laatst gewijzigd op: 21/08/2021

Het einde van de FM-radio's

De Belgische overheid heeft beslist om vanaf een niet nader genoemde datum te stoppen met FM-signalen uit te zenden. Vanaf dan kun je nog enkel naar digitale radio luisteren via internet, digitale tv of digitale radio. DAB+ zal de nieuwe standaard worden. Je blijft dan zitten met een FM-radio die niet defect is, maar toch onbruikbaar is geworden!

Test Aankoop gaat er niet mee akkoord dat de overheid de consument zo in de steek laat door geen dwingende wet op te leggen die de verkoop van pure FM-radio’s verbiedt.

En jij? Ben jij er klaar voor?

Meer info over DAB+ en onze testen van radios in ons magazine van april 2019.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

91 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2021

Gewoon een schande dat FM verboden wordt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

We moeten klacht indienen bij de verantwoordelijke (volgens mij de netwerkbeheerder NORKRING) om signaalversterking aan de zendmasten te eisen zodat iedereen gebaat is met voldoende DAB signaal dekking. Wie doet mee?

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021
Nuttig

Langs de taalgrens worden sommige VRT-zenders (FM) weggedrukt door Franstalige vrije zenders. Met DAB heb je dat probleem niet. De noodzaak van verschillende frequenties voor dezelfde zender vervalt ook met DAB. Het feit dat er meer zenders beschikbaar zijn speelt voor mij geen rol, de meesten zijn rommel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/06/2021
, Gereageerd:

Dag Frieda, bedankt voor je waardevolle getuigenis. Goed dat je met DAB kan genieten van je favoriete radioprogramma's terwijl dat in het verleden met FM wel een ander verhaal was ... ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021

De FM-ontvangst in Herent, vooral voor hen die langs de N26 wonen, is miserabel.
De RDS-radio in de auto verandert tussen thuis en mijn werk (15km in vogelvlucht) 3-maal van zender. Thuis werkte FM maar enkel OK in de badkamer en in de keuken aan het raam. De stereo-installatie was aangesloten op de kabeldistributie, maar die stopten met analoge uitzendingen vorig jaar. DAB-radio en aangepaste antenne gekocht en die werkt tot nu toe feilloos. Ook de keuken- en wekkerradio zijn nu DAB zonder problemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021

Ik heb gewoon een oude SmartPhone (Moto G) - met apps als RadioBelgium of Radioplayer - via Bluetooth verbonden met een BT-ontvanger zoals EKSA, die op zijn beurt met mijn 30 jaar oude Philips installatie is verbonden. De Smartphone is dan ook gelijk de afstandsbediening. Kost: 50€ voor die EKSA receiver/transmitter. Veel meer zenders dan op DAB+. Via Ymusic, VLC of KODI speel je ook andere sources af.
Met 4G en zeker eenmaal 5G deployed is, wordt DAB+ net zoals DVB-C een overbodige standaard: IP is de toekomst: 1 standaard - 1 soort apparatuur - 1 infrastructuur voor gelijk welke data.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021

Ben ontzettend ontevreden over het signaal van de DAB+. Ligt niet aan mijn radio, gezien ik soms enkele uren probleemloos kan luisteren zonder storingen. Maar kan ook over continu enkele seconden ongestoord luisteren zijn. En moet ik overschakelen op Fm of op internetradio, maar daarvoor heb ik geen ander toestel moeten aanschaffen. Mijn kabelradio gaf mij indertijd meer zekerheid, betere ontvangst.
Als men DAB+ wilt, dat het dan terdege werkt.

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021
Nuttig

Ik zoek een goede dab cd speler, met luidsprekers in verschillende plaatsen en afstandsbediening in die verschillende plaatsen te gebruiken,dus geen infrarood, ook zoals de Böse vroeger. Wie heeft ervaring, mag wel wat kosten, maar goede ontvangst en goede klank nodig. Luister veel naar klassieke muziek.
Dank Bert

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021
, Gereageerd:

Beste Albert, we hebben daar jammer genoeg geen test van gedaan. Maar je kan onze experten wel om een gepersonaliseerd advies vragen via het contactformulier op onze site en hen bijvoorbeeld laten weten of je bijvoorbeeld een mini stereo keten of eerder een echte hi-fi installatie zoekt. Ze kunnen je dan in elk geval op weg helpen: https://bit.ly/2Ffll7j  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021
, Gereageerd:

Como audio

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021
, Gereageerd:

Como audio

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021
Nuttig

Graag de momenteel beste dabinstallatie met aansluiting naar luidsprekers

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/03/2021
Nuttig

Digitaal betekent hackbaar. Al mijn digitale toestellen zijn al gehackt geweest,inclusief co meter. Ik heb duo radio,dab functioneert maar sporadisch. Ik ga er niet mee akkoord dat fm zomaar verdwijnt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021
, Gereageerd:

Dat kunnen we inderdaad begrijpen, dit is zeker en vast vervelend voor jou. Tot op heden hebben wij, met testen die we zelf uitgevoerd hebben, alleen vastgesteld dat er inderdaad geen ruis zit op DAB maar dat heel vaak ijzige stilte uit de radio komt. Dit betekent dat op dit moment, tenzij er nu gigantische infrastructuurwerken zijn uitgevoerd de laatste weken, nog steeds een gigantisch verschil qua bereik is van FM t.o.v. DAB+ in België. 

