer opdraait voor de grillen van de belgische Roverheid.
terwijl beslissingen genomen worden ,laat men wel toe dat nieuwe fm toestellen massal op de markt gegooit worden...........
maar natuurlijk meneer,een keer 21%btw op elk nieuw fm toestel,en nadien nog eens als de mensen een dab toestellen lopen.
kassa kassa kassa..
en het milieu?wie ligt daar nu wakker van als we belastingen en taxen kunnen heffen.
gewoon de zoveelste episode in het vervolgverhaal BURGERTJE PESTEN EN BEDRIEGEN.

User name
26/12/2019
PATRICK LUCAES

De digitale radio Vlaanderen groep heeft samen met de overheid beslist om FM nog vele jaren naast DAB+ te laten bestaan.
Zeker nog geen reden tot paniek dus....

User name
30/12/2019
WALTER RITS

Gaan alle bestaande fm zenders dan dab+ uitzenden?
Er is momenteel slechts een beperkt aanbod dat niet overal te ontvangen is

User name
08/01/2020
PAUL BUCKENS

Doet me denken aan het afschaffen van de DVB-T uitzendingen van de TV . Daar werd men ook verplicht om op een provider over te schakelen en was er geen free-to-air ontvangst meer. De Draagbare toestellen waren ineens niets meer waard en in caravans, bij studenten en met binnenhuis antenne was niets meer mogelijk. Nu komt dezelfde klucht , onze FM toestellen worden niets meer waard omdat men de digitaal bijkomende info wil doorsturen. De klank is in FM OK , en nu de jeugd minder goede oren heeft en meer tinitus gaat men streven naar een kwaliteitsverschil die enkel op en oscilloscoop te zien is.

User name
12/01/2020
MARINUS HOOGMOET , Gereageerd:

DAB+ mini keten aangeschaft. Helemaal geen ontvangst in Lommel via dab+. Nu radio aangesloten via de kabel. Perfect. Analoog gaat nu verdwijnen.
Zorg eerst voor goede ontvangst in het hele land voor je consumenten met de problemen opzadelt.

User name Moderator
17/01/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Dat is natuurlijk heel jammer en je kritiek is terecht. Bedankt voor je post! ^Bertrand

User name
25/01/2020
karel.tops , Gereageerd:

Beste Marinus, ik vraag me af of je toestel wel de Belgische zenders kan ontvangen. Heb Je het in een Belgische zaak gekocht?? Toestellen van het buitenland hebben alleen de zenders van hun land. Of heeft men je misschien een DAB radio ipv DAB+ radio verpatst voor DAB+ omdat die wel op het internet werkten. Toch bedankt om je info te willen delen.
Als ik een radio koop probeer ik hem uit in de zaak indien mogelijk om zulke fratsen te vermijden. Maar het lukt niet altijd.

User name
14/01/2020
THEO - EDDY POEL - RAEYMAEKERS

Met een kwalitatief goede FM tuner ervaar je dezelfde relaxte analoge klankkwaliteit als met de LP,waar we met DAB+ nog ver van verwijderd zijn.

User name Moderator
17/01/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Bij DAB+ zijn er eigenlijk maar twee opties : ofwel heb je klank, ofwel niet. Het is niet zoals bij analoge radio waar je ruis of een slecht signaal kan hebben. De kwaliteit op zich is voldoende voor de gemiddelde luisteraar. ^Bertrand

User name
24/01/2020
karel.tops

Op een nog nader te bepalen datum. Ik heb ondertussen mee info hierover opgestoken en het allervroegst zal dit na deze regeringsperiode zijn omwille van praktische redenen:verdeling van de frequenties. Ook is er nog een overgangsperiode voorzien zodat het rond 2030 de omschakeling voltooid zal worden. Dan is van mijn autoradio wel het beste af. DAB is een veel stabieler signaal bij slechte en verstoorde weersomstandigheden. Dus de klimaatverandering is hier al inbegrepen .Een vooruitziende innovatie ;-)
Ondertussen de tijd overbruggen met signaalconvertoren DAB > FM kan ook, hier is een markt in ontstaan. Dus NO Panic!!

