Nieuws

De vervuiling door plastic tegengaan

12 maart 2021
vervuiling zee plastic

De World Consumer Rights Day van 15 maart is gewijd aan de strijd tegen vervuiling door plastic. Er is nood aan sensibilisering en jij kunt jouw steentje bijdragen. Allen samen kunnen we de vervuiling van onze ecosystemen door plastic indijken.

Heb je al zaken toegepast met het oog op meer duurzaamheid via een zero waste-aanpak? Of heb je je al toegelegd op hergebruik, recyclage, herstelling enz. in plaats van zaken meteen te vervangen? Heb je al initiatieven genomen om jouw plastic afval te verminderen? Dan kun je jouw ervaringen fotogewijs delen op onze Facebook-pagina met de hastags #sustainableconsumer, #noplasticpollution. Zoals wij deze week hebben gedaan op onze Facebook-pagina.

Naar onze Facebook-pagina

 

Dringend nood aan verandering

Huishoudtoestellen, elektronica, decoratie, speelgoed, recipiënten, gebruiksvoorwerpen, verpakkingen van allerlei aard… Plastic is overal en dat heeft zo zijn gevolgen in ons leven: het heeft een vernietigende impact op het milieu, in het bijzonder binnen de ecosystemen in het water en onder water. Een miljoen zeevogels en 100 000 zeezoogdieren en schildpadden vinden elk jaar hun dood in deze vervuiling. Plastic zou goed zijn voor meer dan 80 % van het afval in de zeeën en oceanen. In die mate dat we er tegen 2050 meer plastic dan vis dreigen te vinden.

De meeste kunststoffen voor eenmalig gebruik zoals plastic zakjes die je aan de kassa meekrijgt, bestek, vaat, watten- en roerstaafjes of nog strootjes zullen uiteindelijk door Europa worden verboden in juli 2021. De toevloed aan plastic in de oceaan zal tegen 2040 verdrievoudigd zijn als er niet snel politieke beslissingen, innovaties en gedragswijzigingen komen.

Handelen, maar hoe?

Elk van ons kan bijdragen tot die verandering.

  • Geef de voorkeur aan bulk wanneer het mogelijk is en gebruik daartoe stoffen zakken en glazen bokalen. Ook als plastic zakjes verboden zullen zijn aan de kassa, hebben plastic flessen en bakjes nog mooie dagen in het verschiet. Plastic voor eenmalig gebruik is goed voor 50 % van het plastic dat elk jaar wordt geproduceerd. Die via de blauwe zakken inzamelen voor recyclage is alvast een eerste stap. Maar het is nog beter om ze te vermijden.
  • Kraantjeswater drinken zorgt niet voor afval. Als je elke dag een fles water van 1 liter drinkt, heb je op het eind van het jaar 15 kg plasticafval. In België is het leidingwater van zeer goede kwaliteit. Een glazen karaf of een veldfles bij verplaatsingen kunnen gemakkelijk plastic flessen vervangen.
  • Koop jouw cosmetica in een vaste vorm die geen plastic verpakking nodig heeft. Vermijd vloeibare shampoo’s of bad- en douchecrèmes die in flacons worden aangeboden.
  • Grote verpakkingen verminderen eveneens het aandeel verpakking dat je koopt : bv. gemalen koffie in pakjes in plaats van capsules, rijst in grote dozen in plaats van zakjes.
  • Plastic zit overal. Bekers of kommen in karton zijn soms aan de binnenkant bekleed met een laagje plastic om ze waterdicht te maken. Neem dan gewoon jouw koffie in een echte kop en jouw soep in een echte kom.

Al die kleine gebaren kunnen voor een verandering zorgen als we dat met velen doen. En op die manier kunnen we de onheilspellende vooruitzichten een halt toeroepen.
Op voorwaarde dat de overheden hun reglementeringen ter zake uitbreiden en de industrie aanmoedigen om nieuwe, minder vervuilende materialen te produceren. Als we allen samen aan hetzelfde zeel trekken, kunnen we de strijd tegen de vervuiling door plastic winnen.