In andere landen is het bereik van DAB+ beter omdat de FM dekking door de uitgestrektheid van de landen (Frankrijk, Duitsland,…) slechter was. Maar onze experten durven vandaag rustig zeggen, dat een DAB+ radio, noch in de auto, noch als keukenradio een VOLWAARDIG alternatief is voor FM doordat dekking in het beste geval discutabel en in het slechtste geval gewoon ronduit slecht is.  

Wij zijn niet anti - DAB+, het kan echt voordelen hebben als het netwerk dezelfde functionaliteiten heeft die het FM netwerk op dit moment biedt. Maar mensen pushen om hun goedwerkende (FM)Radio weg te gooien omdat de overheid knoeit met wetgeving en geen verplichting oplegt dat alle radios die verkocht worden ook DAB+ moeten ondersteunen (in de autosector gelukkig wel in voege vanaf eind 2020), dat kunnen wij ook niet ondersteunen. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021

Onlangs een DAB+ radio gekocht maar!!
De ontvangst is zeer goed (met vaste antenne op zolder) echter er is geen mogelijkheid om de TA berichten uit te schakelen.
Ik beluister elke morgen op Radio2 De Inspecteur. Deze uitzending wordt op onregelmatige tijdstippen onderbroken door verkeersinformatie van Radio1
Dit is echt heel ambetant want je mist aldus een deel van de uitleg van de inspecteur!
Kontact opgenomen met de fabrikant en verkoper geven geen oplossing
Ik denk dat er iets mis is met de specificaties van DAB+
Reeds verschillende gebruiksaanwijzingen bestudeerd van ontvangers: NERGENS ook maar een vermelding te vinden over 'Traffic Anouncement' TA uit- of inschakeling.
Ik denk dat ik nu voorlopig maar terugmoet naar mijn 'oude' FM tuner!

Nuttig

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:
Nuttig

Spijtig .. maar van pure ellende terug mijn oude FM tuner in bedrijf genomen: tot mijn algemene tevredenheid.
Nergens ook maar iets te vinden ivm de specificaties van DAB+ toz van TA berichten
Ik denk dat dit inderdaad met de fabrikanten van DAB+ tuners of radio's niet goed is doorgesproken.
Deze TA berichten komen door op alle kanalen van de VRT radio en houden absoluut geen rekening met welke programma's op dat moment op deze kanalen aan de gang zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/03/2021
, Gereageerd:

Hallo Willy, onze experten vinden dit alvast een Interessant probleem. Normaal gezien laat zich die functie uitschakelen maar dat hangt van het merk en het model af. Over welk toestel gaat het precies ? Want de Sony van onze expert heeft ook zo’n functie en die kan hij uitzetten. Het is namelijk zo dat dat DAB+ signaal wat de verkeersinfo geeft, ook door GPS toestellen gebruikt kan worden. Dus dat is effectief een extra signaal dat los staat van het gewone radio signaal. Kan je ons feedback geven ajb ? Bedankt ! :) ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2021

Beste , heb sinds begin 2019 een nieuwe wagen met DAB ...., in tunnels heb ik nog altijd GEEN ontvangst ???

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/01/2021

Als fervent radio-luisteraar van klassieke muziek luister ik ook regelmatig naar Musique3 en Radio4 (NL) via FM, en dit in prima kwaliteit. Benieuwd of dit ook nog zal kunnen via DAB+.
Alle nationale openbare zenders, ook de franstalige, zouden overal in België in goede kwaliteit te beluisteren moeten zijn via DAB+ zoals dit nu (vrijwel) overal het geval is via FM, ongeacht of men zich nu in Vlaanderen of Wallonië bevindt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/01/2021

DAB+ betere geluidskwaliteit dan FM ! Laat me a.u.b. niet lachen. Het is alsof men daar de pieken en de dalen afkapt. Heb er eentje van goede kwaliteit gekocht Denon D-M41 DAB+. Is voorlopig ook de laatste en blijf bij mijn FM-radio's !

