Wokpan

Hoe kies je de juiste wokpan?

Het kiezen van de juiste wokpan is essentieel voor het bereiden van roerbakgerechten. In deze gids bespreken we de verschillende eigenschappen van wokpannen, zodat je de perfecte wokpan kunt kiezen die aansluit bij jouw kookbehoeften.

Stap-voor-stap gids

Welke soorten wokpannen zijn er?

  • Traditionele wokpannen van plaatstaal
    Een traditionele wokpan heeft een dikte van slechts 1mm, waardoor deze snel hoge temperaturen bereikt en ook vlugger afkoelt. Dat maakt de traditionele wokpan ideaal om te roerbakken en wokken. Van nature heeft een traditionele wokpan geen antiaanbaklaag, deze kun je zelf ontwikkelen door de wokpan in te branden. Dat is nog niet zo eenvoudig. Je kunt deze wokpannen enkel gebruiken op een gasfornuis of specifieke wokbrander. 

  • Wokpan met antiaanbaklaag
    Deze wokpannen zijn veruit de meest verkochte soort. Je hebt ze zowel met als zonder keramische laag. In tegenstelling tot traditionele wokpannen hoef je de wokpan met antiaanbaklaag niet eerst in te branden voor gebruik. Het grote voordeel van dit type wokpan is dat ze dankzij hun platte bodem prima geschikt zijn om te gebruiken op een kookplaat (bv. inductie).

  • RVS wokpan 
    Deze wok is gemaakt uit roestvrij staal, heeft geen antiaanbaklaag en beschadigt niet snel dankzij het stevige materiaal. Dit type wokpan is geschikt voor alle kookbronnen, je kan ze ook gerust in de oven plaatsen. Ze hebben een prima temperatuurverdeling en houden de warmte ook goed vast. Het nadeel is wel dat deze wokpannen aan de dure kant zijn. 

  • Elektrische wok
    Een elektrische wok heeft een geïntegreerde warmtebron en kun je gebruiken zonder kookplaat. Het leuke hieraan is dat je deze bv. midden op tafel kan zetten om gezellig samen te koken. Tijdens de zomermaanden kun je deze ook makkelijk buiten op het terras gebruiken. Een elektrische wok bereikt echter niet voldoende hoge temperaturen. De temperatuur is ook minder eenvoudig aan te passen zoals op een kookplaat of gasvuurtje. Als je er echt mee wil wokken, kies je dus best voor een andere soort.
Terug naar boven

Waarop letten bij aankoop van een wokpan?

Grootte

De ideale diameter voor een wok is tussen de 26 en 32 cm. Dit is prima om te wokken voor zo’n max. 5 personen. Er bestaan ook grotere maten, maar deze nemen veel plaats in op je fornuis. 

Handvat

Je kiest best voor een wok met een langer handvat. Dit maakt het makkelijker om er mee te schudden. Er zijn ook wokpannen met 2 handvaten, dit is handig om de wok te verplaatsen.

Gewicht

Voel of de wok niet te zwaar is, een gewicht tussen de 0.9kg en 1.2kg is ideaal. 

Deksel

Sommige wokpannen worden geleverd met een deksel waardoor je de maaltijd kan laten sudderen of het eten warm kan houden. Je kan desnoods de deksel apart kopen.

Terug naar boven

Teflon of keramische wokpan?

Een wokpan met antiaanbaklaag is makkelijk in gebruik en daarom zeer handig voor thuiskoks. Maar wat is nu precies het verschil tussen Teflon en een keramische wokpan? Wat we verstaan onder Teflon (een merknaam voor PTFE), zijn pannen waar gebruik wordt gemaakt van een specifieke chemische verbinding die o.a. bekend staat om zijn sterke antiaanbak eigenschappen.

Bij een keramische pan wordt daarentegen gebruik gemaakt van een ander soort toplaag. Keramische wokpannen hebben ook goede antiaanbak eigenschappen, maar over het algemeen minder goed dan niet-keramische pannen, zoals Teflon. Daarnaast kwam tijdens onze krastest duidelijk naar voren dat de coating bij de keramische wokpannen sneller verdween dan bij de niet-keramische wokpannen. Je zal de pan dus eerder moeten vervangen, en bovendien zijn keramische modellen over het algemeen duurder.