User name
05/02/2020
MARC COX

Niet alleen de overheid, maar ook Telenet heeft ook beslitst om deze maand te stoppen met analoog signaar over de kabel. Hier heb ik ernstig bezwaar tegen:
Naar aanleiding van mijn vragen, heeft gisteren een medewerken mij benadert; helaas is er geen oplossing die voor mij voldoet (en ik neem aan dat ik niet de enige ben).1. Via de telenet TVBOX

ik heb op 3 plaatsen receivers/radio's aangesloten op de kabel. Op 1 plaats (TV) heb ik een TVBOX, dus dit is maximaal een oplossing voor 1 plaats. Daarnaast ben ik er niet van gecharmeerd dat ik de TVBOX moet aanzetten (verbruik) om radio te beluisteren. Verder heeft de TVBOX geen display waarop ik een kanaalnummer zou kunnen zien (of enige andere info).2. DVB-C ontvanger

Ja een DVB-C ontvanger zou kunnen werken, maar kan iemand mij uitleggen dat met het stoppen van een service van telenet ik 2 (of 3) x 49 EUR zou moeten betalen om een vergelijkbare service te krijgen. Op mijn vraag waarom het abonnenment hetzelfde blijft na het afschaffen van een service of waarom ik voor de DVB-C ontvanger (opnieuw meer verbruik) zou moeten betalen was het antwoord onbevredigend (policy).

Bovendien heeft 1 radio geen aux in om hierop de DVB-C ontvanger aan te sluiten3. FM antenne (gratis)

Het getuigt van enige moed om dit op de website te zetten. Ja het zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we ook op radiosignaal aan het overschakelen zijn naar digitaal DAB+ Dus dit voorstellen als een oplossing (langere termijn) lijkt mij dan ook ongepast, nog afgezien van de kwaliteit van het signaal, wat natuurlijk de rede is waarom ik aangesloten heb op de kabel

User name
05/02/2020
MARC COX

Niet alleen de overheid, maar ook Telenet heeft ook beslitst om deze maand te stoppen met analoog signaar over de kabel. Hier heb ik ernstig bezwaar tegen:
Naar aanleiding van mijn vragen, heeft gisteren een medewerken mij benadert; helaas is er geen oplossing die voor mij voldoet (en ik neem aan dat ik niet de enige ben).1. Via de telenet TVBOX

ik heb op 3 plaatsen receivers/radio's aangesloten op de kabel. Op 1 plaats (TV) heb ik een TVBOX, dus dit is maximaal een oplossing voor 1 plaats. Daarnaast ben ik er niet van gecharmeerd dat ik de TVBOX moet aanzetten (verbruik) om radio te beluisteren. Verder heeft de TVBOX geen display waarop ik een kanaalnummer zou kunnen zien (of enige andere info).2. DVB-C ontvanger

Ja een DVB-C ontvanger zou kunnen werken, maar kan iemand mij uitleggen dat met het stoppen van een service van telenet ik 2 (of 3) x 49 EUR zou moeten betalen om een vergelijkbare service te krijgen. Op mijn vraag waarom het abonnenment hetzelfde blijft na het afschaffen van een service of waarom ik voor de DVB-C ontvanger (opnieuw meer verbruik) zou moeten betalen was het antwoord onbevredigend (policy).

Bovendien heeft 1 radio geen aux in om hierop de DVB-C ontvanger aan te sluiten3. FM antenne (gratis)

Het getuigt van enige moed om dit op de website te zetten. Ja het zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we ook op radiosignaal aan het overschakelen zijn naar digitaal DAB+ Dus dit voorstellen als een oplossing (langere termijn) lijkt mij dan ook ongepast, nog afgezien van de kwaliteit van het signaal, wat natuurlijk de rede is waarom ik aangesloten heb op de kabel

User name
11/02/2020
GERT HUYBRECHTS

Ik kan begrijpen dat stilaan alles overschakelt naar digitaal, dus daar heb ik geen problemen mee. Wat ik wel frappant vindt is dat men aangeeft dat de ontvangst binnenshuis voor problemen kan zorgen door de moderne isolatienormen. Lijkt me dus dat men eerst zal moeten investeren in nog meer zendmasten voor DAB+ voor men FM definitief uitschakelt.

Ik heb zelf vorig jaar een DAB+ radio aangeschaft en hoewel mijn huis geen nieuw huis is, maar eentje uit begin jaren '90, heb ik ook geen ontvangst binnenshuis. Mijn muren zijn nochtans niet geïsoleerd volgens de laatste isolatienormen, maar volgens de toen geldende normen.