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020

Sven Gatz is ook de drijvende kracht achter het verdwijnen van de Digitale TV. Mijn auto is uitgerust met DAB, nooit goeie resultaten mee gehad, rommel voor rijdende voertuigen. Raar dat een minister die geen kennis van zaken heeft hierover mag en kan beslissen. Toe ook petitielijst getekend, groot krantenartikel in het laatste nieuws, niks helpt hierin. De modale burger moet terug nieuwe zaken kopen..moet geld opbrengen zelfs al is het rommel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor jullie getuigenissen, onze experts hebben al herhaaldelijk aangehaald dat de dekking van DAB+ een probleem is in België. Daarom zijn ze niet van mening dat DAB+ al een volwaardig alternatief is voor de gemiddelde radio luisteraar. Maar alle radios die op de dag van vandaag verkocht worden (en de laatste 5 jaar verkocht worden) ondersteunen zowel DAB als DAB+. Onze telecom specialisten denken bijgevolg niet dat de standaard zo snel zal veranderd worden. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/09/2020

DAB+ gelimiteerde ontvangst rond Leuven... een paar JOE zenders, Willy, Q fout en gelukkig Stadsradio Vlaanderen, geen Klara, Eén of Twee... bizar vind ik dat er hier wel een Waalse zender op je schermpje staat !

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Ik heb me een klein DAB+ transistor gekocht van merk DENVER.(=Nederlandse firma meen ik) het gebruik is simpel maar de gebruiksaanwijzing onvoldoende. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig te witchen tussen FM en DAB+. Het aantal zenders is gelimiteerd maar ze zijn complementair aan elkaar . Dit is zeer leuk. Ik geloof dat de gevestigde FM zenders niet direct geneigd zijn om op DAB+ over te gaan. Wel staan hun uitbreidingen van hun zenders naar specifieke doelgroepen toe wel al op DAB+. Qua ontvangst moet ik zeggen dat de satellietradio bij slecht weer beter is dan de FM frequentie en niet zo afhankelijk van de locatie, landschapskenmerken hebben niet zulk een effect op de ontvangst bij DAB+ als bij FM bv. bruggen, sommige tunnels en bergen. Mijn volgende aankoop is een DAB+-internetradio hybride

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020
, Gereageerd:

Verbeterde versie:
Ik heb me een klein DAB+ transistor gekocht het gebruik is simpel maar de gebruiksaanwijzing onvoldoende. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig te switchen tussen FM en DAB+. Het aantal zenders is gelimiteerd maar ze zijn complementair aan elkaar . Dit is zeer leuk. Ik denk dat de gevestigde FM zenders niet direct geneigd zijn om op DAB+ over te gaan. Wel staan de uitbreidingen van hun zenders naar specifieke doelgroepen toe wel al op DAB+. Qua ontvangst moet ik zeggen dat de satellietradio bij slecht weer beter is dan de FM frequentie en niet zo afhankelijk van de locatie. Landschapskenmerken hebben niet zulk een effect op de ontvangst bij DAB+ als bij FM bv. bruggen, ondertunneling en bergen. Mijn volgende aankoop is een DAB+- internetradio hybride hier zijn de mogelijkheden nog groter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2020

Ik had DAB. Dat is afgeschaft en ik moest een nieuw toestel kopen met DAB+. Is het niet beter te wachten tot DAB++?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2020
, Gereageerd:

Alle radio's die op de dag van vandaag en de laatste 5 jaar verkocht worden ondersteunen zowel DAB als DAB+. Wij denken niet dat de DAB+ standaard zo snel zal veranderd worden zelfs al is de dekking van DAB+ een probleem in België. 

Het voordeel van DAB+ is dat er geen ruis is maar in bepaalde regio's betekent dat korte periodes van radio afgewisseld met lange periodes van stiltes. Daarom zijn we niet van mening dat DAB+ al een volwaardig alternatief is voor de gemiddelde radio luisteraar. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/02/2020

Ik kan begrijpen dat stilaan alles overschakelt naar digitaal, dus daar heb ik geen problemen mee. Wat ik wel frappant vindt is dat men aangeeft dat de ontvangst binnenshuis voor problemen kan zorgen door de moderne isolatienormen. Lijkt me dus dat men eerst zal moeten investeren in nog meer zendmasten voor DAB+ voor men FM definitief uitschakelt.

Ik heb zelf vorig jaar een DAB+ radio aangeschaft en hoewel mijn huis geen nieuw huis is, maar eentje uit begin jaren '90, heb ik ook geen ontvangst binnenshuis. Mijn muren zijn nochtans niet geïsoleerd volgens de laatste isolatienormen, maar volgens de toen geldende normen.

Ik vrees dus dat, op de dag dat FM uitgeschakeld wordt, ik alleen nog radiostilte zal te horen krijgen.