Hoewel Teflon dus uitstekend werkt, is er wel enige voorzichtigheid geboden bij het gebruik van dit type antiaanbakpan. Ze vereisen namelijk voorzichtig onderhoud om krassen te voorkomen. Zolang de antiaanbaklaag niet beschadigd raakt, zal er geen rechtstreeks gevaar zijn voor de gezondheid. Lees daarom zorgvuldig onze gebruikstips om zo lang mogelijk van je wok te kunnen genieten. 

Terug naar boven

Moet ik me zorgen maken over PFAS in wokpannen?

Wat is PFAS?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn een groep chemische verbindingen die kenmerkend zijn door hun unieke water- en vetafstotende eigenschappen. Ze worden veelal in Teflon-pannen gebruikt voor de antiaanbaklaag, maar zijn bijvoorbeeld ook aanwezig op waterafstotende kledij en voedselverpakkingen. Vanwege hun persistentie in het milieu worden PFAS ook wel “forever chemicals” (eeuwige vervuilers) genoemd.
 

Hebben we PFAS gevonden in de Teflon wokpannen? 

We hebben, tot onze eigen verbazing, geen PFAS aangetroffen in de niet-keramische wokpannen (Teflon). Dit kan komen door het feit dat ze correct gefabriceerd zijn, waardoor de PFAS niet vrijkomen of aangetroffen kunnen worden. Teflon is immers een sterk polymeer waarbij de moleculen zo sterk aan elkaar zijn gebonden, dat ze tijdens de analyse moeilijk als de individuele componenten gedetecteerd kunnen worden. Daarnaast is een labo-analyse simpelweg niet in staat om alle mogelijke PFAS (bestaande uit duizenden verschillende stoffen) te ontdekken.
Let wel op dat de antiaanbaklaag van je pan niet beschadigd raakt, want daarmee wordt het risico groter dat er schadelijke stoffen vrijkomen en worden opgenomen in je voedsel tijdens de bereiding. Bij zeer hoge temperaturen (+230°C) kunnen eveneens PFAS vrijkomen uit de Teflon-laag. 

Hebben we PFAS gevonden in de keramische wokpannen?

We hebben geen PFAS aangetroffen in de keramische wokpannen die wij hebben getest. Gezien het materiaal van een keramische wokpan is dit ook niet echt een verrassing. 

Komt PFAS vrij bij het koken? 

Er bestaat momenteel geen 100% duidelijkheid over de migratie van PFAS naar voeding. Toch raden we aan om de antiaanbaklaag van je wok goed in het oog te houden. Zodra je enige slijtage opmerkt, is het verstandig je pan te vervangen. 
Terug naar boven

Gebruikstips voor correct gebruik van je wokpan

  • Alhoewel bepaalde fabrikanten zeggen dat de wok in de vaatwasser mag, raden we dit toch af. De antiaanbaklaag van je wokpan kan aangetast raken door het afwasmiddel, maar zeker ook door de andere zaken die in de vaatwasser gestopt worden.
  • Gebruik een handwasmiddel en geen agressieve schoonmaakproducten. Als je iets niet direct kan verwijderen, laat de wok dan eerst weken in een sopje.
  • Gebruik altijd een zacht sponsje. Het gebruik van een schuursponsje is ten stelligste afgeraden. 
  • Spoel goed na zodat alle zeepresten zeker verdwenen zijn.
  • Berg je pan goed op. Leg eventueel panbeschermers tussen de pannen of hang hem indien mogelijk op.
  • Gebruik geen metalen lepels of vorken in een pan met antiaanbaklaag. Kies voor keukengerei uit hout, nylon, plastic, rubber of silicone.
  • Snijd nooit met een mes in de pan. Leg je voeding liever eerst op een bord om het te snijden.
  • Zet je pan niet onder de grill of in een oven warmer dan 230°C.
  • Verwarm je pan geleidelijk. Door plotse hitte kan de antiaanbaklaag sneller loskomen en het is ook nefast voor de levensduur van je pan.
  • Verwarm de pan niet wanneer ze leeg is.
  • Gebruik een deksel als het gerecht het toelaat. Zo kun je energie besparen.
  • Een kapotte pan breng je naar het containerpark
Terug naar boven