Ik vrees dus dat, op de dag dat FM uitgeschakeld wordt, ik alleen nog radiostilte zal te horen krijgen.

Ik heb de indruk dat de verantwoordelijkheid tegenwoordig steeds meer op de rug van de consument geschoven wordt. Ik heb ook problemen met gsm ontvangst binnenshuis en ook daar krijg ik steevast de melding dat het aan mijn isolatie zou liggen. Ik kan daar zo kwaad om worden.

User name Moderator
27/02/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Dag Gert, bedankt voor je interessante post! Het is wel zo dat beton of isolerend materiaal de ontvangst van signalen kan beperken/ verstoren. En dat is inderdaad geen prettige ervaring, je kan moeilijk telkens buitenshuis gaan bellen als er daar een beter bereik zou zijn, dat is zeker niet de bedoeling. ^An

User name
09/05/2020
DIRK THYS , Gereageerd:

Isolatie is inderdaad een probleem.
Ik heb al een paar jaar een DAB+ radio, die heel goed werkte, totdat mijn nieuwe ramen met superisolerend glas werden geïnstalleerd.
Sindsdien heb ik 's morgens nog wel ontvangst, 's middags alleen nog als ik de terrasdeur open zet en 's avonds meestal niet meer.
Ook als de buren hun ijzeren ladder op hun terras tegen de afscheiding aan mijn kant zetten, heb ik meestal geen ontvangst meer.

User name
10/03/2020
NORBERT THIEREN

Ik had DAB. Dat is afgeschaft en ik moest een nieuw toestel kopen met DAB+. Is het niet beter te wachten tot DAB++?

User name Moderator
23/03/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Alle radio's die op de dag van vandaag en de laatste 5 jaar verkocht worden ondersteunen zowel DAB als DAB+. Wij denken niet dat de DAB+ standaard zo snel zal veranderd worden zelfs al is de dekking van DAB+ een probleem in België. 

Het voordeel van DAB+ is dat er geen ruis is maar in bepaalde regio's betekent dat korte periodes van radio afgewisseld met lange periodes van stiltes. Daarom zijn we niet van mening dat DAB+ al een volwaardig alternatief is voor de gemiddelde radio luisteraar. ^An

User name
25/06/2020
karel.tops

Ik heb me een klein DAB+ transistor gekocht van merk DENVER.(=Nederlandse firma meen ik) het gebruik is simpel maar de gebruiksaanwijzing onvoldoende. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig te witchen tussen FM en DAB+. Het aantal zenders is gelimiteerd maar ze zijn complementair aan elkaar . Dit is zeer leuk. Ik geloof dat de gevestigde FM zenders niet direct geneigd zijn om op DAB+ over te gaan. Wel staan hun uitbreidingen van hun zenders naar specifieke doelgroepen toe wel al op DAB+. Qua ontvangst moet ik zeggen dat de satellietradio bij slecht weer beter is dan de FM frequentie en niet zo afhankelijk van de locatie, landschapskenmerken hebben niet zulk een effect op de ontvangst bij DAB+ als bij FM bv. bruggen, sommige tunnels en bergen. Mijn volgende aankoop is een DAB+-internetradio hybride

User name
25/06/2020
karel.tops , Gereageerd:

Verbeterde versie:
Ik heb me een klein DAB+ transistor gekocht het gebruik is simpel maar de gebruiksaanwijzing onvoldoende. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig te switchen tussen FM en DAB+. Het aantal zenders is gelimiteerd maar ze zijn complementair aan elkaar . Dit is zeer leuk. Ik denk dat de gevestigde FM zenders niet direct geneigd zijn om op DAB+ over te gaan. Wel staan de uitbreidingen van hun zenders naar specifieke doelgroepen toe wel al op DAB+. Qua ontvangst moet ik zeggen dat de satellietradio bij slecht weer beter is dan de FM frequentie en niet zo afhankelijk van de locatie. Landschapskenmerken hebben niet zulk een effect op de ontvangst bij DAB+ als bij FM bv. bruggen, ondertunneling en bergen. Mijn volgende aankoop is een DAB+- internetradio hybride hier zijn de mogelijkheden nog groter.