Nieuws

De vervuiling door plastic tegengaan

12 maart 2021
vervuiling zee plastic

De World Consumer Rights Day van 15 maart is gewijd aan de strijd tegen vervuiling door plastic. Er is nood aan sensibilisering en jij kunt jouw steentje bijdragen. Allen samen kunnen we de vervuiling van onze ecosystemen door plastic indijken.

Heb je al zaken toegepast met het oog op meer duurzaamheid via een zero waste-aanpak? Of heb je je al toegelegd op hergebruik, recyclage, herstelling enz. in plaats van zaken meteen te vervangen? Heb je al initiatieven genomen om jouw plastic afval te verminderen? Dan kun je jouw ervaringen fotogewijs delen op onze Facebook-pagina met de hastags #sustainableconsumer, #noplasticpollution. Zoals wij deze week hebben gedaan op onze Facebook-pagina.

Naar onze Facebook-pagina

 

Dringend nood aan verandering

Huishoudtoestellen, elektronica, decoratie, speelgoed, recipiënten, gebruiksvoorwerpen, verpakkingen van allerlei aard… Plastic is overal en dat heeft zo zijn gevolgen in ons leven: het heeft een vernietigende impact op het milieu, in het bijzonder binnen de ecosystemen in het water en onder water. Een miljoen zeevogels en 100 000 zeezoogdieren en schildpadden vinden elk jaar hun dood in deze vervuiling. Plastic zou goed zijn voor meer dan 80 % van het afval in de zeeën en oceanen. In die mate dat we er tegen 2050 meer plastic dan vis dreigen te vinden.

De meeste kunststoffen voor eenmalig gebruik zoals plastic zakjes die je aan de kassa meekrijgt, bestek, vaat, watten- en roerstaafjes of nog strootjes zullen uiteindelijk door Europa worden verboden in juli 2021. De toevloed aan plastic in de oceaan zal tegen 2040 verdrievoudigd zijn als er niet snel politieke beslissingen, innovaties en gedragswijzigingen komen.

Handelen, maar hoe?

Elk van ons kan bijdragen tot die verandering.

  • Geef de voorkeur aan bulk wanneer het mogelijk is en gebruik daartoe stoffen zakken en glazen bokalen. Ook als plastic zakjes verboden zullen zijn aan de kassa, hebben plastic flessen en bakjes nog mooie dagen in het verschiet. Plastic voor eenmalig gebruik is goed voor 50 % van het plastic dat elk jaar wordt geproduceerd. Die via de blauwe zakken inzamelen voor recyclage is alvast een eerste stap. Maar het is nog beter om ze te vermijden.
  • Kraantjeswater drinken zorgt niet voor afval. Als je elke dag een fles water van 1 liter drinkt, heb je op het eind van het jaar 15 kg plasticafval. In België is het leidingwater van zeer goede kwaliteit. Een glazen karaf of een veldfles bij verplaatsingen kunnen gemakkelijk plastic flessen vervangen.
  • Koop jouw cosmetica in een vaste vorm die geen plastic verpakking nodig heeft. Vermijd vloeibare shampoo’s of bad- en douchecrèmes die in flacons worden aangeboden.
  • Grote verpakkingen verminderen eveneens het aandeel verpakking dat je koopt : bv. gemalen koffie in pakjes in plaats van capsules, rijst in grote dozen in plaats van zakjes.
  • Plastic zit overal. Bekers of kommen in karton zijn soms aan de binnenkant bekleed met een laagje plastic om ze waterdicht te maken. Neem dan gewoon jouw koffie in een echte kop en jouw soep in een echte kom.