Ik heb de indruk dat de verantwoordelijkheid tegenwoordig steeds meer op de rug van de consument geschoven wordt. Ik heb ook problemen met gsm ontvangst binnenshuis en ook daar krijg ik steevast de melding dat het aan mijn isolatie zou liggen. Ik kan daar zo kwaad om worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/05/2020
, Gereageerd:

Isolatie is inderdaad een probleem.
Ik heb al een paar jaar een DAB+ radio, die heel goed werkte, totdat mijn nieuwe ramen met superisolerend glas werden geïnstalleerd.
Sindsdien heb ik 's morgens nog wel ontvangst, 's middags alleen nog als ik de terrasdeur open zet en 's avonds meestal niet meer.
Ook als de buren hun ijzeren ladder op hun terras tegen de afscheiding aan mijn kant zetten, heb ik meestal geen ontvangst meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2020
, Gereageerd:

Dag Gert, bedankt voor je interessante post! Het is wel zo dat beton of isolerend materiaal de ontvangst van signalen kan beperken/ verstoren. En dat is inderdaad geen prettige ervaring, je kan moeilijk telkens buitenshuis gaan bellen als er daar een beter bereik zou zijn, dat is zeker niet de bedoeling. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2020

Niet alleen de overheid, maar ook Telenet heeft ook beslitst om deze maand te stoppen met analoog signaar over de kabel. Hier heb ik ernstig bezwaar tegen:
Naar aanleiding van mijn vragen, heeft gisteren een medewerken mij benadert; helaas is er geen oplossing die voor mij voldoet (en ik neem aan dat ik niet de enige ben).1. Via de telenet TVBOX

ik heb op 3 plaatsen receivers/radio's aangesloten op de kabel. Op 1 plaats (TV) heb ik een TVBOX, dus dit is maximaal een oplossing voor 1 plaats. Daarnaast ben ik er niet van gecharmeerd dat ik de TVBOX moet aanzetten (verbruik) om radio te beluisteren. Verder heeft de TVBOX geen display waarop ik een kanaalnummer zou kunnen zien (of enige andere info).2. DVB-C ontvanger

Ja een DVB-C ontvanger zou kunnen werken, maar kan iemand mij uitleggen dat met het stoppen van een service van telenet ik 2 (of 3) x 49 EUR zou moeten betalen om een vergelijkbare service te krijgen. Op mijn vraag waarom het abonnenment hetzelfde blijft na het afschaffen van een service of waarom ik voor de DVB-C ontvanger (opnieuw meer verbruik) zou moeten betalen was het antwoord onbevredigend (policy).

Bovendien heeft 1 radio geen aux in om hierop de DVB-C ontvanger aan te sluiten3. FM antenne (gratis)

Het getuigt van enige moed om dit op de website te zetten. Ja het zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we ook op radiosignaal aan het overschakelen zijn naar digitaal DAB+ Dus dit voorstellen als een oplossing (langere termijn) lijkt mij dan ook ongepast, nog afgezien van de kwaliteit van het signaal, wat natuurlijk de rede is waarom ik aangesloten heb op de kabel

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2020

Niet alleen de overheid, maar ook Telenet heeft ook beslitst om deze maand te stoppen met analoog signaar over de kabel. Hier heb ik ernstig bezwaar tegen:
Naar aanleiding van mijn vragen, heeft gisteren een medewerken mij benadert; helaas is er geen oplossing die voor mij voldoet (en ik neem aan dat ik niet de enige ben).1. Via de telenet TVBOX

ik heb op 3 plaatsen receivers/radio's aangesloten op de kabel. Op 1 plaats (TV) heb ik een TVBOX, dus dit is maximaal een oplossing voor 1 plaats. Daarnaast ben ik er niet van gecharmeerd dat ik de TVBOX moet aanzetten (verbruik) om radio te beluisteren. Verder heeft de TVBOX geen display waarop ik een kanaalnummer zou kunnen zien (of enige andere info).2. DVB-C ontvanger

Ja een DVB-C ontvanger zou kunnen werken, maar kan iemand mij uitleggen dat met het stoppen van een service van telenet ik 2 (of 3) x 49 EUR zou moeten betalen om een vergelijkbare service te krijgen. Op mijn vraag waarom het abonnenment hetzelfde blijft na het afschaffen van een service of waarom ik voor de DVB-C ontvanger (opnieuw meer verbruik) zou moeten betalen was het antwoord onbevredigend (policy).

Bovendien heeft 1 radio geen aux in om hierop de DVB-C ontvanger aan te sluiten3. FM antenne (gratis)

Het getuigt van enige moed om dit op de website te zetten. Ja het zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we ook op radiosignaal aan het overschakelen zijn naar digitaal DAB+ Dus dit voorstellen als een oplossing (langere termijn) lijkt mij dan ook ongepast, nog afgezien van de kwaliteit van het signaal, wat natuurlijk de rede is waarom ik aangesloten heb op de kabel