Al die kleine gebaren kunnen voor een verandering zorgen als we dat met velen doen. En op die manier kunnen we de onheilspellende vooruitzichten een halt toeroepen.
Op voorwaarde dat de overheden hun reglementeringen ter zake uitbreiden en de industrie aanmoedigen om nieuwe, minder vervuilende materialen te produceren. Als we allen samen aan hetzelfde zeel trekken, kunnen we de strijd tegen de vervuiling door plastic winnen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

We proberen onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Zo hebben we toestellen veranderd naar een zuiniger type, slimme Thermostaat, inzamelen van batterijen. Maar, onze auto is een diesel met een zeer laag verbruik.
In onze tuin hebben we planten zo bij elkaar geplaatst waardoor we een biodiversiteit hebben om nuttige insecten aan te trekken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020

Ik ga niets anders doen normaal, ik pas me niet aan, mijn goede voornemens zijn ook weer voor dit jaar, om gewoon gezond te leven, voor mijn gezin te zorgen en me geen angst aan te laten praten. Ik zorg trouwens al voor het milieu, ik draag geen mondkapje, aangezien er al 1.5 biljoen van deze in de zee beland zijn! Ik zorg voor de natuur, voor mijn gezin eb voor vrienden die me lief zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2020

De voorbije jaren hebben we al verschillende aanpassingen gedaan om onze voetafdruk te verminderen: kapotte smartphone vervangen door Fairphone, verminderen van plastic, minder vlees eten, dak isoleren, hogerendementsglas gestoken en grootverbruikers vervangen door energiezuinige toestellen.
De volgende zaken staan op het programma voor 2021: toestellen niet meer in standby zetten, onze wagen op CNG verkopen (we houden de elektrische), mini voedselbos (400m²) in onze tuin aanleggen met een bewust verwilderde hoek van zo'n 100m², nog een extra vegetarische dag inlassen en reizen met het openbaar vervoer (trein) wanneer het terug veilig is. Minder nieuwe spullen kopen, we hebben duidelijk genoeg en het is vooral mensen die we gemist hebben deze maanden.
En verder zien we als grootste actiepunt om meer actief actiegroepen te ondersteunen om zo politiek druk uit te oefenen op de voetafdruk van het systeem. Want een groot deel van de vervuiling zit niet bij individuele consumenten. En niet iedereen kan bepaalde maatregelen nemen vanwege hun kleine budget, dus moet daarvoor op politiek vlak een rechtvaardige keuze gemaakt worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Dat zijn zeker en vast een hele hoop bewuste en efficiënte aanpassingen die je hebt gedaan ! :) De meesten onder ons staan niet vaak stil bij onze ecologische voetafdruk wanneer we onze voedselkeuzes maken. Ik merk dat jij hier al inspanningen hebt gedaan, want deze keuze heeft wel degelijk een impact. Als abonnee van Test Gezond kan je ons dossier hierover raadplegen waarin we tien tips delen om jouw impact te verlagen en als surplus je gezondheid te verbeteren: https://bit.ly/3knx83p  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Waw inderdaad goed bezig!

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2020
, Gereageerd:

Dat vind ik nog eens echt goede voornemens. Zonder daarom zo heel veel aan je manier van leven te veranderen. Als iedereen zo zou redeneren dan zou onze wereld er al heel anders uit zien

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2020

Er zijn al 'no waste shops' in elke Vlaamse provincie. Diegene waar ik al geweest ben, werken zo : je neemt enkele lege voedingsdozen (van glas of plastic bijvoorbeeld) mee naar de winkel. Bij het binnenkomen zet je telkens 1 lege verpakking MET deksel op hun speciale weegschaal. Dan druk je daar een etiket af met het gewicht van de verpakking en je kleeft dit etiket op de doos. Zo kan de kassierster het gewicht van de doos *** nadat je de doos in de now waste shop hebt gevuld. Ik en mijn 29 jarige dochter doen dit al enkele jaren.
Groetjes, Ann Kegels

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/12/2020
, Gereageerd:

Beste Ann, bedankt om je ervaring met ons te delen ! Inderdaad een waardevolle klimaatbijdrage :) Twijfel ook niet om onze petitie voor het klimaat te ondertekenen via volgende link :https://bit.ly/3gUkHKS  . Mvg, ^An